Dobra preporuka

Teško da ćete naći šarmantnije mjesto u Zagrebu koje je istovremeno kreativno i nepretenciozno

 Biljana Gaurina/Cropix/Cropix
Na vrhu lista restorana koje ćemo posjetiti među prvima, odmah po otvaranju, našao se Mali Bar Ane Ugarković
Na vrhu lista restorana koje ćemo posjetiti među prvima, odmah po otvaranju, našao se Mali Bar Ane Ugarković

Šarmantni restoran u dvorištu u Vlaškoj ulici živahno je mjesto koje ima vjernu publiku, većina se gostiju ovdje poznaje, atmosfera je krajnje ležerna, pa se osim na uvijek ukusnu hranu ovdje dolazi i na druženje uz čašu vina. Bilo je lijepo vidjeti, već drugi dan nakon otvaranja, iskrene osmijehe, pa i zagrljaje koje je vlasnica Ana Ugarković, uz vaze s golemim buketima cvjetova vlasca koje je donijela iz svog vrta, razmjenjivala s gostima - svi su se veselili nagovještaju da bi sve opet moglo biti kao prije.
Došli smo kasno popodne, prerano za večeru, i lako našli stol na terasi. Sat kasnije Mali Bar se već dobrano popunio i možda bismo trebali pričekati na stol.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix


Nevelik jelovnik od desetak jela možda se čini skromnim, ali čak i kad se tim nakon šestomjesečnog lockdowna uhoda, teško da će ih biti više od 15. I ne treba, jer se i ovako teško odlučiti - već prvi pogled na današnju ponudu jasno govori da je riječ o preciznom izboru vrhunskih sezonskih namirnica u vrlo zanimljivim, nadahnutim izvedbama. Nekoliko je jela poznato otprije, nekoliko je novih - popis počinje paštetom od pilećih i gusjih jetrica, koja je ovdje uvijek za svaku preporuku, tu su i bao peciva s konfitiranim carskim mesom, ali nema, na primjer, mini burgera koje su gosti rado naručivali.

Počeli smo s juhom od bijelih šparoga sa žumanjkom, mirisnim elegantnim tanjurom toliko lijepim da smo ga nekoliko časaka samo gledali. Okus nije iznevjerio: slatkastu krem-juhu savršeno je upotpunjavao žumanjak domaćeg jaja i nekoliko hrskavih zapečenih ploški šparoga.

image
Privatna Arhiva/


Sljedeća dva jela - tempura od zelenih šparoga, cvijeta tikvice, mladih tikvica, mrkvice, graška šećerca i kadulje, te rižoto od dimljenog graška i melise s kozjim sirom - poznata su otprije. Povrće u tempuri bilo je savršeno hrskavo, posluženo uz umak na bazi soja sosa, nježniji i manje slan od onih koji obično dobivamo drugdje. Rižoto je lanjski hit - ovdje sami dime grašak, a matičnjak je svježe ubran u vrtu iznad restorana. Iako nam se činilo da je bio prebrzo gotov da bi bio skuhan posebno za nas, bio je vrlo dobar - kremasta riža nije odavala dojam da je pretkuhana i nabrzinu zgotovljena.

A onda: agnolotti od tri sira s bobom, mladim češnjakom, graškom šećercem i cvjetovima vlasca! Anina je tjestenina jedna od najboljih u gradu i uvijek je ima na meniju, a ovo je jelo bilo ništa manje nego savršeno. Slasni svileni agnolotti sa sirom doslovce su se topili u ustima i izvrsno se slagali s bobom i mladim šećercem, sasvim kratko kuhanim, istodobno mekim i nježno hrskavim. Perfektno jelo.

image
Privatna Arhiva/


Biftek na kremi od kroasana i s maslacem “od kave”, uz šparoge i grašak kojima je očito “špica” u Aninu istarskom vrtu, bio je korektno pečen, mekan, sočan i ružičast, umak nije bio preintenzivan, ali je nakon božanstvenih agnolotta - možda i nepravedno - ostao u drugom planu. U Mali Bar ipak se ne dolazi radi bifteka.

Naručili smo oba deserta: laganu roladu od jagoda i badema te pitu od trešanja i frangipana uz zabaione sladoled. Rolada je bila osvježavajuća, a topla pita u kojoj su se pečene trešnje jako lijepo spojile s marcipanskim aromama frangipana i sladoledom zabaione - ozbiljna senzacija.

image
Privatna Arhiva/


Vinska lista Malog Bara je malena, ali dostatna, s nekoliko domaćih i ponekom stranom etiketom. Vina se većinom poslužuju na čaše i umjerenih su cijena. Mi smo se i prije naručivanja jela odlučili za škrlet vinarije Voštinić Klasnić, i opet bismo.
Ana Ugarković neobično se rijetko ubraja među najzaslužnije za procvat i modernizaciju hrvatske gastronomske scene, iako je to neosporna činjenica. Dijelom je to vjerojatno posljedica mačizma na sceni, dijelom možda i njezine odluke da se makne izvan dosega reflektora.

Njezin je potpis na tanjuru čist i jasan: najbolja moguća vrhunska namirnica, od kojih su mnoge iz vlastita vrta, u precizno elaboriranim jelima koja traže veliko znanje i trud u kuhinji, a prezentirana su kao vrlo jednostavna - iako to uopće nisu. Gdje ćete to još naći!

Njezin tim u kuhinji, koji predvodi samozatajni Vedran Bonačić, danas je savršeno ugođen, spreman u svakome trenutku na Anine kreativne impulse reagirati na najbolji način. Mali Bar restoran je kojem ćemo se uvijek vraćati.

Hrana: 9/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 8/10

Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 13:25