RECENZIJA RESTORANA

Ova istarska konoba briljira s klasicima, a koketiranje s modernim fusion obrascima nije uvijek najuspjelije

Umaška Konoba Nono za svaku je preporuku: kuhaju jako dobro, namirnice su vrhunske, osoblje vrlo susretljivo i informirano, cijene su pristojne, i baš svi ondje uživaju

Konoba Nono jedno je od onih gotovo općih mjesta koja vam padaju na pamet u sjevernoj Istri kada stigne vrijeme gladi i razmišljate što je na tom dijelu vrijedno posjete. U ovom kutku sjevernog dijela Istre ne nedostaje opcija, ali nakon ugodnog iskustva od neki dan, konoba Nono svakako će nam biti visoko na listi.

image

Konoba Nono - interijer

Opće je poznata stvar da su istarske konobe već dugo pouzdana mjesta za dobar obrok koji je najčešće i dobra vrijednost za novac, pa se možda postavlja i pitanje po čemu se razlikuju jedna od druge. S vremenom, svaka od njih izgradila je i neki prepoznatljivi dio svoje ponude, bilo to okruženje, uređenje, proplamsaji kreativnosti ili neki dio jelovnika u kojem su posebno dobri.

image

Konoba Nono

Konoba Nono na prilaznoj cesti Umagu, za početak, ima jako ugodno, pomalo atipično uređenje. Prostor je kombinacija starinske kuće rustikalnog uređenja s vrlo zanimljivim detaljima, a ta pomaknutost u uređenju nastavlja se na poluzatvorenu terasu, kao i onu vanjsku. Boce za rakiju koje su postale akvarij, hrpa manjih i većih modela vespe, motora i bičikleta u raznim izvedbama posvuda su, horda šešira zakucanih za strop, sve skupa daje štih ugodne pomaknutosti i razigranosti. Posebno cijenimo ne tako minijaturan šumarak koji čini zasjenu za parkiralište i u bližoj budućnosti postat će možda i ključni moment odabira restorana. Kada nakon finog ručka sjednete u auto koji nije užaren, ta lokacija automatski dobiva dodatnih milijun bodova. U dvorištu se nalazi i mini muzej Vespi koji su očito nečija zabavna opsesija, kao i mini farma sa životinjama, ali smo ih na konto nesnosne vrućine ipak zaobišli.

image

Konoba Nono - detalj interijera

image

Konoba Nono

Ljubazna konobarica nas je, na našu veliku radost, pri dolasku odmah uspjela ubaciti u natkrivenu terasu jer je vanjska, iako natkrivena, djelovalo pogibeljno (svi koji su na njoj bili tijekom ručka ipak su preživjeli). Tako je počela naša ugodna interakcija s osobljem koja je potrajala tijekom cijelog ručka, i učinila naš boravak tamo iznimno ugodnim, imajući na umu da smo imali i djecu i osobu koja ne smije jesti gluten. Snašli su se sa svime.

Za početak su nas ponudili vrlo korektnim lokalnim pjenušcem od malvazije (Fiore Campo, 4 € čaša), koji nam je nasušno trebao čim smo došli, a cijenimo i to što vodu poslužuju u bokalima. Na maloj, ali konkretnoj listi predjela pokušali smo naći ona manje klasična, a zbog bezglutenske osobe u društvu nažalost smo se klonili tjestenina jer uvijek dijelimo sva jela. Tartar od škampi i kozica (16 €) i tuna u sezamu na kremi od kukuruza (14 €) djelovali su nam lagano za početak. Uz neprikosnovenu svježinu kozica i škampa ipak nam je nedostajalo malo citrusa da ih bar donekle stisnu, teksture radi, iako su sirove tikvice i gel od naranče poslužene uz njih davale nešto svježine koja je balansirala žestinu i slatkoću sirovog. Tuna tataki sa sezamom i kojom kapi soja sosa pokušaj su igre s internacionalnim pristupom sirovoj ribi što je ispalo korektno, ali i nekako nepotrebno u ovakvom okruženju.

image

Konoba Nono - tartar

image

Konoba Nono - tuna

U Konobi Nono ustvari briljiraju s klasicima, iako je pristup posluživanju vrlo moderan i svjež: gostima se služi nekoliko vrsta domaćeg kruha, zgodni pozdravi iz kuhinje u vidu korneta s namazom od rikole ili sušenih poma, široka selekcija različitih istarskih maslinovih ulja, octova i aceta, a sam servis na vrlo je visokoj razini. Tradicionalno ne znači i zastarjelo, tako da smo u jelovniku našli cijelu sekciju jela od povrća, često zanemarenog u istarskim konobama, a u jelima s domaćom tjesteninom provlače se zanimljiviji sastojci, poput pljukanaca s biftekom, porilukom i bukovačama, raviola s pršutom, rukolom i radičem, ili zelenih rezanaca s pistacijom i kozicama.

image

Konoba Nono - fuži žgvacet

Naši klasični škampi na buzaru (36 € za 400 g) bili su savršeno svježi, ukusni i majstorski pripremljeni na crveno, a ramstek s kremom od batata (25 €) kao bezglutenska varijanta dokazao nam je da se u Nonotu jednako dobro snalaze s mesom kao s ribom. Skoro smo na kraju propustili probati fuže sa žgvacetom od kokoši i junetine koje smo namijenili djeci, što bi se pokazalo tragičnom greškom: ne sjećamo se kad smo jeli tako dobar "šugo". Ukusno, sočno i moćno, a ne prenapadno, sa savršeno skuhanim fužima pokazalo je da ovo jelo može iznenaditi i nakon što ste ga jeli mnogo puta. Oko nas jelo se ozbiljne ribe, hlapova i fiorentina, cijele obitelji oko velikih stolova, tako da je atmosfera bila izvrsna iako smo svi puhali i mahali da bismo se rashladili.

image

Konoba Nono - ramstek

image

Konoba Nono - škampi

Vinska lista nas je ugodno iznenadila cijenama (selekcija svih bitnih istarskih vina bila je na mjestu, a većina mladih malvazija po 26 eura, dok su se odležana vrtjela oko 45 eura), a ni deserti nisu podbacili ponudom i izvedbom. Konobarica ni okom nije trepnula kada smo je zamolili da jedan od deserata modificira, dok je s drugog stola pak netko veselo sugerirao da za kraj uzmemo sorbetto, što je na naš završetak obroka zakucalo točku na i.

image

Konoba Nono - semifreddo jagoda

image

Konoba Nono - tartelette pistacija čokolada

U onobi Nono jednostavno se osjećate dobro, kuhinja vrlo dobro zna što radi, namirnice su vrhunske, kreativnost se lagano uvlači u sve dijelove jelovnika, osoblje je susretljivo i barata svim informacijama i, ništa manje bitno, cijene su vrlo pristojne. Stoga, kada ste u okolici Umaga, rezervirajte Nono na vrijeme.

KONOBA NONO

Umag, Petrovija, Umaška ulica 35

Ambijent 10/10

Usluga 10/10

Hrana 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 07:43