RECENZIJA RESTORANA

Vrlo dobar ugođaj ovog pulskog restorana kvari niz grešaka na tanjurima

U Boccaportu ćemo se rado opet vratiti jer nam se atmosfera baš sviđa, a voljeli bismo vjerovati da smo jednostavno naručivali pogrešna jela, umjesto onih za koja smo dobili preporuku

Preporuku za posjet konobi Boccaporta dobili smo od pulskih lokalaca. S obzirom na to da ponuda dobrih restorana u Puli nije velika, odlučili smo poslušati i probati nešto novo. Konoba se nalazi ustvari na putu za Verudelu, izvan strke i gužve grada, a ispred nje velik je šumarak za mnogobrojne goste, pa postoji dobra šansa i da parkirate u hladu.

Sama konoba je podijeljena u nekoliko nivoa, i ima veliku terasu u dobrom hladu. Odmah pri dolasku jasno je da strka i gužva ovdje ne staju. U Boccaporti sjede domaći, stranci, turisti i lokalci svih dobi. Samo uređenje je neki miks između tradicionalne konobe, restorana iz osamdesetih i lokalnog kafića u kojem se svi znaju, a konobari se nadvikuju preko šanka. U svakom slučaju, vrlo dobra atmosfera potkrijepljena zgodnim plakatima po zidovima koji između ostalog kažu i "Brižna hiža prez Marije i konoba prez vina i rakije!"

image
/Privatna Arhiva

Odmah uočavamo da su konobari sasvim "old school" što nam se sviđa jer malo je takvih konobara igdje ostalo. Em su obučeni u bijele košulje i crne hlače i pregače, em vrlo opušteno i šeretski komuniciraju s gostima, kao da smo im djeca ili prijatelji. Jelovnik je relativno malen i u svakom segmentu dosta precizan, bez puno petljanja, što nam se također svidjelo. Kasnije smo, doduše, vidjeli neke hlapove na stolu do našeg, što se valjda dobije ovisno o danu (i prigodi).

Iako su nas u Boccaportu poslali s preporukom za mesna jela, nama se meso na taj vrući dan jednostavno uopće nije jelo. Stoga smo krenuli i završili morski, i to isprobavajući jela koja su nam zvučala najkreativnije. Krenuli smo s trisom sardela (13 €) i hladnim morskim pjatom (22 €). Slane, marinirane i srdele na saor ponudile su točno ono što smo očekivali (zajedno s finim domaćim kruhom i jako dobrim maslinovim uljem), dok se na hladnom morskom pjatu našlo svega pomalo, pa i nekog dimljenog lososa koji tamo realno nije imao što raditi.

image

riblja predjela

/Privatna Arhiva
image

srdele na tri načina

/Privatna Arhiva

Pohvaliti se može pršut od tune, bakalar na bijelo i hobotnicu na salatu - nakon što smo je posolili. Nastavili smo morski, s toplim predjelima koja su nas zaintrigrala: pljukanci sa sipom i vrganjima (18 €), ravioli sa sirom u umaku od tartufa, kaneštrela i gambera (17 €) te miješane školjke na buzaru (20 €). Jela su zvučala zanimljivo, cijene pristojno, a dobro maslinovo ulje kao i Coronica malvazija na čašu (3,3 €?!) govorili su da se ovdje radi o dobrom ugostiteljstvu.

Međutim, u realizaciji smo naletjeli na probleme. Pašta, iako se činilo da je domaća, ni u jednom slučaju nije bila dobra, istovremeno neskuhana i gnjecava, a ravioli kao da su bili punjeni sirom za pizzu ili tako nekim sirom kojemu tu nema mjesta.

image

ravioli

/Privatna Arhiva

U umacima kao da je bilo gustina, a možda i malo "juhe od gljiva", tako da u pljukancima sa sipom i vrganjima nismo baš mogli razaznati okuse namirnica koje smo jeli. Ista stvar dogodila se i s raviolima, bezličan umak prekrio je sve druge okuse, kao da je svejedno jesu li na tanjuru kozice ili sipa.

image

pljukanci

/Privatna Arhiva

Školjke na buzaru mirisale su kako buzara već treba mirisati, porcija je bila obilata, ali i opet, školjke su bile prilično utopljene u krušne mrvice, ili je u šugo dodano još nešto da ga zgusne. Deserti su malo popravili stvar, dekonstruirana kremšnita bila je vrlo dobra, a pannacotta klasika.

image

kremšnita

/Privatna Arhiva
image

pannacota

/Privatna Arhiva

Sve to skupa razočaralo nas je, dok je susjedni stol veselo mlatio po hlapu. Za nastaviti s mesnim jelima više nije bilo mjesta pa smo ručak završili s upitnicima iznad glave. Pitamo se je li moguće da s mesom i ribom po kojoj su možda poznatiji postupaju bolje nego s toplim predjelima koja su nas malo vratila u osamdesete? Ili je samo stvar u velikim porcijama za pristojne novce? Morat ćemo doći provjeriti još jednom, čini se. Jer nam se atmosfera u Boccaporti baš sviđa.

Konoba Boccaporta

Pula, Dolinka 18

Hrana: 6/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 8/10

€€-€€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 08:55