DALMATINSKA SPIZA

Desetak je godina kuhao na brodu, a onda se vratio i Splićane osvojio svojim lignjunima s bobom

 Ante Cizmic/Cropix/Cropix
Lignjuni s bobom u DeListešu su toliko popularni da su zbog njega od otvaranja restorana potrošili oko tri tone lignjuna

Restoran s tradicionalnom dalmatinskom hranom gdje se njeguje duh najboljih štoseva iz Dalmacije i s otoka i mjesto gdje se sluša Gego i Ljetno kino, smišljaju male podvalice, druži neformalno, otkačeno kuha - sve je to DeListeš. A što je najvažnije, hrana je odlična.



Naziv DeListeš dolazi od prezimena vlasnika Zdravka Listeša, koji je karijeru započeo kao konobar na trabakulima iz Krila koji su prevozili turiste, a ponekad je znao skuhati neko jelo od doma za posadu broda. Sve se promijenilo kada je jedan dan skuhao divokozu, koja je oduševila posadu, ali i goste. Svi su se čudili kako je to pripremio ("A, bogati, školova san se za to"), i tako je sve počelo.

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix


Kuhajući desetak godina na brodu, vratio se na kopno i krenuo u ovu avanturu s ciljem da ponudi staru "spizu", onako kako su kuhale mame i bake, pa ćete kod njega rado pojesti goveđi gulaš s njokan, šnicele u toću s rižon, frigaturu ili gregadu od mola s puron. Posebno ističe da su lignjuni s bobom posebno popularni te da su od otvaranja restorana potrošili oko tri tone lignjuna. Za samu atmosferu zadužen je on jer kuha, poslužuje, druži se s gostima. A desna mu je ruka Marko Jurčević - koji ima “veliko ovlaštenje” za počastit ako triba, ali i otirat ako se ne znaju ponašati, dok teta Mirjana, koja isto radi u kuhinji, prema Zdravkovim riječima, pazi da se njih dvojica previše ne "zaigraju".



LIGNJUNI S BOBOM

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:17