Gdje za vikend

Advent koij ne želite propustiti: Nude divljač, black angus kobase i ćevape, cronut i panettone koji se pije

Najzanimljiviji dio zadarskog Adventa upravo je bogata gastronomska ponuda!

Nakon što smo vam predstavili prvi dio ponude Adventa u Zadru, koji, između ostalog, uključuje burger s tripicama, janjetinu s bižima i nizozemske palačinke, donosimo vam i drugi dio ponude jednog od najboljih gastro festivala ovog mjeseca na moru.

Naime, na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara svoje kućice ima 25 ugostitelja koji se, osim standardnih kobasica, burgera, fritula, kuhanog vina i gina, trude u svoju ponudu uvesti neka osvježenja, pa i iznenađenja. A po onome što vidimo, u tome su i uspjeli.

U drugom dijelu gastro vodiča krećemo do novih kućica. Tako, recimo, Didova kućica, koja je treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe nudi domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti.

image

Christmas Collona

TZG Zadar
image

Christmas Collona

TZG Zadar
image

Christmas Collona

TZG Zadar

Christmas Colonna donose selekciju koktela. Izdvojimo Feliz Navidad, koji je dobio naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. Ponudu hrane na ovoj su kućici sveli na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu, Schwartz & Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka - dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

image

Boogie x Picnic

TZG Zadar
image

Boogie x Picnic

TZG Zadar
image

Boogie x Picnic

TZG Zadar

Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u Boogie X Picnic kućici se udružio sa zagrebačkim Boogie Labom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi i najvažniji je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s kremom od pistaccia i čokolade ili namaza od lješnjaka s prahom brusnice, a u ponudi je i kuhani panettone, topli coctail s komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

image

Tradicija u čašici

TZG Zadar
image

Tradicija u čašici

TZG Zadar

Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na kućici Tradicija u čašici nudi dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima - panceti, slanini i domaćim kobasicama.

image

Lička kuća

TZG Zadar
image
TZG Zadar

Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme ponekad će skuhati i divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

image

Mediterraneo kućica

TZG Zadar

Mediteranneo Roberta Pinta, zadarskog chefa i predavača u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:53