NAPOKON! SVE IH JE VIŠE

Bezglutenski vodič: Gdje kupiti štrudlu i kiflice, gdje na kavu, ručak ili gablec, a gdje u nabavku namirnica?

Napravili smo mali vodič za one koji su uvijek u potrazi za finim bezglutenskim zalogajima i mjestima gdje se upravo takva hrana nudi

Nedavno smo, u nekom neobaveznom razgovoru s prijateljima i poznanicima gurmanima, dobili pitanje gdje u Zagrebu pronaći mjesto koje nudi bezglutensku hranu, a da je lako dostupna i može se kupiti, onako, usput dok šećemo gradom. Dobro smo razmislili i na pamet nam je odmah palo nekoliko mjesta koja su se već na prvu prilično svidjela našim sugovornicima. Ubrzo nakon toga došli smo na ideju da napravimo popis i podijelimo ga s vama.

Dobra je vijest da zagrebačka scena sve više napreduje pa tako danas postoji čak i specijalizirani bistro koji nudi samo bezglutenska jela, što je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo. Tu su i dućani u koje možete svratiti po sve što vam je potrebno za pripremu jela bez glutena kod kuće ili, pak, oni u kojima se nude već gotovi zalogaji kao što su različita peciva, štrudle i druge poslastice o kojima su oni osjetljivi na gluten donedavno mogli samo maštati. Naš mali vodič potražite u nastavku.

GDJE KUPITI DOBRU ŠTRUDLU I KIFLICE?

Kako smo pisali, nedavno se u Ulici Andrije Žaje, na broju 23, otvorila InTolerant Gluten Free Hižica. Riječ je o malom brendu čiji su se proizvodi do sada mogli kupiti u specijaliziranim trgovinama kao što su Grga Čvarak, Breza i Dobri plac u koje su dolazili iz Varaždina, gdje se i nalazi proizvodnja. Simpatična ekipa koja stoji iza projekta danas tako i u svom dućanu nudi štrukle, savijače, klipiće i druge jednostavne, a onima osjetljivima na gluten često tako nedostupne proizvode. Njihove smo proizvode isprobali i sami i rado im se vraćamo. Cijelu priču o InTolerant Gluten Free Hižici pročitajte ovdje.

image
Biljana Blivajs /Cropix
image
Biljana Blivajs /Cropix

GDJE SJESTI NA RUČAK?

Fetiš na križanju Bauerove i Martićeve jedini je zagrebački restoran koji poslužuje isključivo bezglutenska jela. Veliku pažnju posvećuju upravo tome da se svi oni osjetljivi na gluten ovdje osjećaju dobro i da na raspolaganju imaju što veći izbor jela pa tako njihova ponuda podrazumijeva nekoliko opcija za doručak, brunch i ručak. Nude različite namaze i zdjele, juhe, riblja i mesna jela, veganske kombinacije, sendviče i slastice. U Fetiš možete svratiti i samo na kavu ili kakvo osvježavajuće piće. Nalazi se na adresi Ulica Antuna Bauera 9.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/

A GDJE KUPITI GABLEC?

Kata brunch bar, iza kojeg stoji Katin kruh bez glutena, jedan od popularnijih brendova kada su u pitanju bezglutenski proizvodi, već je dobro poznata adresa svima onima koji izbjegavaju gluten. Ovdje možete svratiti po različite salate i sendviče, kekse i krekere, nude i nama omiljene brazilske okruglice te različite slastice, a osim ponude u trgovini, tu je i njihov catering koji smo nedavno isprobali i koji nam se prilično svidio. Više možete pročitati ovdje. Kata brunch bar nalazi se na dvije adrese - Petrinjska 29 i Martićeva ulica 25.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Lidija Lončarić/Privatna Arhiva/

GDJE U SHOPPING?

U potrazi za dobrom pincom, prošlog smo Uskrsa posjetili malu specijaliziranu trgovinu u zagrebačkoj Ulici Ljudevita Posavskog - GlutenBio. Na naše iznenađenje, osim pince, pronašli smo na istoj adresi i svakakve druge bezglutenske poslastice, a posebno nam se svidjelo i to što se ovdje mogu kupiti proizvodi koje je inače zbilja teško pronaći. Različita brašna, mlinci, keksi, izvrsna pita od jabuke, makovnjače i orahnjače, kruh proizvođača Moje malo zlato i drugi proizvodi samo su dio asortimana ove male specijalizirane trgovine. Više o GlutenBio možete pročitati ovdje.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:36