DRUGAČIJI RECEPTI

Šparoge za sve! Napravite salatu, pizzu i hrskave štapiće, ova jela sa stola nestaju u trenu

Divlje šparoge ovih dana iskoristite na malo drugačiji način, napravite slasne zalogaje kojih će se tražiti komad više


Početkom mjeseca na splitskom pazaru naišli smo na prvi svežanj divljih šparoga i odmah ga iskoristili za pripremu omiljene nam fritaje, a napravili smo i kremasti rižoto. Iako su im cijene iz godine u godinu sve više, ovih dana kupovini teško odolijevamo i na zagrebačkim tržnicama. Od njih potom radimo bogate salate, dodajemo ih na pizzu ili spajamo s tjesteninom.

RECEPTI ZA FRITAJU I RIŽOTO

image
Ante Čizmić/Cropix

Budući da su divlje šparoge nježne, nije im potrebna preduga termička obrada pa ako ih dodajete u jela koja se kuhaju dulje, ubacite ih tek na kraju kuhanja. Upravo će jednostavni spojevi namirnica kao što su jaja, drugo zeleno proljetno povrće, riža i tjestenina biti najbolja opcija kada su u pitanju jela s divljim šparogama.

SALATA JE UVIJEK DOBRA OPCIJA

Najjednostavnije jelo koje od divljih šparoga možete napraviti baš uvijek bit će salata. Spojiti ih možete s drugim zelenim lisnatim povrćem, dodati im rotkvice za svježinu, a zatim ubaciti i kuhano jaje kako bi vas jelo održalo zasitnima dulje vrijeme. Salatu začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, a dodati joj možete i kuhanu tjesteninu ili rižu, pa čak i hrskave, tostirane komadiće kruha.

PROLJETNA SALATA OD DIVLJIH ŠPAROGA

image
Berislava Picek/Cropix

MALO DRUGAČIJA PIZZA I ŠTAPIĆI KOJI NESTAJU U TRENU

Osim u klasičnim jelima, šparoge možete upariti i s dizanim tijestom. Odlična opcija za proljetna druženja bit će jednostavni štapići priprema kojih će vam oduzeti daleko manje vremena nego što to na prvu očekujete, a dodati im možete i komadiće pancete, pa čak i manje kockice feta sira. Osim toga, šparoge možete dodati i na pizzu. Uparite ih s jednostavnim dodacima kao što je mozzarella i pizzu poslužite još vruću. Bit će hit na svakom druženju.

ŠTAPIĆI OD DIZANOG TIJESTA SA ŠPAROGAMA

image
Lidija Loncarić

PIZZA SA ŠPAROGAMA

image
Mario Kučera

S TJESTENINOM NEMA GREŠKE

Na kraju, s tjesteninom zbilja ne možete pogriješiti. Šparoge uparite sa sitno sjeckanom pancetom, mladim lukom ili vlascem, parmezanom ili drugim sirevima, a ubaciti ih možete i u klasičnu carbonaru pa je učiniti još uzbudljivijom. Izbjegavajte umak od rajčice i slatko ili vrhnje za kuhanje koji bi mogli pokriti okus i teksturu šparoga. Umak jednostavno napravite od vode koja vam je ostala od kuhanja tjestenine i ubacite kockicu maslaca kako bi postao kremastiji.

INTEGRALNA TJESTENINA SA ŠPAROGAMA I MLADIM LUKOM​

image
Von Elm, Charlotte/Stockfood

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:52