Potraga za restoranom za nedjeljni ručak u ovo je vrijeme godine prilično otežana. Većina restorana zatvorena je zbog kolektivnih godišnjih odmora pa smo se, kada nam je upravo zbog toga nekoliko opcija u centru grada otpalo, prošle nedjelje zaputili u jedan od rijetkih restorana koji je radio - Okrugljak. Rezervirali smo u petak, i to putem njihove internetske stranice, kratko strahovali da nećemo uspjeti ugrabiti stol, ali na kraju smo, kada smo iduće jutro primili potvrdu o rezervaciji, odahnuli. Okrugljak je, naime, u svako doba godine prilično popularno mjesto za ručak, posebice nedjeljom, kada se ovdje okuplja velik broj obitelji. Tako je bilo i za vrijeme našeg ručka. Gotovo svi stolovi u otvorenom dijelu bili su popunjeni, dok je situacija unutar samog restorana, koji je inače dobro rashlađen klimom, bila potpuno suprotna.
Nije ni čudno, jer nedjelja na terasi Okrugljaka poseban je doživljaj. Osim što ste smješteni u jednu od sjenica u kojoj se nalazi tek nekoliko stolova, pa je atmosfera intimnija, tijekom trajanja našeg ručka, u pozadini se cijelo vrijeme čuo klavir, što je stvaralo lijepu, opuštenu atmosferu.
Nakon što smo sjeli, ljubazno osoblje ponudilo nas je pjenušavim vinom, a bocu vode već su donijeli sa sobom, bez obzira na to što je nismo tražili. Ipak, nije nas zasmetalo, jer na iznimno vruć dan čaša hladne vode bilo je prvo što nam je trebalo.
Na preporuku osoblja odabrali smo Okrugljak klasike – pečenu patku s ražnja i domaće mlince (60 € za kilogram patke, 24 € za porciju, plus mlinci 6 €), teletinu iz krušne peći s gratiniranim krumpirom (26 €), miješanu salatu, a za predjelo smo naručili cvjetove tikvice u tempuri s mozzarellom s njihovog ljetnog menija (20 €), te goveđu juhu s rezancima (7 €). Za desert, naručili smo štrudlu s marelicama (8 €) i palačinke s orasima i čokoladom (8 €).
Za početak, poslužena nam je teleća pašteta s marmeladom od luka uz domaći kruh (4 €). Pašteta je bila u redu, ne previše pamtljiva, baš kao i marmelada od luka, ali kruh je bio fantastičan. Mekan poput oblaka, pravi domaći. Već ovdje smo požalili što nismo naručili neko od jela uz koje bismo ga i kasnije mogli kombinirati (primjerice, osso bucco).
Goveđa juha bila je ukusna, porcija je bila taman dovoljna za jednu osobu, učinilo nam se i da su rezanci domaći, što je svakako uvijek plus, ali voljeli bismo da je u juhi plivao i koji komadić govedine.
Cvjetovi tikvice bili su dobri, iznimno hrskavi izvana, mozzarelle je u punjenju bilo dovoljno, a dodatak polumekih, blago kiselkastih sušenih rajčica lijepo je podigao kombinaciju. Ne bismo ih nužno poslužili na salati, jer vrući prženi cvjetovi ubili su njezinu svježinu, ali to je detalj koji nismo previše zamjerili. Također, uz cvjetove je poslužen i umak od jogurta i ribanog ljetnog povrća (nešto poput tzatzikija, ali s različitim povrćem, ne samo s krastavcima), koji je bio lijepo začinjen, svjež i dobro je funkcionirao u ovoj kombinaciji. Uz predjela popili smo čašu Bastian malvazije (6 € po čaši), ponovno na preporuku osoblja, a budući da nam se svidjela svježina vina, u istom smo tonu nastavili i ostatak ručka.
Patka i teletina s prilozima stigle su na istom pladnju, o čemu nas je osoblje prethodno i informiralo. Teletina je bila meka, raspadala se na dodir vilice, ostala je sočna i dobro se slagala s odlično začinjenim, lijepo slankastim, kremastim gratiniranim krumpirom. U porciji smo dobili dva komada mesa, što je sasvim dovoljno za jednu osobu. Ni patki nismo pronašli zamjerku. Svaki komad ostao je sočan, što često nije slučaj, i kožica je bila blago hrskava i slasna. Mlinci su bili korektni, iako bismo voljeli da su u većoj mjeri uvaljani u masnoću od pečenja. Čini nam se da su taj nedostatak u Okrugljaku pokušali nadoknaditi svinjskom masti, što se osjećalo u okusu, a nije nam nužno odgovaralo u ovoj kombinaciji.
Na kraju, štrudla je bila jako dobra, očito napravljena od domaćih kora (dobili smo okrajak, s onim finim, hrskavim dijelom), taman dovoljno slatka i kiselkasta, prava domaća. Palačinke su, pak, bile pomalo beskarakterne, vodenaste i očito je korištena čokolada lošije kvalitete. Orasi su ovdje donekle spasili stvar.
Zanimljivo je dodati da smo gotovo ista jela u Okrugljaku jeli i kada smo ovdje recenziju radili prije dvije godine i kada iz ovog nadaleko poznatog restorana nismo izašli najsretniji. Ovog puta, situacija je bila suprotna. Sve što smo naručili bilo je vrlo dobro do odlično i ručak smo završili zadovoljni, siti i za 144 eura lakši. Ipak, ovako dobar domaći ručak već dugo nismo jeli, a kada tome pridodamo i ugodnu atmosferu, pa i profesionalno, ali dovoljno opušteno osoblje, nekako nam se sve čini da i nismo prošli tako loše.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....