Taqueria Cato u Vlaškoj ulici etablirala se kao nezaobilazna postaja za ljubitelje autentičnih tacosa u opuštenom, zaigranom i više nego zanimljivom ambijentu. Već pri prvom pogledu na interijer jasno je da ovo nije tek još jedno mjesto s egzotičnom kuhinjom, živopisan prostor odmah nas je asocirao na idealnu kulisu za ležerne dejtove ili duga popodneva ispunjena eksplozijama okusa i spontanom druženju s prijateljima.
I doista, tijekom našeg boravka na terasi skrivenoj u jednom od prolaza u zagrebačkom centru grada, izmjenjivali su se brojni parovi, no nas je tog sparnog dana vrućina odvela unutra, u ambijent koji nas je iste sekunde dobio.
Za početak, odlučili smo se rashladiti koktelima - Cato margaritom (11 €) i klasičnom verzijom margarite (10 €). Cato nudi više od dvadeset različitih koktela, a lista pića dodatno se širi na izbor meksičkih piva i impresivnu selekciju tequila, koje smo ostavili za neku drugu priliku.
Predjela su stigla brzo - Elote (4 €), grilani kukuruz s pikantnom majonezom, posut fetom i tajinom, te Queso fundido (10 €), raskošno zapečeni sir s poblano paprikama uz koji dolaze svježe tortilje od plavog kukuruza, a važno je napomenuti kako u Catu sve tortilje rade sami. Elote, iako količinski skroman, s tek dva komadića kukuruza, oduševio nas je uravnoteženim okusima. Blaga pikantnost i slani dodir fete savršeno su se nadopunjavali, do te mjere da bismo rado naručili još istoga. Naslućivalo se da će porcije biti manje, no to se na kraju pokazalo pogrešnim, restoran smo napustili i više nego siti.
Queso fundido donio je ono što gastronomski internet entuzijasti vole nazivati “food porn” momentom, gusti, rastopljeni sir koji se proteže dok ga mažete na ukusne i mekane tortilje stvorio je čisti hedonistički užitak.
Uslijedio je niz tacosa, svaki servirani u porciji od tri komada, idealno za dijeljenje i isprobavanje različitih kombinacija iako bi bilo lakše, priznajemo, da je broj na tanjuru paran kada ste u paru. Prvi je bio Baja taco (7 €), s oradom u hrskavoj tempuri, chipotle majonezom - kombinacijom majoneze i dimljenih jalapeño papričica te svježim pico de gallo. Umak je bio precizno dozirane gustoće, dovoljno čvrst da se ne razlijeva, ali kremast da obgrli svaki zalogaj. Citrusna nota limete koju je davao pico de gallo poznat i kao salsa fresca elegantno je presjekao masnoću ribe i začinjenost majoneze.
Slijedio je Tinga (11 €), punjen sočnim pilećim zabatkom. Guacamole umak kao dodatak, jasno nam je dao do znanja da će ovo jelo posebno cijeniti ljubitelji avokada, dok su hrskavi kukuruz i salsa dali kontrast u teksturi. Korektno jelo, iako ne odskače u usporedbi s ostalima.
Carnitas (10 €), sa svinjetinom, narančom i tomatillo salsom, kojom je dominirala zelena rajčica, luk, češnjak i čili, ostavio nas je s miješanim dojmovima. Iako zvučno i obećavajuće, jelo je bilo previše vlažno, a salsa i sokovi od mesa natopili su tortilju do mjere da je konzumacija postala nezgrapna. Nedostajala je i kiselina koja bi uravnotežila masnoću.
Posebno su nas zanimali okusi u Birria tacu (11 €), meksičkom klasiku. Radi se o bogatom sporo kuhanom gulašu od začinjene junetine, koja se nakon satima dugog pirjanja utiskuje u domaće tortilje, a zatim dodatno zapeče nakon što se umoči u vlastiti umak. Solidna kombinacija okusa te smo posebno bili zadovoljni svježinom koju smo dobivali od svježeg korijandera i crvenog luka.
Na kraju nam je stigao Chorizo Camaron (11 €), taco punjen domaćim chorizom, pikantnom majonezom, kukuruzom i kozicom na vrhu. Iako bogat i vizualno privlačan, kombinacija je bila preintenzivna. Težina jela i začinjenost nadvladale su samu kozicu, koja se činila gotovo suvišnom. Očekivali smo sklad, no ostali smo blago razočarani.
Nakon bogatog niza jela i nekoliko previše gaziranih pića koja su pomagala probaviti obilje okusa, poželjeli smo desert. Nažalost, tog dana u Catu ga nije bilo, pa smo posjet zaključili posljednjim gutljajima koktela.
Zaključno, Taqueria Cato donosi izuzetno zanimljiv spoj šarmantnog ambijenta, kreativnog menija i autentičnih okusa. Ipak, jela variraju po dojmu, stoga preporučujemo konzultaciju s osobljem, koje je usput rečeno izuzetno susretljivo, kako biste narudžbu prilagodili vlastitom ukusu i trenutnom apetitu.
Uostalom, Cato nije samo još jedan pokušaj egzotičnog restorana, riječ je o mjestu koje živi od eksperimenta, mijenja ponudu i razvija se. A upravo zato, s veseljem planiramo povratak, u potrazi za još nekim novim, nadamo se još i boljim, taco otkrićem koji će nam idući put ipak malo bolje sjesti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....