preporuke Domagoja Vrana

CRAFT VODIČ: Sedam odličnih piva koje vrijedi ove godine ponijeti sa sobom na ljetovanje

Od tih sedam etiketa, samo je jedan lager, a ostalo su različiti aleovi, piva gornjeg vrenja

U ljetnom izdanju magazina Dobra hrana u segmentu Samo pitam razgovarali smo s Domagojem Vranom, vlasnikom Goblet Beer Storea i vrsnim poznavateljem domaće i strane craft scene. Budući da smo u ljetnim mjesecima, zamolili smo ga da izdvoji etikete bez kojih ne ide na ljetovanje. Pritom smo pretpostavili da će biti riječ o laganijim pivama i lagerima, što se nije pokazalo kao posve točno:

"Svakako su to piva s malo nižim postotkom alkohola, jer vruće je i više se pije. Lageri? Pa, od sedam piva koje nosim sa sobom na ljetovanje samo je jedan lager, ostalo su različiti aleovi, piva gornjeg vrenja. I taj moj lager je gorči, jače zahmeljen što ga čini interesantnijim, a ujedno ta gorčina zove na novi gutljaj. Dok smo pili samo konvencionalna piva, nismo ni znali što je hmelj. Mislili smo da se pivo radi od hmelja, a u njima jedva da ga je i bilo. A hmelj je čudo, tek nam je craft to pokazao. Nisam veliki ljubitelj lagera, prezasitni su mi, pogotovo helles lager, koji je krušast. Pils je ipak malo gorči, ali zahmeljeni pilsner, to je već nešto. Ostalih šest su aleovi, ali vrlo različiti. Oni su, uostalom, i kod nas u Gobletu najzastupljeniji. Ljudi ih često poistovjećuju s craftom, iako svaki stil, uključujući lagere, može biti craft. Craft je, jednostavno, dobro zanatski odrađeno bilo koje pivo. Dakle, pale ale i IPA najviše se traže, iako u zadnje vrijeme dosta raste potražnja za voćnim kiselim pivima - sour fruited bio bi taj stil koji je, kao i sva moderna piva, došao iz Amerike, i koji već sad ima puno podvrsta, poput smoothie soura, piva gušćeg tijela, malo slađeg, s jako puno voća", objasnio je Domagoj Vran. A u nastavku slijedi...

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

7 PIVA BEZ KOJIH VRAN NE IDE NA MORE (minimalno 100 litara):

Top Manager, New England Pale Ale, Nova Runda

Pivo koje je, srećom, postalo njihov core, znači da se proizvodi redovno, a ne samo sezonski. Srećom, kažem, jer je to pivo koje želiš piti cijeli dan, uz sve i svašta. Zovemo ga "radnim" pivom - nema puno alkohola, 5.5 %, i jako je pitko.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

Smootiesh, Pulfer

Ovo je smoothie, izgleda kao gusti sok. Naravno, ima ljudi koji ovo ne priznaju pod pivom. Ali to doista jest pivo, sadrži baš sve što treba plus, 5.5% alkohola, i jako puno voća. Ne mogu se odlučiti između ova dva smoothieja - u jednom od ova dva iz serije naslovljene tim bizarnim pitanjima i odgovorima je banana i kokos, u drugome žuto voće - marelica, mango, naranča i vanilija. Mislim da ću ipak ponijeti ovaj smoothie žuti, koji se zove: What did the sushi say to the bee? Wasabi. Kakav doručak!

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

Medusa Last Dance, Hazy Pale Ale, Maskeron

Još jedno radno pivo kojega ćemo popiti dosta, od jednog od naših najboljih craft pivara. Po stilu New England Pale Ale, ali s malo više gorčine - pa se pivari vole ograditi nazovom hazy. Ovo je prvo pivo u Hrvatskoj napravljeno s Medusa hmeljem, ali i zadnje jer se taj hmelj više neće proizvoditi - otuda Last Dance.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

C4, American IPA, Nova runda

Poslije pale alea, koji nema gorčine i lagan je, ipak treba popiti i nešto ozbiljnije. Pitko je, ima svježinu, a suho je na kraju, što je interesantno, kad dolazi i gorčina, i traži novi gutljaj. Ovo ide pod American IPA, ali zapravo je po svemu Mountain IPA - jer kad je C4 nastao, taj stil još nije bio postojao. Također hazy, ima voćkast početak, ali završava gorko. Ovo je za mene idealno ljetno pivo za poslije ručka, iako moja doktorica kaže da je ovo pivo za cijelu godinu. Još da napomenem: Pale Ale pijem dok pečem roštilj, a IPA-u kad ispečem roštilj.

image
Berislava Picek/Cropix

Bunny Passion, Sour Fruited, Zmajska pivovara

Ovo je toliko voćno i osvježavajuće, drukčije od svega što smo probali. To kiselo pivo s voćem - u ovoj kombinaciji je passion fruit - ujutro vas strese da se "dobijete". Nema puno alkohola, a za razliku od smoothieja, koji je dovoljan jedan… Da, ovo ću ipak popiti nakon doručka. Jedno od mojih omiljenih jutarnjih piva, pogotovu ljeti.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

Small Batch Series: 60 Mountain Pilsner

Ako je lager, onda je ovo moj izbor: pilsneri i inače spadaju među malo gorče lagere, a ovaj hazy Mountain Pilsner lijepe boje, niskog alkohola (4,4%), citrusnih nota i gorkastog hoppy završetka pravo je lagano ljetno pivo za osvježenje. Eh, da: ja ga nosim sa sobom na more jer mogu - dolazi u bačvi, a ja imam točionik, bez kojega ni ne mogu zamisliti ljetni odmor.

image
Berislava Picek/Cropix

Imperial Coffee Stout, Garden Brewery

Ovo se možda, priznajem, na prvu ne čini kao ljetno pivo, jer ima više alkohola i crno je, ali ja ću ga ipak ponijeti na more. Kako rekoh, društvo mi je važno, a ljudi ujutro piju kavu, koju ja ne pijem. Pa ću, da ne budem asocijalan, lijepo ljetno jutro podijeliti s njima pijući ovaj coffee stout. To je tamno pivo s višeg zapečenog slada, kojem su dodani kava, čokolada i kokos. Ovo definitivno nije radno pivo, ali mu se veselim - ljeti kao i cijele godine.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ovu i druge zabavne priče, korisne preporuke i recepte za prava ljetna jela potražite u najnovijem izdanju magazina Dobra hrana, na kioscima od 27. lipnja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 09:14