RECENZIJA RESTORANA

Restoran na Vrbiku i dalje poslužuje jedan od najmekših steakova u gradu, jelovnik i cijene ne mijenjaju se godinama, a gostiju ne manjka

U trenutku kad se domaća gastronomska scena sve više okreće minimalističkim konceptima, tanjurima s po tri lista matovilca i "reinterpretacijama klasika", Pri zvoncu tvrdoglavo i s ponosom vrti svoj film s punim tanjurima

Pri Zvoncu, restoran u zagrebačkom kvartu Vrbik, poznat je dugi niz godina kao bastion konkretne hrane, profesionalne usluge i nepatvorene atmosfere. I nije to samo fama, sve od drvene terase do tanjura potvrđuje da ste ušli u teritorij gdje se zna što je peka, a što fiorentina.

Naša večera odvila se u vrtu restorana, pod krošnjama i toplim svjetlom lampiona, gdje se prirodno miješaju razne generacije i profili gostiju: par na romantičnoj večeri, ekipa mladića s ozbiljnim apetitom, dame koje uz veliki steak grade bazu za noćni izlazak i obitelj s tri generacije čiji naručeni komad pečenja inspirira i druge stolove da krenu istim putem.

Konobari su odlični. Ne samo brzi i ljubazni već i stručni. Znaju svaki detalj o jelima, preporučuju bez forsiranja, i kad ih se pita zašto je ramstek tako mekan, otkrivaju tajnu kuće: meso se marinira i do dva tjedna u kockicama kivija.

Da, dobro ste pročitali. Kivi. Ovo egzotično voće sadrži aktinidin, prirodni enzim koji razgrađuje proteine i vezivna tkiva, omekšavajući meso, a da ga ne prekuha. Rezultat je ramstek koji možete rezati vilicom i pojesti bez napora, ali s puno užitka. Svima koji bi se odlučili da probaju ovu tehniku mariniranja dajemo savjet da se dobro upoznaju s njom jer bi, ako pretjerate, mogli jesti svoju šniclu sa žlicom

Večeru smo započeli klasično, ali s ozbiljnim namjerama. Goveđi jezik poslužen hladan, narezan tanko kao da ga je rezao netko s preciznošću zlatara, imao je upravo onu dimljenost i mekoću koja ovu delikatesu čini posebnom. Uz njega je stigao i sir s vrhnjem, nepretenciozno serviran, ali pun okusa s debelim slojem gustog, bogatog vrhnja i dodatkom crvene paprike za boju i šmek, kao da se nalazimo u nekoj prigradskoj hiži. Sve to pratila je topla domaća pogača, koja je mirisala na pećnice iz nekih prošlih režima.

image

Goveđi jezik

/Privatna Arhiva

Kad su stigla glavna jela, stol je utihnuo. Ramstek "a la Zvonac", naplaćen po težini (65 €/kg, naš komad je s kosti izašao 66,86 €), poslužen je na drvenoj dasci s raskošnim povrćem s roštilja i kućnom kremom od senfa serviranom u polovici luka, mali detalj koji govori koliko kuća razmišlja o prezentaciji. Meso, pečeno rare po dogovoru, bilo je bogato, sočno i snažno u okusu, s masnim rubom koji se topio kao i protein.

image

Ramstek a la Zvonac

/Privatna Arhiva
image

Ramstek a la Zvonac

/Privatna Arhiva

S druge strane stola stajala je impozantna koljenica od teletine pečena ispod peke (53 €/kg, porcija 65 €) koja je stigla u crnoj tepsiji, još se krčkajući u vlastitom umaku. Krumpiri su bili zapečeni do zlatno-smeđe boje, no dojam je bio kao da su konfitirani u mastima koje samo teleće koljeno može pružiti. Meso se doslovno odvajalo od kosti pri samom pogledu. Nešto između ceremonije i comfort fooda. Jer ovo je peka kakvu bismo svi voljeli jesti kod kuće, ali, realno, ne znamo je napraviti ovako.

image

Koljenica

/Privatna Arhiva
image

Koljenica

/Privatna Arhiva

Uz glavno jelo smo naručili i miješanu sezonsku salatu s rajčicama, krastavcima, paprikom i svježim kupusom. Ništa specijalno i korektno s obzirom da je meso bilo imperativ te večeri. Uz ramstek smo uzeli i povrće s roštilja: tikvice, paprika, patlidžan, sve s blagim tragom dima, pečeno taman koliko treba, bez nepotrebnog al dente filozofiranja.

Već dobrano siti, ipak nismo odoljeli za kraj probati i razbacanu kremšnitu. Pri zvoncu osim vrhunske mesine kultivira i zdrav smisao za humor poigravajući se s "dekonstrucijom", koja je čak bila elegantno posložena s hrskavim tornjevima lisnatog tijesta, jako bogatom kremom žutom kao sunce i par višnji na vrhu. Osim kao dekoracija, činilo nam se kako je i u kremu ušao liker od višanja što je predstavljalo značajnu i ne još, barem nama i barem ne u restoranima, viđenu nadogradnju na ovaj klasik.

image

Kremšnita

/Privatna Arhiva

Na piće nismo puno trošili vrijeme. Dvije voćne rakije (3,21 €), dvije boce Heinekena (3,21 €), jedno pivo Grička vještica 0,5 l (5,46 €), te gemišt od 0,25 l (1,94 €), servirano brzo, hladno i kako treba. Vinska karta postoji, ali ovdje ljudi dolaze više zbog jela nego zbog etiketa.

Za puni stol predjela, dvije obilne mesne porcije, priloge, desert i piće, račun je bio više nego pošten. Nema skrivene naplate, nema eksperimentiranja s trendovima. Pri Zvoncu je mjesto koje zna što je, što nudi i kome se obraća. U doba kada prečesto jedemo koncepte, ovdje konačno jedemo dobru hranu.

Pri Zvoncu

Zagreb, Ul. Vrbik XII 1

Hrana: 9/10

Ambijent: 9/10

Usluga: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 17:18