Recenzija restorana

Senzacionalan servis i vinska pratnja nose kuhinju prvog zagrebačkog Michelinova restorana na leđima

Noel je prvi restoran kontinentalne hrvatske s Michelinovom zvjezdicom. Međutim, kuhinja danas nije ambiciozna, dok su ostali segmenti odlični

Noel je 2019. Zagrebu donio prvu Michelinovu zvjezdicu, tada s Goranom Kočišem u kuhinji i sommelierom Ivanom Jugom. Otada se izmijenilo nekoliko chefova, a danas kuhinju vodi Mario Mandarić čiji je dolazak donio novu svježinu u lokal, potvrđenu i najnovijim izdanjem vodiča.

S dolaskom Kristijana Harjača, dvostrukog prvaka Hrvatske u sommelierstvu, Noel ulazi u novu, uzbudljivu eru servisa i vinskih sparivanja. Glavni degustacijski meni Noela ujedno je i najskuplji u Zagrebu. Za taj meni odlučili smo se prilikom našeg posjeta, nosi ime Summer Experience i košta 195 eura.

image
Privatni Album

U vrijeme dolaska prostor je bio miran, uz jednu veću grupu, atmosfera opuštena i ležerna. Filip, naš glavni konobar večeri, ponudio nas je pjenušcem kojeg nismo mogli odbiti: Šember Pavel (12 €), ponajbolje pjenušavo vino Plešivice, otvorio je večeru elegancijom, dugim perlanjem i kremoznošću.

Restoran poslužuje vlastitu buteljiranu vodu, gaziranu i negaziranu. Uz degustacijski jelovnik postoji i dodatno signature jelo chefa Mandarića po 35 €, koje smo preskočili. Odabrali smo standardni vinski pairing po 90 eura. Večera započinje pozdravima iz kuhinje.

image
Privatni Album
image

Šember Pavel

Privatni Album

Hrskavi čips, čvrst i slan, punjen domaćim sirom i hrenom te kavijarom, zatim fritulica punjena kremom brancina i posipana praškom botarge te tortica punjena kremom Jakobovih kapica. Svaki zalogaj vrlo dobar, teksturalno drukčiji, zavodljiv.

image

Pozdravi iz kuhinje

Privatni Album

Prvi slijed, cappuccino od poriluka sa škampom sotiranim na maslacu, graškom i pikantnom pjenicom. Lagane i pjenaste teksture, čistih okusa, s naglašenim, dobro kontroliranim intenzitetom. Solidan početak, lepršav i dovoljno zategnut da probudi apetit. Sparivanje s Maximin Grünhaus Schloss Kabinettom 2023 donijelo je blagu voćnu slatkoću i izraženiju kiselinu koja precizno reže pikantnost i maslačnu komponentu škampa.

image

Cappuccino od poriluka

Privatni Album
image

Maximin Grünhaus Schloss

Privatni Album

Kratak predah, međuslijed. Mliječno pecivo glazirano medom, selekcija domaćeg kruha i maslac s limunovom koricom. Pecivo izvrsno, na slađu stranu, mekano i toplo, s čistim mirisom maslaca, a selekcija kruha predvidljiva i odstajala. Maslac je vrlo dobar, limunova korica lijepo se veže uz mliječno pecivo i čisti nepce prije nastavka.

image

Kruh i maslac

Privatni Album

Drugi slijed, autorska štrukla Noela punjena svježim kravljim sirom, uz karamelizirano vrhnje i mliječni crumble. Jelo je jako dobro; poznatih okusa, ali s neočekivanom slatkoćom vrhnja koja lijepo kontrira svježini sira. Uparivanje s istarskom Malvazijom OMO 2023 pojačava taj efekt, vino nosi punije tijelo i viši alkohol koji drži strukturu, uz dovoljno kiselina da zategne slatkaste note Noelovih štrukli.

image

Noel štrukli

Privatni Album
image

Malzavija OMO

Privatni Album

Treći slijed nosi jedino crveno uparivanje večeri: Jakobova kapica i gljive u hrskavom omotaču od prženog kelja. Zalogaj je najuzbudljiviji dosad, teksturalno najhrskaviji, s čistom slanoćom kapice i umamijem gljiva. Pairing donosi Château Loudenne Médoc Cru Bourgeois 2017, lijevoobalnu kupažu merlota i cabernet sauvignona. Čvrsti tanini nose hrskavi kelj i umami gljiva, ne prikrivajući prirodnu slatkoću Jakobovih kapica.

image

Gljive i jakobova kapica

Privatni Album
image

Château Loudenne Médoc

Privatni Album

Potom dolazi kroket od mrkve punjen karameliziranom mrkvom i gelom od šljiva, uz celer i tom yum umak; dok konobarica preko jela prelijeva pjenu na bazi čilija i dalmatinskih začina. Vizualno atraktivno, tehnički uredno, ali okusno predvidljivo jelo. U čaši je Domaine Amélie & Charles Sparr Gewürztraminer Intuition 2017, aromatično vino egzotičnih začina, čija slatkoća i začinska toplina dobro hvata slatkasti karakter slijeda.

