Recenzija restorana

Pouzdani restoran u centru Zagreba kojem se uvijek i s razlogom vrijedi vraćati

Vinodol je jedno od onih prijateljskih mjesta za sve koji žele okusiti hrvatsku kuhinju s modernim štihom, i gdje se svi osjećaju dobro

Postoje restorani koje posjetimo jednom, uživamo u obroku, ali im se više ne vratimo iz ovog ili onog razloga. A postoji i Vinodol, mjesto kojem se vraćamo poput starih prijatelja, uvijek s osmijehom, uvijek s radošću. Smješten u samom središtu Zagreba, u Teslinoj ulici, Vinodol već desetljećima drži svoj status omiljenog okupljališta svih onih koji na tanjuru traže više od pukog obroka.

A čim zakoračimo unutra, jasno je - ovaj restoran zna svoj posao. Prostran, ali topao. Velik, ali ne otuđen. Podijeljen u nekoliko ambijentalnih cjelina, Vinodol uspijeva zadržati onu rijetku kvalitetu - osjećaj doma. Kao da ste na velikom obiteljskom ručku, gdje se sve konobare oslovljava imenom, gdje vas se sjeti i gdje se stvarno brinu da vam bude lijepo. Osoblje je, bez ikakve zadrške, jedno od najljubaznijih u gradu - diskretni, brzi, nasmijani, nenametljivi, ali prisutni u svakom trenu kad zatreba. Nije floskula kad kažemo da cijeli prostor diše jednom simpatičnom, prijateljskom energijom.

image
Privatni album

I upravo smo u takvoj atmosferi, smješteni na otvorenoj terasi na Teslinoj, započeli našu večeru; paštetom od pačje jetre sa želeom od muškata i domaćom pogačom (13 €). Pašteta je nevjerojatno kremasta, bez i trunke suvišnih začina koji bi zamaglili okus pačje jetre. Žele od muškata igra ulogu laganog, svježeg protuutega - osvježava, zaokružuje. Pogača topla, mirisna, s koricom koja puca pod prstima - idealna za brisanje tanjura do posljednje kapi, a trebat će vam, jer ovdje služe i najbolje hrvatske maslinjake.

image
Privatni album
image
Privatni album

Nastavili smo s dva topla predjela; soparnikom (9 €) i hrskavim raviolima nadjevenim janjetinom s grillanim mladim graškom i kremom od graška (21 €). Ah, soparnik! Tanka, gotovo prozirna kora i blaga blitva čine ga laganim, gotovo zen-zalogajem. Nimalo napadan, a itekako dojmljiv. Ravioli su bili predjelo večeri. Hrskavi omotač, punjenje koje pršti janjetinom, i ta krema od graška - slatka, baršunasta, savršeno pogođena. Da ste samo ovo naručili, bilo bi vrijedno dolaska.

Za glavna jela, odlučili smo se za mesnu i riblju varijantu pa smo uzeli pečenu teletinu s krumpirušom i đuvečom (24 €) te file pastrve s koricom od lješnjaka uz kremu od graška, sotirane artičoke i beurre blanc umak (22 €).

image
Privatni album

Kad je teletina u pitanju, prvo primijetite miris. Onaj topli, domaći miris koji podsjeća na bakin nedjeljni ručak. Teletina je savršeno pečena, meso se odvaja samo od sebe, a umak od maslaca i pečenja je izrazito bogat. Krumpiruša je prava mala senzacija - kremasta iznutra, hrskava izvana, i uz đuveč koji donosi notu svježine, ovo jelo je zaista kompletno. Posebno cijenimo što su na tanjuru i lean komadi teletine, i oni zapečeni "krajički" koji donose eksploziju okusa.

