DOBRA PREPORUKA

Najelegantnije mjesto u gradu i jelo koje pamtimo, posebne prilike zbilja vrijedi slaviti ovdje

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix
Apsolutno najelegantnije mjesto u gradu je restoran Zinfandel‘s zagrebačkog hotela Esplanade!

Nedavno su izbacili ljetni meni koji obiluje ribom, školjkašima, bijelom čokoladom, kokosom, lakoćom i nježnosti. Generalno sva isprobana jela posjeduju neku finu notu gotovo pariške profinjenosti. Jedno od predjela koje smo uzeli bile su dimljene jakobove kapice sa sokom od marelice (miljama je daleko od mentalne slike gustog soka sa šlagom), breskvama, perlama od jogurta i bazge (215 kuna). Da morate jednim jelom s menija dočarati ljeto bez riječi, to bi bilo baš ovo jelo. Svilenkaste fete jakobove kapice koje se kupaju u prozračnom bazenu bresaka, jogurta i bazge osvježavaju i mame osmijeh na lice.

Apsolutno najveće iznenađenje bio je mladi krumpir s Oscietra kavijarom, usoljenim limunom, prahom od peršina, kremom od vrhnja i citrusa i kokicama heljde (350 kuna). Cijena ne da nije prijateljska i pristupačna nego će vas vjerojatno privezati za stolac na nekoliko trenutaka, ali ipak jedete jelo bogato nadjeveno kavijarom u restoranskom hotelu s 5 zvjezdica koje je doista sjajno. Milimetarski listovi krumpira, koji teksturom podsjećaju na najtanje izvučenu svilenkastu domaću tjesteninu za lasagne, prekriveni su kremom od vrhnja i citrusa, a podatnu teksturu razbijaju perle kavijara.

image
Privatna arhiva

Kušali smo i veliki gnudi punjen mladim sirom u kombinaciji s morskim ježincem, koprivom i maslinovim uljem (145 kuna). Čak i ako ne volite prodoran, slan i zagasit okus ježinca, kušajte ovo jelo i dajte mu još jednu priliku jer ga kontrast svježeg sira upakira u poželjan poklon i onima koji ježince zapravo ne mogu smisliti.

Rižoto s dimljenim bakalarom i bobom (115 kuna) bio je za Esplanadu i Zinfandel‘s rutinski dobar, što ga još uvijek čini možda i najboljim u gradu, a cijena je vrlo korektna.

Za glavno jelo kušali smo poširani file kovača s ljupčacem i mariniranim šparogama (295 kuna) koji je bio također jako dobro izveden. Ipak, osobni favorit su predjela koja su nam bila uzbudljivija i pamtljivija. Od trena kad smo ih posjetili, nismo prestajali pričati u društvu o tom njihovu mladom krumpiru i gnudiju s ježincem, unoseći ekran mobitela u lice sugovorniku, dodatno zoomirajući fotografije s uvijek istim riječima "ej, znaš kako je to bilo fino".

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Deserti su dobri, nisu izvanredni ali su dobri, nježni, lagani, kremasti i nenametljivi. Kušali smo kombinaciju kokosa, bijele čokolade, bademova mlijeka i kore od mlijeka (75 kuna) te namelaku od bijele čokolade i jagoda, s amarettima s lavandom, gelom od lavande i perlicama od bijele čokolade i jagoda (85 kuna).

Esplanade posebno polaže pažnju na servis, i to je vidljivo od samog ulaska u hotel, a poslije i u restoran. Doista, izniman i jedan od najboljih u Hrvatskoj. Ima samo nekoliko mjesta u zemlji gdje se osjećate toliko posebno, a čak i kad ste negdje drugdje, imate osjećaj kao da se radi o Esplanadinoj školi. Elegancija i uglađenost su zapravo simboli Esplanadina servisa, ali konobar koji nas je služio je svemu tome uspio pridodati i dozu ležernosti. Zahtjevno je plesati na crti između odmjerenosti i zaigranosti i pravo je osvježenje vidjeti mlade ljude koji toliko strastveno rade svoj posao. Male geste, lijepa riječ, vađenje bloka s kemijskom da upiše naziv vina ili vinoteke za koje nije čuo, a saznao je iz razgovora za večerom, mora vas razdragati, pa i podsjetiti da rekapitulirate svoje vrijednosti i shvatite da je sve više-manje dobro čim vas život pomazi da posebnu priliku slavite u Esplanadi.

Restoran Zinfandel‘s, hotel Esplanade

Adresa: Ulica Antuna Mihanovića 1, Zagreb

Hrana: 9/10

Ambijent: 10/10

Usluga: 10/10

Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:09