image

Kroket mrkva, celer i Tom Yum

Privatni Album
image

Domaine Amélie & Charles Sparr Gewürztraminer

Privatni Album

Cappelletti sa škampom i bisqueom škampa nastavili su malo mirniji ton večeri - tehnički sve funkcionira, tijesto tanko i elastično, punjenje sočno, ali bez jačeg iskakanja pa nas je slijed ostavio ravnodušnima. Uparivanje je ovo pomalo dosadno jelo ipak značajno podiglo,Trapan Uroboros 2020, malvazija sur lie, donosi gustoću i zrele tanine, uz slani, dugi finiš koji hvata koncentrirani karakter bisquea i daje zalogaju više širine i trajanja.

image

Cappelletti sa škampom

Privatni Album
image

Trapan malvazija

Privatni Album

Posljednji slani slijed bio je najzačinjeniji; predstavio ga je sous chef, jer Mario Mandarić toga dana nije bio u kuhinji. Konfitirani svježi brancin, mekan i sočan, s krustom peršina i kruha, pil pil emulzijom i kiselim krastavcima, preliven je vinaigretteom od krastavca, jabuke i ulja vlasca. Profil jela je zanimljiv, s jasno izraženom korabicom, koje je ipak bilo previše. Riba je odrađena vrlo korektno. U čaši je Viñátigo Blanco Lomo de la Era 2022 s vulkanskih tala Tenerifa: vino je gotovo hrskavo, s napetom mineralnošću i laganom dimnom notom koja fino veže slanost i masnoću brancina.

image

Brancin, pil pil i korabica

Privatni Album
image

Blanco Lomo de la Era

Privatni Album

Slijedi preddesert, sorbet od ružmarina. Vrlo osvježavajući, klasični čistač nepca. Sirup od bazge krasno se snašao uz sorbet.

image

Sorbet ružmarin

Privatni Album

Završni desert donosi varijaciju na jagodu: sorbet i tartar od jagoda, biskvit od malina, sve posuto vinaigretteom od jagoda, acetom i gelom od jagoda. Tekstura deserta je lagana, mekana i prozračna, no idejno je jelo upitno jer je prava sezona jagoda prošla, a vizualno je među skromnijim izvedbama večeri. Kracher Cuvée Spätlese 2022 u čaši daje čiste note tropskog voća, uz mekoću i življu kiselinu koja drži desert napetim.

image

Jagoda i menta

Privatni Album
image

Kracher Cuvée Spätlese

Privatni Album

Petit four stiže kao tri mala zalogaja: pralina od cvjetače s bijelom čokoladom i medom, klasična madlenica i pâte à choux s kurdom od naranče. Sva tri su slasna, premda ne odviše maštovita. Uz njih je ponuđen širok izbor dižestiva, a odabrali smo Hakutsuru Umeshu Genshu, lagani japanski liker od šljive.

image

Petit four

Privatni Album
image
Privatni Album

Tijekom večeri rotiralo se nekoliko stolova, a servis je ostao precizan, koncentriran i kontinuirano prisutan; susret s Kristijanom Harjačem u završnici potvrdio je dojam ambiciozne sommelijerske strategije i najavio novo, uzbudljivo poglavlje za restoran. Glavni konobar Filip vodio je večer školski: ritam servisa bez praznog hoda, tečna komunikacija o jelima i vinima, te spremnost da produbi priču kad uoči interes. Artikuliran, jasan i odmjerno suzdržan u deskripciji dok ne dobije signal gosta da može pokazati znanje. Usluga u cjelini, od hostese do sommeliera, stoji na razini koja mirno parira jačim hrvatskim adresama s Michelinovom zvjezdicom, što je značajan kapital i platforma za ambiciozniji kulinarski iskorak, koji je ovdje nužan.

image

Interijer restorana

Privatni Album

Trenutačna kuhinja Noela ne prati taj standard servisa ni cjenovnu ambiciju degustacijskog jelovnika. Prečesto se ponavljaju slične teksture, sastojci i predvidljivi obrasci okusa, uz nekoliko sljedova koji bez vinske pratnje ne bi dosegnuli jasnoću i završetak koji se očekuje u ovom rangu cijena. Vinski pairing višekratno je spašavao jela – što govori u prilog snazi vinske karte, ali i o manjkavoj samodostatnosti tanjura. U ovim okolnostima teško je naći čvrst razlog za ovako visoku cijenu menija. Nedostaje korelacija između iznosa i stvarno isporučene kulinarske kompleksnosti i intenziteta.

Savršeno ugođen servis već jest na razini zvjezdice; kuhinji sada trebaju smjeliji rukopisi i više kulinarske napetosti koja će je opravdati. Za status zvjezdice i ovu cijenu očekujemo izraženiji potpis u tanjuru i jasnije vrhunce kroz sljedove, koji će pratiti izvanredan vinski pairing i uslugu.

Noel

Ul. popa Dukljanina 1

Hrana: 8/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 10/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 04:11