MASNO I SLASNO

Deset najboljih maslaca koje možete kupiti u trgovinama i svaki bismo htjeli imati u frižideru

 Robert Tomić/cropix/
Donosimo naš odabir deset najboljih maslaca koje možete kupiti. Redoslijed je nasumičan.

Visokovrijednoj mliječnoj namirnici, poznatoj najmanje tri tisuće godina, agresivna je kampanja desetljećima pretpostavljala margarin kao zdraviju alternativu, iako je danas jasno da je upravo obrnuto. Maslac je vrlo važan za zdravlje čovjeka, vjerojatno važniji od bilo kojeg drugog mliječnog proizvoda, ali ovdje se nećemo baviti znanstvenim činjenicama.

Maslac se dobiva se bućkanjem kiselog ili slatkog vrhnja, a nezamjenjiv je u gastronomiji. Danas postoji cijela scena artisan maslara koji bez obzira na dosta visoku cijenu uspješno plasiraju i prodaju svoj proizvod. Dok se nekima i dalje sviđa mazivost konzumnih margarina kao i to što su često obogaćeni dodanim vitaminima ili omega-3 masnim kiselinama, maslac je kao prirodni proizvod danas neizostavna namirnica sve većem broju ljudi koji paze što i kako doručkuju.

Mi smo testirali gotovo 30 maslaca, a izdvojili smo 10 najboljih koje bismo uvijek htjeli imati u frižideru. Ponegdje, rijetko, mišljenja su sukobljavala ovisno o osobnom ukusu, pa je nekima, recimo, smetala stanovita kiselost kod pojedinih dok je drugima bila privlačna svježina koju ona donosi. Konačne su ocjene donesene zajednički, uzimajući u obzir sve argumente za i protiv, a demokratski je izbor iznjedrio rezultate koji slijede u nastavku

DUKAT MASLAC

image
Robert Tomić/cropix/

Maslac koji miriši po - maslacu. Baš je dobar. Kad se zatvore oči, odmah za njim dolazi miris svježeg kruha. Pa jedna kriška, gore maslac i obavezno pekmez. Od marelica... a neki bi više voljeli onaj bakin, preprženi od šljiva. Ovako, bez pekmeza, namazan “solo” na kruh, odaje malo kiseline i slanosti, ali ne pretjerano. Poslije smo doznali da se radi o najraširenijem industrijskom maslacu, ali neki članovi žirija su na početku kušanja odlučno tvrdili da je to 100 posto domaći uradak!

MARINA, OPG BISTROVIĆ

image
Robert Tomić/cropix/

Opet dokaz kako su neke naše bake imale krivo. Kad se radilo o maslacu, uporno su tvrdile da mora biti žut! Ovaj je bio svijetao, gotovo bijel, a mirisao je na mozzarellu. Zapravo, kad bolje razmislimo, mirisao je na svježe tučeno vrhnje, kako bi i trebalo biti, jer maslac se dobiva od tučenog vrhnja, zar ne? Svi su se članovi žirija složili: ovo je pravi domaći maslac, kremast, željeli bi ga jesti svaki dan, uz pekmez, med ili sam na kruhu! Čista petica!

ZAGREBAČKI PUTER

image
Robert Tomić/cropix/

Maslac koji je opet zbunio žiri. Prethodni je bio gotovo bijeli, a ovaj je intenzivno žut. Sa strahom smo ga ponjušili... Možda je ustajao, pitali smo se. Ne, miris je bio ugodan, nježan - upravo kako maslac mora i mirisati. Nakon mazanja na kruh zaključili smo da je vrlo sličan prvom maslacu koji smo kušali - takav da mu se veseliš za doručak i žao ti ga je potrošiti u većim količinama. Maslac koji bismo voljeli imati u hladnjaku!

