Dobra preporuka

Teško da ćete naći šarmantnije mjesto u Zagrebu koje je istovremeno kreativno i nepretenciozno

 Biljana Gaurina/Cropix/Cropix
Na vrhu lista restorana koje ćemo posjetiti među prvima, odmah po otvaranju, našao se Mali Bar Ane Ugarković

Šarmantni restoran u dvorištu u Vlaškoj ulici živahno je mjesto koje ima vjernu publiku, većina se gostiju ovdje poznaje, atmosfera je krajnje ležerna, pa se osim na uvijek ukusnu hranu ovdje dolazi i na druženje uz čašu vina. Bilo je lijepo vidjeti, već drugi dan nakon otvaranja, iskrene osmijehe, pa i zagrljaje koje je vlasnica Ana Ugarković, uz vaze s golemim buketima cvjetova vlasca koje je donijela iz svog vrta, razmjenjivala s gostima - svi su se veselili nagovještaju da bi sve opet moglo biti kao prije.
Došli smo kasno popodne, prerano za večeru, i lako našli stol na terasi. Sat kasnije Mali Bar se već dobrano popunio i možda bismo trebali pričekati na stol.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix


Nevelik jelovnik od desetak jela možda se čini skromnim, ali čak i kad se tim nakon šestomjesečnog lockdowna uhoda, teško da će ih biti više od 15. I ne treba, jer se i ovako teško odlučiti - već prvi pogled na današnju ponudu jasno govori da je riječ o preciznom izboru vrhunskih sezonskih namirnica u vrlo zanimljivim, nadahnutim izvedbama. Nekoliko je jela poznato otprije, nekoliko je novih - popis počinje paštetom od pilećih i gusjih jetrica, koja je ovdje uvijek za svaku preporuku, tu su i bao peciva s konfitiranim carskim mesom, ali nema, na primjer, mini burgera koje su gosti rado naručivali.

Počeli smo s juhom od bijelih šparoga sa žumanjkom, mirisnim elegantnim tanjurom toliko lijepim da smo ga nekoliko časaka samo gledali. Okus nije iznevjerio: slatkastu krem-juhu savršeno je upotpunjavao žumanjak domaćeg jaja i nekoliko hrskavih zapečenih ploški šparoga.

image
Privatna Arhiva/


Sljedeća dva jela - tempura od zelenih šparoga, cvijeta tikvice, mladih tikvica, mrkvice, graška šećerca i kadulje, te rižoto od dimljenog graška i melise s kozjim sirom - poznata su otprije. Povrće u tempuri bilo je savršeno hrskavo, posluženo uz umak na bazi soja sosa, nježniji i manje slan od onih koji obično dobivamo drugdje. Rižoto je lanjski hit - ovdje sami dime grašak, a matičnjak je svježe ubran u vrtu iznad restorana. Iako nam se činilo da je bio prebrzo gotov da bi bio skuhan posebno za nas, bio je vrlo dobar - kremasta riža nije odavala dojam da je pretkuhana i nabrzinu zgotovljena.

A onda: agnolotti od tri sira s bobom, mladim češnjakom, graškom šećercem i cvjetovima vlasca! Anina je tjestenina jedna od najboljih u gradu i uvijek je ima na meniju, a ovo je jelo bilo ništa manje nego savršeno. Slasni svileni agnolotti sa sirom doslovce su se topili u ustima i izvrsno se slagali s bobom i mladim šećercem, sasvim kratko kuhanim, istodobno mekim i nježno hrskavim. Perfektno jelo.

image
Privatna Arhiva/


Biftek na kremi od kroasana i s maslacem “od kave”, uz šparoge i grašak kojima je očito “špica” u Aninu istarskom vrtu, bio je korektno pečen, mekan, sočan i ružičast, umak nije bio preintenzivan, ali je nakon božanstvenih agnolotta - možda i nepravedno - ostao u drugom planu. U Mali Bar ipak se ne dolazi radi bifteka.

Naručili smo oba deserta: laganu roladu od jagoda i badema te pitu od trešanja i frangipana uz zabaione sladoled. Rolada je bila osvježavajuća, a topla pita u kojoj su se pečene trešnje jako lijepo spojile s marcipanskim aromama frangipana i sladoledom zabaione - ozbiljna senzacija.

image
Privatna Arhiva/


Vinska lista Malog Bara je malena, ali dostatna, s nekoliko domaćih i ponekom stranom etiketom. Vina se većinom poslužuju na čaše i umjerenih su cijena. Mi smo se i prije naručivanja jela odlučili za škrlet vinarije Voštinić Klasnić, i opet bismo.
Ana Ugarković neobično se rijetko ubraja među najzaslužnije za procvat i modernizaciju hrvatske gastronomske scene, iako je to neosporna činjenica. Dijelom je to vjerojatno posljedica mačizma na sceni, dijelom možda i njezine odluke da se makne izvan dosega reflektora.

Njezin je potpis na tanjuru čist i jasan: najbolja moguća vrhunska namirnica, od kojih su mnoge iz vlastita vrta, u precizno elaboriranim jelima koja traže veliko znanje i trud u kuhinji, a prezentirana su kao vrlo jednostavna - iako to uopće nisu. Gdje ćete to još naći!

Njezin tim u kuhinji, koji predvodi samozatajni Vedran Bonačić, danas je savršeno ugođen, spreman u svakome trenutku na Anine kreativne impulse reagirati na najbolji način. Mali Bar restoran je kojem ćemo se uvijek vraćati.

Hrana: 9/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 8/10

Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 20:15