Sjajne preporuke

Gdje u Zagrebu na šparoge? Deset adresa na kojima kuhaju jela s kraljicama šume

Pod zidom: rižoto sa šparogama

 Pod zidom
Ako vam se jedu šparoge, a ne da vam se kuhati, zaputite se na ove provjerene adrese po svoju dozu ove proljetne namirnice


Svake godine kada krenu prve divlje šparoge, ubrzo počne prava pomama i potraga za njima, prvo po šumama, zatim po tržnicama kako bismo napokon isprobali neki novi recept, a onda i po restoranima koji su se opskrbili tim prvim i najslađim izdancima. Pročešljali smo društvene mreže kako bismo pronašli koji su restorani odlučili iskoristiti sezonu šparoga kako bi Zagrepčanima i njihovim gostima ponudili različite izvedbe popularnih jela s tom namirnicom, što s divljim, a što s vrtnim primjercima.

image

Sopal: sabljarka u umaku od smeđeg maslaca s divljim šparogama

Sopal
image

Broom 44: slani galette sa šparogama

Broom 44

Prošetate li centrom Zagreba, možete se zaputiti na nekoliko provjerenih mjesta i nećete ostati gladni. Samo u Teslinoj ulici nalazi se odličan izbor lokacija, od popularnog Vinodola u kojem su ih nedavno nudili uz hrskave raviole do Carpaccia u koji možete svratiti na tanjur ukusne tjestenine sa šparogama ili mnogima omiljenu fritaju. Na tom se potezu nalazi i Theatrium by Filho u kojem, osim rižota ili špageta sa šparogama i škampima nude i 50 dana odležan ramstek uz dodatak divljih šparoga. S druge strane chefica Katarina Vrenc u obližnjem Sopalu koristi šparoge u jelu sa sabljarkom koju poslužuje s divljim šparogama, maslačkom i srijemušom. Ako ste krenuli prema Dolcu, ekipa iz restorana Pod zidom ugostitelja Borne Janeša nudi sezonski rižoto s kremom i uljem od medvjeđeg luka, dok ćete u Broomu 44 s njima naći slani galette.

image

Dubravkin put: juha od divljih šparoga sa žumanjkom i crème fraîche

Dubravkin put
image

Pod zidom: rižoto s kremom i uljem od medvjeđeg luka

Pod zidom

Jela sa šparogama nude i Vodnjanka u Gundulićevoj te Baltazar na Novoj vesi, a prošećete li do Dubravkinog puta, okrjepu potražite u tanjuru guste juhe od divljih šparoga sa žumanjkom i crème fraîche, kao i samim šparogama u umaku od divljih šparoga s limunom i bademom. Prijeđete li preko Save i zaputite li se u Il Secondo, možete probati domaću tjesteninu sa šparogama i kozicama ili pak pikantnu piletinu na salati od divljih šparoga, potočarke, matovilca i rotkvica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:07