Ana Antunović ambiciozna je kreatorica sadržaja, bivša natjecateljica MasterChefa Hrvatska, stručnjakinja na području marketinga i PR-a i, najvažnije od svega, velika gurmanica, koja je cijeli svoj život provela na Pelješcu, a zatim ga zamijenila Zagrebom. Budući da tamo još uvijek živi i radi dio godine, Anu smo zamolili da s nama podijeli nekoliko dobrih preporuka. Otkrila nam je tako gdje ide na dobru ribu, koja domaćinstva su uvijek dobra ideja za posjetiti, gdje se jede najbolji sladoled, ali i po čemu je to posebna konoba koju drži njezina obitelj.
"Jedno od najčešćih pitanja koja dobijem od onih koji prvi put stižu na Pelješac jest – gdje jesti i što obavezno posjetiti. Naš predivni poluotok, još uvijek pomalo divlji u onom najljepšem smislu riječi, skriva niz izvanrednih gastronomskih adresa. Većina njih njeguje pomalo nostalgičan pristup kuhinji – nepretenciozan, iskren i domaćinski. Iako bih voljela da budućnost donese i više hrabrih, ambicioznih interpretacija lokalnih namirnica, zasad s jednakim zadovoljstvom mogu izdvojiti nekoliko mjesta koja, prema mom osobnom iskustvu i kušanju, zaslužuju svaku preporuku", rekla nam je Ana pa nastavila s preporukama, koje donosimo u nastavku.
BOTA ŠARE
U Malom Stonu možete posjetiti Restoran Bota Šare koji se kvalitetom i prezentacijom svojih jela ističe u odnosu na brojne druge riblje restorane na poluotoku. Naravno, kako doliči malostonskom zatonu, kamenice se tamo najčešće jedu, ali ovo je tip restorana u kojem nećete pogriješiti što god naručite.
"Meni osobno sviđa se meni pročišćen od nepotrebnih jela, u kojem se naglasak stavlja na lokalno i svježe, što bi uvijek savjetovala svima koji svoje jelovnike pretrpavaju jelima umjesto da se fokusiraju na kvalitetu i autentičnost ponude", poručuje Ana.
SEOSKO DOMAĆINSTVO FICOVIĆ
Seosko domaćinstvo Ficović, kaže Ana, posjetila je tek ovog ljeta po prvi puta, a nalazi se također blizu Stona, u malo mjestu Hodilje i doslovno na moru. Nije pogriješila, jer tamo je jela odlično.
"Obitelj se tradicionalno bavi uzgojem školjaka, pa su one naravno i na meniju, ali ja sam probala crni rižot jer po tome procjenjujem koliko mi je dobro mjesto, kao i škampe na buzaru. Oba jela su bila odlična, uz topli i domaći kruh. Hladna plata za dvije osobe ima dosta komponenti i jako lijepo sjeda u toj idiličnoj atmosferi pored mora."
OBITELJSKO GOSPODARSTVO BRAENOVIĆ
"Kako sam ja odrasla u središnjem dijelu Pelješca, takozvanoj pelješkoj župi, dijelu koji nije poznat po moru i plažama, već po zelenim vinogradima plavca malog, logično je da najčešće posjećujem upravo te moje ‘lokalne‘ restorane. O svojoj konobi pisat ću na kraju, a jedno od mjesta koje često posjetim je Obiteljsko gospodarstvo Braenović u Borku", ispričala je Ana.
Ovo obiteljsko gospodarstvo smješteno je u maloj borovoj šumi i, dodaje, sve što čujete su cvrčci i more, a od hrane osim odlične prvoklasne ribe možete probati hobu na salatu, frigane gavune i kozice, mušule, crni rižot, kozice na bijelo i ostale riblje specijalitete.
KONOBA MATUŠKO
"U istom tom Borku nalazi se konoba Matuško, čuvene vinarske obitelji Matuško iz Potomja, koji mi je omiljeno mjesto prvenstveno zbog jedinstvene lokacije i pogleda – jer doslovno sjedite iznad mora dok se sunce spušta u Pelješki zaljev, dok krajem oka lovite slikovite vinograde Dingača. Uz to, čaša ohlađenog pošipa, pa kome više i treba hrana. No, i ona je za pohvalu, bogate porcije i dobri okusi."
DOMA JE IPAK NAJLJEPŠE I NAJFINIJE
"U mom mjestu Kuna Pelješka (jer ima i ona Konavoska) i to u samo jednoj ulici smjestilo se čak šest ugostiteljskih objekata, a prvi, prije više od dvadeset godina, bila je konoba moje obitelji – Agroturizam Antunović. Ponosna sam na njih jer su sve ove godine na prvom mjestu zadržali izvrsnost i kvalitetu. Konoba je smještena u prostorima naše obiteljske konobe, ispod greda starih više od 300 godina s kojih vise pršuti i pancete, a sjedećih mjesta je svega 40-ak. Ovo je mjesto na kojem ćete pronaći samo meso na meniju, a osim ultrapopularne peke, tu se jedu najbolje janjeće i teleće kostolete s gradela, kako ih zovemo mi i Talijani, a ostatku poznate kao kotleti. Uz domaće krumpire, kruh ispod peke, voće i povrće iz vrta, te domaće vino i likere – naša je konoba pravi primjer farm to table principa koje bi voljela vidjeti kod više konoba i restorana. Uz to, jedini smo restoran u državi, a možda i šire, koji poslužuje sladoled od magarećeg mlijeka, napravljen u suradnji artizanskom slastičarnom Croccantino, ali koji se (moram napomenuti) može pojesti samo u sklopu menija u konobi jer se pravi u ograničenim količinama", ispričala nam je Ana.
O njihovom sladoledu od magarećeg mlijeka već smo pisali, a više možete pročitati ovdje.
DORUČAK, KAVA I SLADOLED U CROCCANTINU
"Kad sam već kod Croccantina, moram ih istaknuti, ne samo po savršenom artizanskom sladoledu koji se prodaje u cijeloj zemlji, a odnedavno i van granica, već i po jednom od rijetkih mjesta koja poslužuju doručak, vrhunsku kavu i to sve pored mora na orebićkoj šetnici."
KONOBA HRID
Iznad Orebića smjestila se Konoba Hrid, s pogledom koji vrijedi milijun dolara, kako Ana voli to reći. Dok večerate ispred vas trepere svjetla Korčule, Orebića i zvjezdanog neba, a vi na stolu imate odličnu hranu, prvenstveno peku, ali i ostale domaće specijalitete.
KONOBA MAŠKLIN
"Nešto dalje, iznad Vignja nalazi se Konoba Mašklin, čija kuhinja me oduševila zaigranim i kompleksnijim jelima s nekoliko komponenti, ali i dalje u duhu lokalnih namirnica i okusa."
RIBLJI RESTORAN BARSA
I za kraj, na samom kraju Pelješca nalazi se izvrstan riblji restoran Barsa obitelji Matijašević, koji sprema vrhunsku ribu i riblje specijalitete, a k tome su jedan od najdugovječnijih restorana Pelješca.
"Osim same hrane, domaćini su ključni dio ovog restorana - domaći, svoji, posebni, baš kao i njihova jela."
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....