DANAŠNJI GABLEC

Grije iznutra i izvana: nakon ove juhe nećete ostati gladni, evo gdje u Zagrebu na dobar ramen

Ramen je zasitna, topla juha prepuna umamija, baš ono što nam danas treba

Posljednjih nekoliko godina na zagrebačkoj se gastro sceni sramežljivo počeo pojavljivati ramen, bogata juha s mesom, povrćem i rezancima prepuna umamija. Najprije su ga u ponudu uvele već dobro uigrane ekipe u poznatim zagrebačko azijskim restoranima, a prošle je godine ramen postao zvijezda ramen bara Torikaya, u samom centru Zagreba. Isprobali smo ih zbilja puno, od dobrih do onih slabijih te smo upravo zato odlučili sastaviti listu s pet mjesta koja nude ramen koji bismo preporučili i prijateljima. I neka vas ne zbune cijene, one se možda mogu učiniti visokima ako ramen do sada niste isprobali ili niste upućeni u pripremu ovog jela, ali kada shvatite koliko je posla iza samo jedne zdjelice ovog omiljenog japanskog jušnog jela, vrlo brzo postaje vam jasno zašto je tome tako.

Naime, ramen je jelo s mnogo elemenata, baza mu je temeljac koji se sati krčka na jednoličnoj vatri, a u njega se zatim stavlja tare, umak koji može biti na bazi soje, soli, misa, pa čak i vina ili sakea, a ramenu daje slanoću i puniji okus. U ramenu ćete također pronaći i ručno rađene rezance od pšeničnog brašna te dodatke u formi mesa, jaja, povrća i algi koje jelo čine još ukusnijim i hranjivijim. Na kraju se ramenu dodaje i aromatizirano ulje, odnosno masnoća koja pomaže održati toplinu ove bogate juhe. I neka vas ne zavara, iako je u pitanju jušno jelo, ono će vas sitima održati satima.

RAMEN BAR ZA NAJVEĆE LJUBITELJE

Kao što smo ranije spomenuli, Torikaya je prvi i jedini (za sada) ramen bar kod nas. Nude pet različitih varijanti ramena. Tu su tako Tantanmen ramen sa svinjskim temeljcem i potrbušinom, mljevenom vratinom, rezancima, pak choijem, shiitake i enoki gljivama te drugim dodacima, zatim Miso chicken s pilećim temeljcem i karaage te stirfry miso piletinom, raženim rezancima i kukuruzom na maslacu, Tempura shrimp s dashi temeljcem, kozicama u tempuri, pak choijem, jajem mariniranim bambusom i drugim dodacima. Nude još i Vege ramen koji se sastoji od aromatične curry juhe s kokosovim mlijekom, a dodaju se i pšenični rezanci, pak choi, ramen jaje, bambus, panko gorgonzola, tofu, chilli ulje, enoki gljive i prženi rižini rezanci te Beef Mazemen s bulgogi junetinom, pšeničnim ramen rezancima, soja tareom, čili uljem, sous vide jajem, crumbleom od lješnjaka i čvaraka, mladim lukom i bonitom.

Cijene se kreću od 12,50 do 15 eura, a na njihovom jelovniku vrlo lako možete provjeriti i sadrži li navedeno jelo neki od alergena, kao što je laktoza, orašasti plodovi, gluten ili soja. Osim bogatih i zasitnih varijanti ramena, nude još i gyoze sa svinjetinom i piletinom, kaarage prženu piletinu, mariniranu spicy tunu, enoki gljive u dimljenom hamburgeru te rezance na dva načina - s biftekom i tofuom. Ako vam nakon svega ostane još mjesta, razmislite i o mochi sladoledu, sticky tofee pudingu ili miso brownieju za desert. Cijeli meni možete pogledati ovdje.

