RECENZIJA RESTORANA

Novigradski obiteljski fine dining restoran i ovaj put zaslužuje čistu desetku iz kreativnosti

Zrela Marina Gaši u svojoj Marini kuha vrlo jasno, precizno i smireno, a sva njezina jela čiste su esencije okusa

Marina Gaši poznato je i etablirano ime istarske gastronomske scene, kao i hrvatske scene kreativnog fine dininga, koju u posljednje vrijeme manje nalazimo u javnosti. No, i dalje ćete je lako naći u kuhinji njenog novigradskog restorana Marina kojeg vodi sa suprugom Davorom, sommelierom, a u servis su ubacili i osamnaestogodišnjeg sina što servisu daje zanimljivu (obiteljsku) dinamiku. Sam restoran nalazi se u njenoj obiteljskoj kući, a ovisno o tome s koje strane mu priđete, uočit ćete (ili nećete) bizarni dućan s brodskim motorima i sličnom opremom u prizemlju. No, jednom kad se smjestite u ugodnom prostoru restorana, pogled će vam pucati direktno na novigradsku marinu. (Da, Marina kuha u restoranu Marina s pogledom na novigradsku marinu.)

image
Privatna arhiva

Restoran je od početka zamišljen kao da ste u nečijoj obiteljskoj blagovaonici ili dnevnoj sobi. Ta obitelj ima pozamašnu vinsku kolekciju i sklonost vrlo kreativnoj interpretaciji morskih jela, ali osjećaj je generalno domaćinski. Svoje mjesto morate rezervirati unaprijed, i ako se nenajavljeni pojavite na vratima, najvjerojatnije ćete ostati kratkih rukava (što smo i sami imali prilike vidjeti). Jednostavno je priprema napravljena za onoliko ljudi koliko je rezervacija.

Dok gledamo zanimljivu obiteljsku dinamiku, a restoran se pomalo puni, pijuckamo lokalni pjenušac od malvazije, Cuj, i proučavamo vinsku kartu koja je postavljena vrlo precizno - do kraja večeri otkrit ćemo i nekoliko istarskih dragulja. Dogovaramo da ćemo vinsko sljedovanje prepoloviti, dakle, po vino na svaka dva jela. Degustacijski jelovnik od 6 sljedova koji smo odabrali (za večeru postoji još i onaj od 8) košta 125 eura.

image

Vinski dnevni boravak

Privatna arhiva

Prvi pozdrav iz kuhinje odmah udara jako, tako da krekera na kojima stiže ricotta sa slanim inćunima i paskima od češnjaka poželimo naručiti cijelu vrećicu. To je slano, hrskavo, snažno, zabavno i jednostavno pršti okusima. Košarica s povrćem i brancinom stoga malo pada u sjenu, iako su i tu okusi besprijekorni. Druga dva pozdrava iz kuhinje nastavljaju moćno: mali zalogaj krumpira in forno s bakalarom slastan je comfort food, ali esencija buzare, koncentrat koji jedete žličicom uz zalogaj ljutkastog krekera od kurkume ipak odnosi pobjedu. Koncentrirano, moćno i, ustvari, genijalno.

image
Privatna arhiva

Slijedi Marinina zabavna interpretacija cevichea u kojoj umjesto kiselog momenta imamo slatkoću, jer brancina marinira u soku od divlje trešnje (iz dvorišta) uz dodir gela od melise. Divno. Tu se sommelier Davor ubacuje s prijedlogom koji mora pokriti dva različita jela, ali vino je prekrasno, Legovinin Sauvignon blanc 2022.

image

Brancin u trešnji

Privatna arhiva

Slijedi još jedan hit večeri, tartar od kozica koji dolazi u bademovom mlijeku u kojemu je nekoliko kapi zelenog curryja, što je već samo po sebi sjajna kombinacija, ali da teksture i okusi ipak budu zabavniji, imamo bademov krokant, ulje od mente i prah bobica bazge. Prekrasno jelo kojeg bismo komotno mogli pojesti cijeli tanjur. Čak nas je možda više oduševio od poznatog Marininog klasika, hlapa na smeđem putru uz veloute od hlapa, s bosiljkom. Ok, možda jesmo to jelo zapisali pod "morski koncentrat sreće", ali tomu je vjerojatno pridonijelo otkriće večeri – široj javnosti gotovo potpuno nepoznata istarska sorta – duranija vinarije Agapito. Od ove, nekad turbopopularne i rasprostranjene istarske sorte danas vino rade dva vinara, a nakon ove večere poželjeli smo je imati redovito na stolu. Vino se odlično nosilo i s hlapom, i s masnoćom, hrskavošću i esencijom okusa škampa na kvadrat.

image

Badem curry

Privatna arhiva

Nakon ovolikih okusnih bombi, malo nježnosti – domaći tagliolini s prahom korice limuna, kavijarom i vlascem. Iz ekstravagancije se lagano vraćamo prema normalnijem životu, pa završavamo s filetom kavale (koja ustvari i nije tako često na jelovnicima) savršene teksture koji dolazi uz kremu od maneštre. To jest, radi se o kremi od graha koja u sebi sadrži baš sve gušte maneštre i kao takva je, po ne znam koji put u ovom tekstu, čista esencija okusa. Zadnja dva jela smo popratili malvazijom Anđelini iz akacije, koja je također bila sjajan odabir.

image

Tagliolini

Privatna arhiva
image

Kavala manestra

Privatna arhiva

Karamela praline žestinom su odgovarale ostatku dotad pojedenog, dok je nježni cheesecake s malinama nekako ostao u sjeni dotad doživljenih okusa. Iz svakog jela evidentno je da Marina vrlo precizno gađa okuse koje onda naglasi samo s par dodatnih detalja i elemenata, što cijenimo jer deklamacija o jelu nije opterećujuća za gosta, ali je rezultat iznimno moćan.

image

Karamela praline

Privatna arhiva
image

Cheesecake

Privatna arhiva

Ono što se dogodilo u kuhinji uglavnom govori za sebe, a moglo bi se svesti na zajednički naziv, pogodit ćete – esencije okusa. Zrela Marina Gaši kuha vrlo jasno i smireno, što ne znači da je hrana dosadna, naprotiv. Spojite li to sa sjajnim vinskim odabirima koji kombinacije čini neodoljivima, jasno je da uzbuđenja ne fali. No, nedostaje nam možda malo one ludosti i provokacije koju je znala ubacivati u svoje kreacije. Ipak, s Marinom nikada ne znate što će vas dočekati.

Marina

Novigrad, Ulica Sv. Antona 38

Usluga: 10/10

Hrana: 10/10

Ambijent: 9/10

€€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 18:12