ADRESE KOJE VRIJEDI POSJETITI

Gdje u Rijeci možete pojesti dobru domaću hranu za nevelike novce?

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Mjesta na kojima tražite hranu koja neodoljivo podjećaju na bakine ručkove deplasirano je očekivati savršenstvo. Ipak, htjeli smo korektno jesti i ne platiti previše, a ovo su dojmovi..

„U Rijeci sam! Gdje da odem nešto pojest´? Nemoj da bude preskupo, onako neki normalan ručak ili večera s domaćom klopom?“ Pitanja su na koja teško možete dati neki suvisao odgovor. Jednostavno nemate mnogo izbora koja bi ponudili nešto više od burgera, nisu klasificirani kao street food, a nemaju vam namjeru ni dublje posegnuti u novčanik.

Ipak, na takvim mjestima gdje tražite hranu koja neodoljivo podsjeća na nedjeljne bakine ručkove deplasirano je očekivati savršenstvo. Htjeli smo potrošiti recimo 200 kuna za obrok i piće za dvoje i za to dobiti svježu namirnicu i domaću hranu.

Rijeka, naime još uvijek uživa status rokerskog grada, grada koji je uvijek bio drugačiji, a uz sve to imao i određenu dozu nekog mističnog šarma. Unazad osam godina jednostavno nisi imao gdje otići na ručak, a Riječani su se poprilično odvikli od odlaska u restorane što svakako uvelike treba pripisati nižoj platežnoj moći nego što je to primjerice u Zagrebu. Unazad dvije godine gastro scena je ipak malo živnula. Rijeka je dobila nekoliko novih slastičarnica, par street food adresa s Barbierijevom Conca d´Oro kao predvodnicom i recimo King´s pub koji je s dobrim izborom pive i vrlo korektnom hranom prilično dignuo cijelu priču. Ipak, riječki restoran ili konoba s domaćom klopom za pristojne još uvijek je poprilična lutrija.

Rijeka, 251115.
Gastro ponuda bakalara u odabranim restoranima u Rijeci.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Ako se držimo strogog centra, sretne ste ruke ako ste ljubitelj ribe. Jedno od provjerenih mjesta je mala konoba Feral u uskoj uličici kraj Gradske knjižnice. Dnevno svježa riba ovdje je imperativ i adresa koju svakako vrijedi posjetiti. Konoba na Kantunu iza kazališta ima jednako dobru ponudu mesnih i ribljih jela, ali ako pričamo o cjenovnoj pristupačnosti dođite u vrijeme marendi. Cijene glavnih jela nešto su više i variraju između 80 i 120 kuna, ali je bitno spomenuti kako ovdje imaju sjajnu janjetinu kad joj je sezona, škarpinu u maslinovu ulju i pašticadu koje zaista vrijede svake kune.

Rijeka, 170616.
Ponuda ribljih jela u restoranu Kantun u Rijeci.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Dobro se jede i u konobi Fiume smještenoj uz samu riječku tržnicu koja dolazi u obzir ako ste opet – od ribe. Bistro Mornar ipak će ponuditi nešto više mesnih jela od kojih su vrlo korektni juneći šnicli u saftu od gljiva, a vrlo dobro rade i bakalar na gulaš. Placa 51 bi se možda mogla provući u ovu kategoriju oko koje se dvoumim budući da da su krenuli i s pripremom burgera što nije lokalna hrana. Ipak, ako se odlučite za njih, ondje smo jeli divne pljukance s boškarinom i fritaju, ali na žalost u nekoliko navrata i ne tako divnu ljetnu maneštru s kobasicom čija cijena nije prelazila 20 kuna, ali je bila gotovo nejestiva zbog kiselosti.

Rijeka, 210416.
Novi gastro kutak Pijaca 21 u neposrednoj blizini gradske trznice nudi zanimljiva jela i marende pod vodstvom Denisa Zembe i uz vodjenje Rade Malobabica.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Jedno od omiljenih riječkih konoba je konoba Tarsa, koja je jedan od boljih izbora ako imate veliko društvo ili proslavu. Također, simpatije će osigurati dobrom uslugom, obilnim porcijama i velikim izborom mesnih jela ali opet ne govorimo o nikakvoj senzaciji. Ipak, jedno od najvećih iznenađenja je konoba Ribica na Kantridi u uličici iznad nogometnog stadiona koja će vam zasigurno staviti osmjeh na lice. Ondje smo jeli divne capesante; a možete izabrati između gratiniranih i na žaru i zaista su jedne od boljih. Ako ste ljubitelj tjestenine svakako probajte njihove domaće raviole sa skutom, špinatom i kozicama. Svu tjesteninu i kruh rade sami, a ako njihove zalihe ponestanu to vam spomenu prije naručenog jela. Imaju vrlo dobro ponudu ribe i vitrinu gdje možete izabrati svoj primjerak, a gosti su posebno zadovoljni njihovom salatom od hobotnice.

Rijeka ima široku okolicu, ali je ovog puta nismo uzeli u obzir i proanalizirali centar i užu okolicu. Ono što je poprilično razočaravajuće je da nemate gdje pojesti dobar (s naglaskom na dobar) gulaš, paštu fažol, maneštru, palentu kompiricu ili brudet (zapravo, brudet se još i da naći ali s prevelikom količinom crvene paprike). Ipak, veseli činjenica da je Rijeka ipak živnula i da su Riječani krenuli ponovno izlaziti s nadom da se cijela gastro scena neće svesti samo na ponudu burgera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:41