Odlazak u restoran Korak na Plešivici već je doživljaj sam po sebi. Vožnja zelenim brežuljcima do samog restorana u jednom vas trenutku, koliko god tema imali s društvom s kojim ste se tamo zaputili, ostavi bez riječi i postane vam jasno da dolazite na posebno mjesto. A onda, kada parkirate i krenete prema ulazu samog restorana, pa još malo zastanete diviti se zelenilu oko sebe, u to definitivno postanete sigurni.
Po ulasku u restoran, ljubazno, simpatično i za razgovor otvoreno osoblje uputit će vas za stol. Ako ste sretne ruke, dobit ćete onaj kraj velike staklene stijene, gdje se još malo možete diviti pogledu. No ako ste stvarno jako sretne ruke, u ručku ili večeri uživat ćete na otvorenom. Za vrijeme našeg posjeta vrijeme je bilo promjenjivo i oblačno, pa smo ipak pripali ovim prvim sretnicima, smještenima uz prozor. Odabrali smo meni od osam sljedova, uparen s bezalkoholnim napicima i, kako se pokazalo na kraju nedjeljnog ručka, to je bila odlična odluka.
Ručak smo započeli domaćom šunkom koju obitelj Korak suši sama, i to dvije godine, domaćim kiselim kruhom fermentiranim 24 sata, krekerima od riže, maslacem i svježim sirom koji je još toga jutra napravila najmudrija članica obitelji Korak - baka Katarina. Krekere smo krenuli grickati prve i neprestano im se, u pauzama od ostalih zalogaja, vraćali. Bili su hrskavi, jednostavnog okusa, ali su toliko lijepo pucketali na jeziku da ih se nismo mogli zasititi. Kruh je, kao što smo to već i očekivali, bio odličan, pun okusa, blago kiselkast i prekrasnog, dubokog mirisa, i odlično se složio s kremastim domaćim maslacem i finom, slasnom šunkom. Ipak, tortica svježeg sira prelivena uljem od choriza bila nam je favorit. Svježi domaći sir pokazao je kako su najjednostavnije stvari nekada najbolje, ako se naprave s pažnjom. Cijela ideja ovog pozdrava iz kuhinje prilično nam se svidjela i rado bismo je ponavljali svakog jutra do kraja života, točno s ovim namirnicama i u ovoj formi.
Prije samog pozdrava iz kuhinje poslužen nam je Korak Rosé Brut, a kao dio bezalkoholnog sparivanja, piće u kojem su u Koraku iskoristili grožđe koje, kada dođe vrijeme berbe, ne postiže svoj puni potencijal, ali ne dopuštaju da propadne već od njega rade napitak koji je najbolje opisati kao kombinaciju kombuche i mošta u najboljoj formi. Ovaj napitak nas je razbudio i dao nam naslutiti da će ovo sparivanje biti sve samo ne dosadno.
Prije prvog slijeda, na stol nam je stiglo drugo piće, ono u kojem u Koraku spajaju pasji trn, cordial od đumbira i limetu. Svježe, moćno, pomalo trpko, kiselkasto i slano, ovo piće, inače divlja varijanta klasičnog Moscow Mule koktela, do kraja ručka ostalo nam je jedan od favorita. Iako je bilo odlično već samo za sebe, u kombinaciji s dva puta dimljenom losos pastrvom, prahom od smokvina lista, broćikom, umakom od sirutke od kozjeg jogurta i ikrom bilo je još bolje. Jelo je bilo teže i masnije, ali nas je cijeli spoj na kraju, vjerojatno zbog lagane, svježe sirutke, lijepo osvježio i uveo u ono što nas tek čeka.
Ovdje smo, na preporuku osoblja, naručili i čašu Korak Sauvignona Kamenice, koji je lijepo nastavio pratiti jela.
Na redu je bio cvijet tikvice punjen tartarom od tikvice i rakovice na humusu od badema, s pjenom od tikvice i usoljenog limuna, poslužen s kavijarom. Iako nam se jelo na prvu učinilo dosta nježnim, blaga pikantnost u humusu podigla ga je i zagrijala nas iznutra, a pjenica je imala svoju svrhu i blagom gorčinom, ali i svježinom zaokružila kombinaciju. S ovim slijedom poslužen nam je Salty Lemon, napitak od usoljenih limuna. Dio stola bio je zbilja oduševljen ovom kombinacijom, slanoćom i dubinom, ali i slojevitošću koju je spoj napitka i jela stvorio u ustima svakom novim zalogajem i gutljajem.
Novi slijed donio je novu priču. Napitak od verbene, bosiljka, kamilice iz vrta restorana lijepo je pratio jelo u kojem su u kuhinji spojili consomme od rajčice sa šafranom, cvjetove rajčice i raviole punjene skutom. Ovo jelo donijelo je toliko jednostavnosti u najljepšem obliku da smo na trenutak poželjeli da nikada ne završi. Topli consomme bio je prepun okusa, umamijast, a ravioli su tanjuru donijeli mekoću. Za one koji ljeto vole najviše zato što je to sezona rajčica, ovaj tanjur je sve što su sanjali, pa i malo više.