image
Privatni album

Što se filea tiče, isprva nas je zbunila losos pastrva - očekivali smo klasičnu, nježnu riječnu ribu. No, čim smo zagrizli, prestali smo brojati vrste. Riba je meka, topla, a hrskava korica od lješnjaka donosi savršen kontrast teksturi. Beurre blanc je jedan od najboljih koje smo probali, svilena konzistencija i precizno dozirana kiselost. Artičoke nisu bile dominantne okusom (često je to slučaj s ovom namirnicom), ali njihova čvrsta tekstura upotpunjuje doživljaj cijelog jela.

image
Privatni album

Večeru smo završili torticom od limuna i mente s rabarbarom i jagodama (7,50 €) te torticom od badema, jabuka i tonke (7,50 €). Obje izvrsni deserti, ova s limunom za one koji vole manje slatko, a ova od badema za sve one koji guštaju u marcipanu i karamelastim okusima. Podloga od zobi i meda kod prve tortice je chewy, taman da zagriz potraje, a panna cotta na vrhu - jednostavna, mliječna, i toliko nenametljiva da upravo zato sve povezuje, pa umak od rabarbare i jagode baš dolazi do izražaja.

image
Privatni album

Hrskavo lisnato tijesto tortice od badema lagano podsjeća na baklavu, ali bez ljepljivosti. Bademi na dnu nalik su frangipaneu, a krema od tonke i jabuke je divno svilenkasta, podsjeća na karamel, a tonka se dosta dobro osjeti.

Jedna od najvećih vrijednosti Vinodola leži upravo u njegovoj raznolikosti - ovo je restoran u kojem će svatko pronaći nešto za sebe. Bilo da ste raspoloženi za klasična, gotovo sentimentalna jela poput sarme, punjenih paprika ili pašticade, ili pak tragate za nečim laganijim i modernijim - poput fine ribe s twistom ili domaće tjestenine s potpisom. Jelovnik ne pati od viška ambicija, ali ni od dosade i rekli bismo da je Vinodol jedan od onih restorana gdje sve štima (ili se barem vraški trude da sve tako izgleda!) - od ulaska do zadnjeg zalogaja. Preporučujemo ga svakome tko želi okusiti što znači dobra hrvatska kuhinja s modernim štihom. Vinodol nije mjesto spektakla, nego sigurnosti. Ovdje znate da ćete dobro jesti, da ćete se dobro osjećati, i da ćete se vratiti. I to, u ugostiteljskoj industriji, znači sve.

image
Privatni album

VINODOL
Zagreb, Ulica Nikole Tesle 10

Hrana: 9/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 8/10
€€ - €€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (2)

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

Slažem se s Davorom da je Vinodol skup. Ali, Davore, ovdje se radi ipak o nešto višoj gastronomiji. Od kada je Godinić glavni kuhar, Vinodol gura granicu i on priprema jako kreativna jela. Dapace, mislim da je jedan od boljih kuhara danas u...

Slažem se s Davorom da je Vinodol skup. Ali, Davore, ovdje se radi ipak o nešto višoj gastronomiji. Od kada je Godinić glavni kuhar, Vinodol gura granicu i on priprema jako kreativna jela. Dapace, mislim da je jedan od boljih kuhara danas u Zagrebu te da stvarno vrijedi svaki cent Vinodol u njegovom okrilju. Za godišnjicu me muž odveo prije koji mjesec u Vinodol te smo doživjeli gotovo savršenu večeru. Da, nije jeftin, ali Vinodol je pouzdan.

Pročitaj više
Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

navedena hrana je 104 eura, dakle uz bocu vina i mineralne sve zajedno oko 140-150 eura za jedan ni po čemu poseban ručak za dvije osobe. jesu li ti ljudi ikada otišli izvan Hrvatske i sjeli u normalne restorane u Španjolskoj, Italiji ili...

navedena hrana je 104 eura, dakle uz bocu vina i mineralne sve zajedno oko 140-150 eura za jedan ni po čemu poseban ručak za dvije osobe. jesu li ti ljudi ikada otišli izvan Hrvatske i sjeli u normalne restorane u Španjolskoj, Italiji ili Francuskoj?????

Pročitaj više
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
25. srpanj 2025 10:23