BIO SÜSSRAHM TEE BUTTER

image
Robert Tomić/cropix/

Kad smo ga ugledali, odmah nam je bio drag. Ni previše svijetao, ni prežut pa nas boja nije zbunila. Takve je boje - maslac, zaključili smo. Miris - neutralan, pravi mliječni, bez zamjerke. Baš ga se poželi namazati na kruh, što smo i učinili. Kušanje, pa tišina, a onda prve riječi - da, ovaj maslac je dobar. Mora da je domaći (opet smo bili u zabludi jer dolazi iz Njemačke). Složili smo se da je okusom vrlo blizu samom vrhu ljestvice.

DANISCHE THISE BIOBUTTER

image
Robert Tomić/cropix/

Isti trenutak kad smo ga ugledali, pao je zaključak: stvarno izgleda neodoljivo! Miris neutralan, mliječan, nježan. Tekstura divna, a nakon kušanja: slan. Kao samostalan namaz na kruhu savršeno funkcionira, a da i ne govorimo u sendviču. Onome tko preferira slane maslace, svakako ga preporučujemo, iako se čuo komentar da je mrvicu preslan pa smo mu za jedan “minus” skratili ocjenu.

MEGGLE PREMIUM BUTTER

image
Robert Tomić/cropix/

Boja lijepa, ni prebijela, ni prežuta. Baš onakva kakva bi trebala biti. Nakon što su ga članovi žirija namazali na kruh čulo se nekoliko komentara kako je na prvu dosta kiseliji od ostalih maslaca. Međutim, kiselina mu je upravo i dala karakter pa smo se složili da nam previše ne smeta. Dapače, ne znajući koji maslac kušamo, zaključili smo da je sigurno domaći pa bismo ga preporučili kao namaz i za pripremu kolača.

OKUSI ZAVIČAJA

image
Robert Tomić/cropix/

Izgled odličan, kremast, podatan, baršunast, boja taman. Miris baš onakav kakav bi maslac trebao imati. Nakon nanošenja na kruh žiri je jednoglasno zaključio kako se radi o odličnom maslacu. Čak se čuo komentar da je tako fin kao da se radi o kremi pa da bi se mogao jesti žlicom. Svakako bismo ga htjeli imati u hladnjaku i jesti za doručak s domaćim pekmezom, od njega raditi najfinije kolače i kremaste rižote te sjajne umake.

Z BREGOV, VINDIJA

image

Robert Tomić/Cropix

Miris pravi, mliječni, po maslacu, onakav kakav treba biti. Jedan član žirija je počeo pričati kako ga okus podsjeća na djetinjstvo kad mu je mama mazala maslac na krišku kruha koju je svako jutro doručkovao uz kakao. Nakon mazanja na kruh zaključili smo kako se radi o vrlo dobrom, korektnom maslacu kojim bismo rado pekli kolače, radili kreme, dodavali ga u divne, kremaste rižote... Ovo je maslac koji bismo htjeli imati u hladnjaku.

ZDENKA MASLAC

image
Robert Tomić/cropix/

Najprije miris: fini. “Tjera te da ga probaš, da ga namažeš na kruh”, rekao je jedan od članova žirija. To smo i napravili i počeli potvrdno klimati glavama. Zajednički je zaključak bio da se radi o jako dobrom maslacu koji bismo koristili za najfinija jela bez ikakvog straha da će ih pokvariti kiselinom ili nekim drugim okusom. Jedna članica žirija komentirala je kako bi bio odličan za čokoladnu kremu jer bi joj dao baršunastu kremoznost.

MOJA KRAVICA MASLAC

image
Robert Tomić/cropix/

Miris pravi, nježan, kakav treba biti - po kvalitetnom maslacu. Boja lijepa, već na pogled da poželiš razmazati po kruhu, rekao je jedan od članova žirija. Okus nas je podsjetio na najbolje maslace koje smo kušali toga dana, bez izraženih kiselina tako da ga preporučujemo ne samo za razmazivanje po kruhu, nego i za izradu finih kolača te francuskih umaka kod kojih je okus i kvaliteta maslaca itekako važna. Željeli bismo ga imati u hladnjaku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 11:38