Nakon utješne rajčice s tjesteninom, stiglo je nešto ozbiljnije. Najprije bezalkoholni Negroni, napravljen od vermuta, marinirane borovice, kardamoma, sušenih smokvi i naranči i kamilice. Ozbiljan, s lijepom notom dima. A onda i puževi u raguu od kozlića s pestom od pistacija i samoniklog bilja, s mariniranim biljem i bamijom. Eksplozija okusa u ustima. Papreno taman do granice da ne postane previše. Jako, bogato, slasno i idealno uz blago gorkasti napitak.
Poslije puževa, na redu je bio pečeni patlidžan punjen mesom od patlidžana i kozlića, s vinogradarskim breskvama, listićima divlje loze i umakom od pečenja s oskorušom. Blago ljutkasto, moćno, pomalo teško, ali ne na način da poželite otkopčati gumb na hlačama, već da poželite pojesti još samo jedan zalogaj. Jako aromatično jelo koje je odlično popratio koktel s gorkom narančom s Korčule, cordialom od limete i tonikom od grejpa. Ovaj nam se napitak učinio najobičnijim od svih koje smo isprobali, ali i dalje je u ustima stvorio lijepu igru okusa, bio je lagan i svjež, lijepo izbalansiran.
Uz glavno jelo, poslužen nam je crni pinot bez alkohola kojem, kako su nam rekli, nije cilj imitirati vino, već uhvatiti njegovu suštinu kroz esencije, pažljivo birane sastojke koji zajedno donose doživljaj crnog pinota, ali na potpuno drugačiji način. Ovo na jeziku hrskavo, svježe, pomalo trpko, ali ugodno piće rade od kvasca, crnog čaja, vinskog octa, aronije, soka od rizlinga i esencije hrasta i zbilja na jeziku predstavlja lijepo iznenađenje koje podsjeća na nešto poznato, ali pruža sasvim novi doživljaj. Glavno jelo bio je golub glaziran medom i cvijetom soli, poslužen sa šljivom bistricom, uljem od dragoljuba i umakom od pečenja. Golub je bio lijepo obrađen, ostao je sočan i odlično se složio s pečenom šljivom punom slatkastog soka, ali ako niste navikli na okus goluba, nešto između pačjih prsa, piletine i jetrice, ovo jelo moglo bi vam biti previše intenzivno. Također, porcija je poprilično velika ako se u obzir uzme sve što smo pojeli do tada, pa smo se s ovim tanjurom na kraju malo i borili.
Na kraju smo kušali interpretaciju whiskeyja s medom i cordialom od naranče, koji je poslužen na prilično efektan način i svojom jačinom, nakon svih okusa kroz koje smo za vrijeme ručka prošli, kao da nas je uzemljio, vratio na mjesto i primirio.
Isto se dogodilo i s prvim desertom, dulce de lecheom od kozjeg mlijeka posluženim sa sladoledom od kozjeg mlijeka i sirovim medom, koji je bio sjajan, nježan, taman dovoljno sladak, blago slankast. Jedan od jednostavnijih, a boljih koje smo u posljednje vrijeme kušali. I bili bismo sretni da je ovdje bio kraj. Ipak, na stol nam je stigla još jedna slastica, i to sladoled od oraha, s hrskavim palačinkama i peludi (za dio stola koji je alergičan na orahe, sladoled je bio od vanilije), koji je bio korektan, ali u odnosu na sve što nam je posluženo kroz ručak, ovo smo jelo ipak prozvali najslabijim i nekako najobičnijim slijedom.
Baš kao što smo i očekivali, ručak u Koraku iskustvo je koje se pamti, a takva su i jela koja izlaze iz kuhinje Bernarda Koraka. Jer kada zapamtite okuse i teksture s gotovo svakog tanjura koji vam je poslužen, tada je jasno da je u pitanju restoran koji vrijedi posjetiti, a ručak od osam sljedova ovdje, koji će vas koštati 141 euro po osobi, investicija zbog koje nećete požaliti. No, od hrane, vina i usluge nekako smo očekivali izvrsnost, ali ono što nas je više nego ugodno iznenadilo bili su bezalkoholni napici koji su fantastično pratili svaki slijed i imali priču. U nekoliko restorana prepustili smo se upravo ovakvom uparivanju i često bismo ostali ravnodušni prema onome što nam je posluženo, ali u Koraku svaki je gutljaj imao smisao i pratio jela upravo savršeno. Kada se sve zbroji, uživali smo od samog početka pa do kraja i prvom posebnom prilikom u Korak ćemo se zasigurno vratiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....