Pri Zvoncu, restoran u zagrebačkom kvartu Vrbik, poznat je dugi niz godina kao bastion konkretne hrane, profesionalne usluge i nepatvorene atmosfere. I nije to samo fama, sve od drvene terase do tanjura potvrđuje da ste ušli u teritorij gdje se zna što je peka, a što fiorentina.
Naša večera odvila se u vrtu restorana, pod krošnjama i toplim svjetlom lampiona, gdje se prirodno miješaju razne generacije i profili gostiju: par na romantičnoj večeri, ekipa mladića s ozbiljnim apetitom, dame koje uz veliki steak grade bazu za noćni izlazak i obitelj s tri generacije čiji naručeni komad pečenja inspirira i druge stolove da krenu istim putem.
Konobari su odlični. Ne samo brzi i ljubazni već i stručni. Znaju svaki detalj o jelima, preporučuju bez forsiranja, i kad ih se pita zašto je ramstek tako mekan, otkrivaju tajnu kuće: meso se marinira i do dva tjedna u kockicama kivija.
Da, dobro ste pročitali. Kivi. Ovo egzotično voće sadrži aktinidin, prirodni enzim koji razgrađuje proteine i vezivna tkiva, omekšavajući meso, a da ga ne prekuha. Rezultat je ramstek koji možete rezati vilicom i pojesti bez napora, ali s puno užitka. Svima koji bi se odlučili da probaju ovu tehniku mariniranja dajemo savjet da se dobro upoznaju s njom jer bi, ako pretjerate, mogli jesti svoju šniclu sa žlicom
Večeru smo započeli klasično, ali s ozbiljnim namjerama. Goveđi jezik poslužen hladan, narezan tanko kao da ga je rezao netko s preciznošću zlatara, imao je upravo onu dimljenost i mekoću koja ovu delikatesu čini posebnom. Uz njega je stigao i sir s vrhnjem, nepretenciozno serviran, ali pun okusa s debelim slojem gustog, bogatog vrhnja i dodatkom crvene paprike za boju i šmek, kao da se nalazimo u nekoj prigradskoj hiži. Sve to pratila je topla domaća pogača, koja je mirisala na pećnice iz nekih prošlih režima.
Kad su stigla glavna jela, stol je utihnuo. Ramstek "a la Zvonac", naplaćen po težini (65 €/kg, naš komad je s kosti izašao 66,86 €), poslužen je na drvenoj dasci s raskošnim povrćem s roštilja i kućnom kremom od senfa serviranom u polovici luka, mali detalj koji govori koliko kuća razmišlja o prezentaciji. Meso, pečeno rare po dogovoru, bilo je bogato, sočno i snažno u okusu, s masnim rubom koji se topio kao i protein.
S druge strane stola stajala je impozantna koljenica od teletine pečena ispod peke (53 €/kg, porcija 65 €) koja je stigla u crnoj tepsiji, još se krčkajući u vlastitom umaku. Krumpiri su bili zapečeni do zlatno-smeđe boje, no dojam je bio kao da su konfitirani u mastima koje samo teleće koljeno može pružiti. Meso se doslovno odvajalo od kosti pri samom pogledu. Nešto između ceremonije i comfort fooda. Jer ovo je peka kakvu bismo svi voljeli jesti kod kuće, ali, realno, ne znamo je napraviti ovako.
Uz glavno jelo smo naručili i miješanu sezonsku salatu s rajčicama, krastavcima, paprikom i svježim kupusom. Ništa specijalno i korektno s obzirom da je meso bilo imperativ te večeri. Uz ramstek smo uzeli i povrće s roštilja: tikvice, paprika, patlidžan, sve s blagim tragom dima, pečeno taman koliko treba, bez nepotrebnog al dente filozofiranja.
Već dobrano siti, ipak nismo odoljeli za kraj probati i razbacanu kremšnitu. Pri zvoncu osim vrhunske mesine kultivira i zdrav smisao za humor poigravajući se s "dekonstrucijom", koja je čak bila elegantno posložena s hrskavim tornjevima lisnatog tijesta, jako bogatom kremom žutom kao sunce i par višnji na vrhu. Osim kao dekoracija, činilo nam se kako je i u kremu ušao liker od višanja što je predstavljalo značajnu i ne još, barem nama i barem ne u restoranima, viđenu nadogradnju na ovaj klasik.
Na piće nismo puno trošili vrijeme. Dvije voćne rakije (3,21 €), dvije boce Heinekena (3,21 €), jedno pivo Grička vještica 0,5 l (5,46 €), te gemišt od 0,25 l (1,94 €), servirano brzo, hladno i kako treba. Vinska karta postoji, ali ovdje ljudi dolaze više zbog jela nego zbog etiketa.
Za puni stol predjela, dvije obilne mesne porcije, priloge, desert i piće, račun je bio više nego pošten. Nema skrivene naplate, nema eksperimentiranja s trendovima. Pri Zvoncu je mjesto koje zna što je, što nudi i kome se obraća. U doba kada prečesto jedemo koncepte, ovdje konačno jedemo dobru hranu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....