DOBRE PREPORUKE

Gdje u Hrvatskoj na zimski izlet i gdje dobro jesti u Lici i Gorskom kotaru, Vukovaru, Osijeku, Međimurju i Zagorju

Zima je odlično vrijeme za vikend ili jednodnevni izlet, a evo i gdje se dobro jede na različitim krajevima zemlje

Od Like i Gorskog kotara, Međimurja i Zagorja pa sve do Vukovara i Osijeka, ovo su mjesta koja rado preporučujemo prijateljima gurmanima kada se u zimskim mjesecima odluče zaputiti na jednodnevni ili vikend izlet. Bez obzira tražite li pizzeriju sa stvarno dobrom pizzom, zaželite li se gulaša ili mesne plate ili, pak, tražite nešto potpuno drugačije za kraj u kojem se nalazite, među našim preporukama naći ćete baš sve pobrojano. Potražite ih u nastavku!

LIKA I GORSKI KOTAR (i okolica)

Zaputite li se ove zime na izlet u prirodu u Gorski kotar, nemojte propustiti posjetiti restoran Eva, ponad ceste na izlazu iz Lokvi prema Mrzloj Vodici i Crnom Lugu. Tamo smo, naime, nedavno jeli odličnu pastrvu i gulaš, a na kraju ručka svakako ostavite mjesta i za njihovu slavnu štrudlu od borovnica. Restoran Eva otvoren je svakog dana od 12 do 22 sata, osim ponedjeljkom i utorkom, kada su zatvoreni, a stol je najbolje rezervirati.

ADRESA: Gorski Raj 4, Lokve

image
Privatna arhiva

Kada ste već u ovom dijelu zemlje, svakako stanite i u Fužinama i jednim od obroka u danu počastite se u Vagabundinoj kolibi. Dobra preporuka ovdje su popečci od kopriva, o kojima zagrebački gurmani ne prestaju pričati već godinama. Poznati su i po jelima na žlicu, koja će, sigurni smo, dobro doći da se utoplite u hladnim zimskim danima. Ako ste, pak, ovdje samo u prolazu i želite tek nešto usputno prigristi, uvijek dobra opcija bit će njihova plata s kobasicom od divljači, pršutom od jelena i sirom s aromatičnim travama u ulju.

ADRESA: Ravno 7, Bribir

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Birate li ipak izlet u Liku, uvijek dobra ideja bit će ručak ili večera u pizzeriji Ruspante. Osim što ćete ovdje zadovoljiti ukuse baš cijele obitelji (jer, tko ne voli pizzu?), uživat ćete u nekim sasvim novim kombinacijama u kojima se spajaju namirnice ovoga kraja, a koje vlasnici pizzerije nabavljaju od malih, lokalnih proizvođača. Svoj stol obavezno rezervirajte, a cijelu priču o pizzeriji Ruspante pročitajte ovdje.

ADRESA: Sinac 135, Otočac

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

MEĐIMURJE I ZAGORJE

Međimurje je uvijek dobra ideja za jednodnevni izlet, a kada obiđete sve vinarije, opskrbite se bučinim uljem i nauživate u lijepoj prirodi, razmislite o tome da na ručak svratite u Malu Hižu u Mačkovcu. Tamo smo nedavno uživali u odličnom ručku, bogatim, obilnim i maštovitim mesnim, ali i bezmesnim jelima. Svakako bismo preporučili da u Maloj Hiži isprobate jela kao što su štrukli i kopun, a nikako nemojte preskočiti niti njihove deserte, koji nas ovdje nikad ne razočaraju.

ADRESA: Balogovec 1, Mačkovec

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna Arhiva/

Iako je Mačkovec od Čakovca udaljen tek 10-ak minuta vožnje, ako se ipak želite držati grada, dobra ideja bit će i bistro Beška. Ovdje možete kušati domišljata jela pripremljena od (uglavnom) lokalnih namirnica, a posebno su poznati po vrlo dobrim desertima.

ADRESA: Ulica Ruđera Boškovića 23, Čakovec

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Padne li vaš odabir na izlet u Zagorje, vjerujemo da gastronomskom ponudom nećete ostati razočarani. Iako ovdje postoji nekoliko dobrih adresa koje rado preporučujemo prijateljima gurmanima, naš izbor u zimskim mjesecima svakako su štrukli u Vili Zelenjak - Ventek, smještenoj u divnoj prirodi, gdje smo nedavno pojeli upravo fantastičnu varijantu na juhu (imamo i recept).

ADRESA: Risvica 1, Kumrovec

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Dobra i jednostavnija opcija bit će pizza u pizzeriji Bernarda u Varaždinskim Toplicama, koja je odličan odabir ako za izlet birate Varaždin i na putu za doma tražite mjesto za ručak ili večeru. Više o svemu pročitajte ovdje.

ADRESA: Ulica kralja Tomislava 3, Varaždinske Toplice

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

U slučaju da vas ipak više privlače ozbiljnije mesne delicije, u Varaždinskim Toplicama uvijek možete stati i u Đurinoj hiži. Prije dolaska na ručak ili večeru svakako provjerite radno vrijeme i rezervirajte svoj stol.

ADRESA: Varaždinska ulica 70, Varaždinske Toplice

image
Mario Kucera/

OSIJEK I VUKOVAR

Nađete li se za vikend u Vukovaru, jedna od rijetkih dobrih opcija u ovom kraju bit će restoran Domestic House Lola. Smješten u samom središtu Vukovara, u prekrasno preuređenoj baroknoj palači obitelji Paunović, ovo je vjerojatno najljepši, ali i, kada je u pitanju ponuda jela, najkreativniji restoran u Vukovaru. Jelovnik u Loli sastoji se od dva glavna dijela, jela street food stila i glavnih jela, dok su nešto skromniji ostatak ponude dječja jela, predjela, deserti i, posebno zanimljivo na istoku Hrvatske, veganska jela. Kada smo nedavno posjetili ovo mjesto, posebno su nam se svidjeli slavonski fish and chips, točnije komadi smuđa u pivskom tijestu, i više nego slasna Beef Philly ciabatta, a tada smo si obećali i u zimskim danima vratiti se na odličnu sporo kuhanu srnetinu s palentom.

ADRESA: Ulica dr. Franje Tuđmana 7, Vukovar

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Osijek je, pak, u posljednje dvije godine postao bogatiji za nekoliko odličnih mjesta, a u ovim zimskim mjesecima posebno preporučujemo Lipov Hlad, gdje chef Ivan Đukić trenutno kuha pravu malu revoluciju.

ADRESA: Trg bana Josipa Jelačića 2, Osijek

image
Privatna arhiva
image
Ivan Đukić/Privatna Arhiva

Dobra opcija bit će i Lulu Fusion Bistro, azijski restoran kakav je Osijeku dugo nedostajao, a sada ga napokon ima.

Sve što smo u posljednje vrijeme u ova dva restorana isprobali bilo je vrlo dobro do odlično i u pitanju su mjesta koja rado preporučujemo te na koja bismo i sami svratili pri posjetu ovom dijelu zemlje, kada se umorimo od razgledavanja prekrasnog Osijeka.

ADRESA: Sunčana ulica 5, Osijek

image
Danijel Soldo /Cropix
image
Danijel Soldo /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:11