Sarma je jedno od onih jela koje svi zimi obožavamo, posebice kada ne moramo sami provesti pola dana nad kuhinjskim stolom savijajući rolice i prebrojavajući ih kao da su zlato. Preko zime je sarma ujedno i najprodavanije restoransko jelo – brojke ne lažu, gosti je masovno traže kad temperatura padne. Istina je jednostavna i univerzalna: sarma je najslađa kad ju je netko drugi, naročito onaj koji zna što radi, skuhao, najsočnija kad stiže iz tuđe kuhinje i zato smo sastavili ovaj vodič po Zagrebu - da znate točno gdje naručiti i uživati bez da morate preuzeti zahtjevnu ulogu kuhara.
Bistro Točkica
Osim što je ekipa iz Točkice poznata po vrlo slasnoj tradicionalnoj kuhinji, u spoju s odličnom listom prirodnih vina, već neko vrijeme spremaju jednu od najsočnijih sarmi u gradu. Sarma stiže uz pire krumpir, a kod pripreme joj se posvećuje dovoljno vremena da sve zaista bude kako treba. Dostupna je od ponedjeljka do četvrtka za 13 eura, uz vinsku preporuku koja prati jelo. Može se naručiti i u sklopu "Točkaste zimske rapsodije", velikog tanjura za dvije osobe s buncekom, sarmom, kobasicama, restanim i pire krumpirom te kiselim zeljem. Topla preporuka!
ADRESA: Maceljska Ulica 21
Batak
Batak je ove sezone uveo sarmu u ponudu i uspjeh je bio trenutačan; u prvih sedam dana prodali su više od 500 porcija, odnosno tisuću komada sarme. Prema mnogima, sarma je fantastična, što ne čudi s obzirom na Batakov pristup tradicionalnim jelima. Sarma je dio "Zimske plate" koja uključuje domaće češnjovke, buncek, domaći krumpir, kiselo zelje i senf, a košta 38,90 eura. Riječ je o dijeljenom tanjuru zamišljenom za zajedničko uživanje, koji donosi solidan izbor zimskih jela, a sarma je tu postala pravi hit. Ako volite tradicionalnu kuhinju s poštenim porcijama, ovo je sigurna adresa.
ADRESA: Brojne lokacije
Ježeva kućica
Ježeva kućica, uz sam rub Maksimirske šume, već je godinama poznato kao jedno od mjesta u Zagrebu s najfinijom domaćom kuhinjom. Sarma iz Ježeve kućice završava se u pećnici, a rezultat je rahlo, sočno punjenje moćnih okusa, bez zbijene riže ili previše kisele juhe. Također, špek se topi u ustima pri svakom zalogaju. Porcija košta 12 eura i servira se s pire krumpirom, a dostupna je i za dostavu. Ako tražite sarmu koja se ističe tehnikom pripreme i okusima, ovo je adresa koju najtoplije preporučujemo.
ADRESA: Fakultetsko dobro 8
Gladni Vuk
Gladni Vuk je totalno nepretenciozno mjesto na Trešnjevci, u Ozaljskoj 38, gdje bračni par Varda svakodnevno kuha pregršt domaćih jela. Sarma je ovdje na listi i najpristupačnija – košta oko 10 eura, što je čini idealnom opcijom za one koji traže domaću kuhinju bez da previše opterete novčanik. Mnogi ljudi s Trešnjevke znaju za ovaj bistro i sarmu koja se često rasproda, tako da je dobro doći na vrijeme ili naručiti dostavu. Radi se do 15-16 sati, a atmosfera je onakva kakvu očekujete od pravog kvartovskog bistroa. Vrijedi pratiti njihove društvene profile jer svakodnevno objavljuju dnevni jelovnik.
ADRESA: Ozaljska 38
Ficlek
U Ficleku u centru sve je na mjestu. Pa tako i sarma. Ovaj bistro u srcu grada već godinama drži konzistentnu liniju kada je riječ o tradicionalnoj kuhinji, a sarma je tu dio pažljivo osmišljenog jelovnika koji poštuje klasične recepte. Servira se uz pire krumpir po cijeni od 13,60 eura, a priprema se tako da mljeveno meso i riža upiju arome kiselog zelja i začina. Sarma u Ficleku nije pokušaj reinterpretacije; to je tradicionalno jelo kakvo očekujete, s balansiranom kiselošću i mekim punjenjem koje ne razočarava. Za one koji traže pouzdanu adresu u centru gdje sarma neće biti eksperiment već provjerena klasika, Ficlek je siguran izbor.
ADRESA: Pod Zidom 5
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....