VODIČ ZA KRAFNE

Gdje kupiti najbolje krafne s marelicom, gdje s pistacijom, koje su to postale novi hit preko noći i tko radi američke?

Najtraženija poslastica u gradu i sve što morate znati o trenutno najpopularnijim adresama

Ovih dana svi pričaju samo o krafnama, a jedno od najvažnijih pitanja postalo je – gdje u Zagrebu kupiti najbolje? Napravili smo stoga popis hit mjesta u gradu na kojima možete probati najbolje klasične, one malo posebnije, krafne s alkoholnim kremama, bezglutenske, a tu smo negdje uvrstili i one najbolje iz supermarketa te američke doughnuts koje ljubitelji prženog tijesta ne propuštaju niti ove godine. Pregled ponude najboljih zagrebačkih krafni donosimo u nastavku.

NAJBOLJE KLASIČNE

Kada biste zagrebačke ljubitelje krafni pitali gdje se jedu najbolje klasične krafne u gradu, vjerujemo kako bi odgovor većine bio – kod Jakšića. U maloj slastičarnici na zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici svake se godine traži krafna više i nestaju dok su još tople. Najviše nas podsjećaju na bakine, zaključili smo na prošlogodišnjem testiranju krafni iz zagrebačkih slastičarnica, a želite li saznati zašto su toliko posebne, svakako svratite ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix/

TRAŽI SE KRAFNA VIŠE

Svake godine u ovo vrijeme u Zagrebu postoje ona mjesta na kojima krafne nestaju prve. I dok je prošle godine to bio Broom 44 na zagrebačkoj tržnici Dolac, ove je to novi lokal iste ekipe – Proof 33. Krafne se rade po receptu Janje Benić, a pune ih kremama kao što su kombinacija limuna i papra, čokolada, mango-marakuja, ali nude i klasik s marelicom. Ovih dana, načuli smo, nestaju još u ranijim jutarnjim satima pa svakako, ako želite ugrabiti svoju, u zagrebačku Ilicu na broj 33 svratite što ranije. Dobro je dodati i kako krafni u Proofu ponedjeljkom nema, već ih nabaviti možete samo od utorka do subote. Cijene se kreću oko 2,50 eura.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Janjolinka/

Osim Proofa 33, superpopularna je ove godine i slastičarnica Neka jedu kolače. Slastičarka Ivana Čuljak radi krafne s punjenjima od pistacije, jabuke i karamele, kokosa, ali i s Nutellom, džemom od šljive i slastičarskom kremom, a cijene se kreću od 2,20 do 3 eura. Njezine krafne toliko su tražene da do njih nije moguće doći tek tako, već svoju kutiju morate naručiti barem dan ranije. I svakako vrijedi dodati, nismo probali, ali s nekoliko strana do nas je došla informacija da upravo Neka jedu kolače ima najbolje krafne s pistacijom.

TEK SU POČELI, A VEĆ SU TOTALNI HIT

Ekipa iz zanatske pekarnice Kukuriku, koja se trenutno nalazi samo u Savskoj ulici na broju 156, a uskoro se otvara i u Mesničkoj, s prodajom krafni krenula je tek prije nekoliko dana, a već su totalni hit. Pune ih, među ostalim, kremama od pistacije, karamele i čokolade, cheesecake s borovnicom te vanilijom i malinom, ali uvjerljivo najzanimljiviji okus koji nude je krema od buče. Cijena krafni u Kukuriku je 2,40 eura.

image
KUKURIKU ARTISAN BAKERY

PEKARNICE NA KOJE VRIJEDI OBRATITI PAŽNJU

Među zanatskim pekarnicama krafne nudi još i Bread Club, gdje osim praznih i s dimplomat kremom i višnjama, pune i kremom inspiriranom panettoneom. Cijena im je 2,50 eura.

U ovo doba godine posebno popularna adresa postaje i Tuškanova 24, na kojoj se nalazi mala pekarnica Bekeraj. Već nekoliko godina slušamo samo pohvale na račun njihovih krafni, a prošle smo ih godine uvrstili među top pet najboljih koje se u zagrebačkim slastičarnicama nude. Krafne iz Bekeraja dostupne su i putem dostavnih servisa, a cijena im je 2,80 eura po komadu.

image

Fotografija: Bekeraj

Bekeraj.zg Instagram/

Među ostalim pekarnicama i među krafnama čija je cijena ispod 1 eura, istaknuli bismo krafne iz Mlinara, koje su ove godine lagane, meke i pufaste. Puna cijena im je 85 centi po komadu, a naručiti se mogu i putem dostavnih servisa.

image
Privatna Arhiva/

ALKOHOLNE KRAFNE

Ako ste mislili da uskoro popisu stiže kraj, prevarili ste se, jer zagrebački ugostitelji ove su godine prilično domišljati pa je tako ekipa iz A most unusual gardena, koji se nalazi na Horvaćanskoj 3, u ponudu uvela krafne iz vlastite proizvodnje koje pune, ni manje ni više, već alkoholnim kremama. Pije vam se limoncello, ali i jede krafna? Nema problema, kod njih možete pronaći sve to upakirano u slastan zalogaj. Krafne u A most unusual gardenu potrebno je naručiti unaprijed, a cijene se kreću između 2 i 3 eura. Više pročitajte ovdje.

image
A Most Unusual Garden Instagram/

BEZGLUTENSKE KRAFNE

Za one koji izbjegavaju gluten, a baš im se ovih dana jede dobra krafna, dobra opcija bit će mala trgovina Gluten Bio smještena na adresi Ljudevita Posavskog 34A. Rade ih samo po narudžbi, cijene se kreću od 1,50 do 1,80 eura po komadu, ovisi o punjenju. Više informacija možete pročitati ovdje.

image

Fotografija: GlutenBio

Glutenbio_glutenfree Instagram/

NAJBOLJE IZ SUPERMARKETA

Nedavno smo u potrazi za najboljom krafnom iz supermarketa proveli malo, slijepo testiranje. Naš amaterski kušački sastav najboljom je proglasio krafnu iz Kauflanda, a prilično dobre bile su i klasične krafne s marelicom iz Spara te Lidla. Cijelo testiranje potražite ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

DOUGHNUTS UMJESTO KRAFNI

U slučaju da volite prženo tijesto, ali klasične krafne nisu vam prvi odabir, možda bi vam se mogli svidjeti doughnuts slastičara Luke Sopte iz male slastičarnice Špatula na zagrebačkoj Vlaškoj. Luka ih već nekoliko godina zaredom radi u dvije varijante, s pistacijom i s lješnjakom i uvijek su veliki hit. Cijena po komadu iznosi 4,25 eura, velike su i bit će dovoljan desert za dvoje ljudi. Kakva je točno slastica u pitanju, pročitajte ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:47