Recenzija restorana

Nemojte propustiti posjetiti ovaj restoran u Mošćeničkoj Dragi! Hrana je jednostavna, ali baš jako dobra

Restoran Johnson posluje više desetljeća na putu prema Mošćenicama. Vrijedan je posjeta iz više razloga

Vožnja Opatijskom rivijerom zna biti prekrasna, no češće je zbunjujuća zbog velikog broja radova koji se tamo odvijaju proteklih godina. Unatoč tome, potkraj prošlog tjedna s guštom smo se uputili prema jednom od boljih ribljih restorana u Hrvatskoj.

Riječ je o obiteljskom restoranu Johnson, smještenom u krasnome malom gradu Mošćeničkoj Dragi. Restoran se nalazi na katu obiteljske kuće uz relativno neprometnu cestu i pruža pogled na morski zaljev. Čim uđete, osjećate se ugodno i dobrodošlo.

Unaprijed smo rezervirali stol do prozora jer je inače poznata vanjska terasa bila potpuno rezervirana, stoga svakako osigurajte svoje mjesto na vrijeme. Htjeli smo probati od svega pomalo, pa smo tako i napravili.

image
Privatni Album

Johnson je poznat po tome što mu se gosti često vraćaju očekujući poznate, stare okuse, a u to smo se i sami uvjerili. Nekoliko stolova oko nas bili su redoviti posjetitelji, što odmah ukazuje na mjesto koje mami na povratak. I nama su pristupili kao da smo već bili kod njih, s osmijehom starih prijatelja.

Usluga u restoranu uključuje i prezentaciju svježe dnevne ponude, jer se jelovnik temelji na sezoni i ulovu, a ne na fiksnoj karti. To je, naravno, i za očekivati od mjesta koje ispred svega stavlja svježinu namirnice.

image
Privatni Album
image
Privatni Album

Započeli smo s čašom pjenušca Kabola Re Brut (6,45 €), sasvim ugodnog i s dugotrajnim perlanjem u čaši. Potom je za stol stiglo nekoliko manjih hladnih zalogaja. Carpaccio od orade (20 €) bio je iznimno delikatan, mekan i podatan. Uslijedili su čvrsti, bogati i svježi srebrni inćuni (9 €), a kao šećer na kraju – carpaccio od palamide (16 €). Prekrasan, gust i aromatičan, obogaćen tek s nekoliko kapi soja sosa. Hladna su nam predjela elegantno podijelili na dva tanjura.

image

Hladna predjela: orada, lokarda, inćuni

Privatni Album

Potom su stigla dva topla zalogaja, svježe capesante na žaru (6 € komad). Vruće, aromatične, gotovo su pjevale s grilla. Vrlo bazično, ali fantastično. Ubrzo stiže i riblja juha (9,50 €), koju su nam također podijelili u dva tanjura. Nešto gušće teksture od prosjeka, s većom količinom svježeg povrća, bila je prava okrjepa. Lijek protiv teškog mamurluka. Uz juhu i capesante pili smo čašu prekrasne Piquentum Malvazije (7 €).

image

Capesante žar

Privatni Album
image

Riblja juha

Privatni Album

No, pravi razlog zašto se apsolutno vrijedi uputiti u Johnson jesu njihovi škampi. Riječ je o kvarnerskim škampima iz malog ulova dvojice braće, a dobro znamo da su kvarnerski škampi poznati kao jedni od najboljih na svijetu zbog neopisive slatkoće mesa. Upravo takvi su bili u Johnsonu (porcija 42 €). Odlučili smo se za varijantu sa žara i nismo pogriješili. Neodoljive dimne arome, ovi škampi predstavljali su čistu esenciju Kvarnera na tanjuru. Senzacija. Uz njih smo pili čašu bogatog Chardonnaya Rosenberg velikog Vlade Krauthakera.

image

Kvarnerski škampi žar

Privatni Album

Pašta s plemenitom ribom, u našem slučaju oradom (28 €), također je briljantan prikaz jednostavne, ali čiste gastronomije. Nježna, lagana, okusom suptilna i primamljiva, a opet prilično bogata. Nenametljivo jelo koje vrijedi svakog centa.

image

Domaća pašta s ribom

Privatni Album

Deserti su bili nešto slabiji od slanih jela, no svejedno fini. Kolač od biskvita s narančom (7,50 €) bio je malčice pregorak, iako mu je tekstura bila vrlo lepršava. Verzija s jagodama i čokoladom (7,50 €) bila je malo preteška za topao ljetni dan, iako ukusna i vrlo čokoladna. Ništa spektakularno; na desertima bi se dalo još malo poraditi.

image

Torta naranča

Privatni Album
image

Torta čokolada jagoda

Privatni Album

Na kraju, vrijedi spomenuti ugođaj u restoranu. Glazba je ugodna, gotovo neprimjetna, a pogled na more suptilan – jedva ga vidite krajičkom oka, ali znate da je tu i da vas gleda. Restoran je uređen moderno, s rustikalnim elementima i slikama na zidovima. Uza sve to, konobari su starinskoga kova, sveznajući i s iskrenim osmijehom koji je dovoljan da vas privuče natrag.

I to je najveća snaga Johnsona. Poznati ambijent, kao da ste kod rođaka kojeg niste vidjeli godinama, ali znate da će vas primiti kao da ste se jučer rastali. Hrana je, u gotovo svim dijelovima, jako dobra, a škampe ćemo pamtiti godinama. Samo bismo voljeli da su deserti malo pogođeniji te da, kao točku na i, konobari toče vino pred gostom.

image
Privatni Album

U Johnson se, i nakon više desetljeća rada, apsolutno vrijedi uputiti. Dobit ćete najsvježije namirnice pripremljene vrlo jednostavno, s čistim i preciznim okusima, a usluga će vam pomoći oko najboljeg odabira dok vam pogled s prozora ili terase godi. Restoran Johnson ostaje nezaobilazna postaja za svakog ljubitelja iskrene riblje kuhinje Kvarnera.

Restoran Johnson

Moščenićka Draga, Majčevo 29B

Hrana: 8/10

Usluga: 8/10

Ambijent: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 15:29