DAN ZA SLATKO

Gdje u Zagrebu kupiti najbolje kekse? Na ove adrese uvijek se vraćamo po još

Dobar keks može biti najljepša nagrada prije početka, u tijeku ili nakon napornog radnog dana

‘Koekentroost‘ je nizozemska riječ za keks u kojem se uživa nakon dugog, teškog i napornog dana, a s velikim promjenama vremena i brojnim obavezama koje dolaze s proljećem, čini nam se, takvi su sve češći. Kako bismo vam olakšali takve dane i općenito život kada vam zatreba doza slatkog, a nemate vremena sjesti u slastičarnicu i odvojiti vrijeme za sporo uživanje u kolaču, napravili smo popis mjesta s najboljim keksima u gradu. Isprobali smo ih većinu i ovo su naši apsolutni favoriti.

PROBAJTE POJESTI SAMO JEDAN

O Cooksiću, maloj slastičarnici koja nudi samo jedan proizvod, svoj sada već nadaleko poznati keks, već smo pisali, pa čak i dobili recept prilagođen kućnoj pripremi. I otkad smo ove kekse isprobali, odgovorno tvrdimo da zbilja jesu najbolji klasični keksi u gradu. Blago hrskavi, prhki izvana, meki iznutra, s čokoladom koja se rasteže, jer vrlo vjerojatno ćete ih dobiti još tople, ovi keksi lako izazivaju ovisnost. Teško je pojesti samo jedan, a još teže u Cooksić se ne vratiti po novu porciju.

image
Lidija Lončarić/
image
Biljana Blivajs/Cropix

VELIK, MOĆAN KEKS

Otkad smo prvi puta probali kekse u zagrebačkoj pekarnici Bread Club, teško se suzdržavamo od kupovine svaki puta kada se nađemo u jednoj od njihovih poslovnica. Njihovi keksi s čokoladom i orasima rustikalnijeg su izgleda, mekani i slasni iznutra, s povećom količinom čokolade i lijepim, hrskavim dijelovima s vanjske strane. Keks u Bread Clubu je velik i zasitit će vas, a najbolje ga je jesti u miru, za stolom, komadić po komadić ili, još bolje, podijeliti s dragom osobom. Osim klasičnog, nude i keks s matchom i bijelom čokoladom i zobeni keks s lješnjacima, a uz to što ih uvijek možete kupiti, u svojoj kuharici ‘Starter‘ podijelili su i recepte pa se u pripremi možete okušati i sami.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

MALO DRUGAČIJI KEKSI

Ubrzo nakon otvorenja, zagrebački 201 Studio chefice Ivane Bekavac i Mare Kraljević, postao je jedno od poznatijih mjesta gdje se nude malo drugačiji, ali uvijek dobri keksi. Radi ih Jelena Markota, na društvenim mrežama poznatija kao eardur, ponuda se često mijenja, a nedavno je u 201 Studiju održan i prvi cookie pop-up. Posljednji keks koji su predstavili je kombinacija limuna s domaćim džemom od maline, koja zvuči odlično.

LJEŠNJAK ILI PISTACIJA?

Stvarno dobre kekse nude i u zanatskoj pekarnici Kukuriku, i to u varijanti s čokoladom i lješnjakom i s pistacijom (kremom i praline pastom), bijelom čokoladom i malinom. Teško je odlučiti koji nam je bolji, jer oba su bogata orašastim okusima, tope se u ustima i, iako izgledaju malo, zasitni su i moćni (jer u Kukuriku očito ne štede na dodacima).

image
Privatna Arhiva/

DOBRI TRADICIONALNI KEKSIĆI

Ako ste, pak, u potrazi za paketom keksića koje gostima možete podvaliti i pod svoje ili ih iskoristiti kao lijep poklon, dobra adresa bit će Croccantino trgovina na Dolcu. Svi keksi koje smo ovdje isprobali bili su vrlo dobri do odlični, a ono što nam se posebno sviđa jest i što ih nude u bezglutenskoj varijanti. Osim na njihovom kiosku, koji se nalazi u donjem, mliječnom dijelu tržnice, naručiti ih možete i putem dostavnih servisa.

image
Croccantino Instagram/

SKELJENCI

U slučaju da ste ipak više za klasiku, mnogima omiljene linzere ili, kako ih oni nazivaju, skeljence s džemom od marelice pronaći možete i u slastičarnicama Torte i to. Dolaze u teglici pa mogu biti i dobra ideja za poklon, a naručiti se mogu i putem dostavnih servisa, i to po cijeni od 12 eura.

U slučaju da ste uvijek spremni isprobati nešto novo i drugačije, svakako preporučujemo da upratite i ponudu Irene Bakić iz Radnog trokuta. Njezini keksi dolaze u neobičnim varijantama kao što su, primjerice, oni inspirirani tortom od mrkve, s pastom od sezama ili oni inspirirani pitom od jabuka. Irena nema slastičarnicu, ali sve informacije o dostupnosti njezinih proizvoda i ponudi uvijek možete pronaći na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 17:05