Također, dobro je spomenuti, Vid Nikolić, koji stoji iza jela u Torikayi, ramen nudi i u svom drugom restoranu, Tori Streetfoodu u Španskom. Tamo možete naručiti Tantanmen ramen i Shrimp laksu s juhom od jadranskih kozica i kokosovim mlijekom. Detalje potražite ovdje.

image
Biljana Blivajs/Cropix

NOVO MJESTO S MESNIM I VEGANSKIM RAMENOM

Nedavno otvoreni All Saints by it makes sushi u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici u rekordnom je roku postao omiljeno mjesto vegana, ali osim sjajnog glaziranog tofua, veganske pržene riže i sushija, nude i odličan ramen. Rade ga u četiri varijante - Shoyu ramen s pilećim temeljcem, svinjetinom, rezancima, mariniranim jajem, mladim lukom, aromatiziranim uljem i bok choyjem, zatim Tantanmen ramen s pilećim temeljcem, mljevenom svinjetinom, rezancima, jajem i drugim dodacima te vege Shoyu i Tantanmen u koje dodaju povrtni temeljac, dashi, marinirani ili mljeveni tofu, rezance i druge dodatke. Cijene se kreću od 9,60 do 13,30 eura.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Iako su sva njihova jela dostupna i putem dostave, ramen su ipak odlučili ne dostavljati zato što, kako nam je rekla vlasnica Tatjana Švonja, ne žele tako delikatno jelo u koje je uloženo puno truda prepustiti u ruke sudbini i razmišljati u kojem je stanju jelo stiglo do naručitelja.

AKO NA RUČAK VODITE IZBIRLJIVU EKIPU

Iako su najpoznatiji po dobrim burgerima, prošle smo godine vrlo dobar ramen jeli i u We are 50, nekadašnjem 50 a burger&champagne baru. Tanko narezani komadi fino začinjene svinjetine topili su se u ustima, rezanci su bili čvrsti i elastični, ali istovremeno dovoljno meki da se u njima moglo bezbrižno uživati, a mala okusna bomba bilo je marinirano jaje s tekućim žumanjkom i bjelanjkom koji je lijepo upio soju. Iako ovdje češće dolazimo na burgere, njihov ramen posebno smo upamtili i rado ćemo se vratiti na novu porciju.

image
Privatna Arhiva/

Osim pork miso ramena koji smo mi kušali, nude i beef Sichuan ramen s goveđom juhom i odležanim junećim ramstekom u panko mrvicama, zatim chicken kimchi ramen s pilećom juhom i mariniranim, rolanim pa pečenim batkom i zabatkom i domaćim kimchijem te tofu miso ramen s povrtnom juhom s miso pastom, dimljenim tofuom, klicama i drugim dodacima. Cijene se kreću od 15 do 20 eura.

Ovo mjesto također će biti dobra ideja ako na ručak vodite izbirljivu ekipu upravo zato što na meniju We are 50 možete pronaći i jela poput gyoza, korejske piletine, burgeri i krumpirići. Cijeli meni možete pogledati ovdje.

PROVJERENO MJESTO

I na kraju, ali ne i najmanje bitan, jedan od prvih restorana koji su u ponudu uveli ramen je SOI na zagrebačkoj Ilici. Oni, pak, nude Tonkotsu ramen sa svinjskim temeljcem i glaziranim carskim mesom te miso mljevenom piletinom, zatim Khao Soi ramen s tori paitan temeljcem (napravljen od pilećih kosti i nogica), karaage piletinom, kokosovim mlijekom i prženim rižinim rezancima te beef noodle ramen s junećom koljenicom, širokim kineskim rezancima i drugim dodacima. Cijene ramena u SOI-u kreću se od 10-ak do 12 eura, s time da Tonkotsu ramen možete naručiti u većoj ili manjoj porciji.

image
Privatna Arhiva/

Ramen u SOI-u inače jedemo u restoranu, ali smo ga nedavno naručili preko dostavnog servisa. Odlučite li se i vi na istu opciju, dobit ćete staklenu zdjelicu kipućeg temeljca koncentriranog i punog okusa koji se prelije preko ostalih namirnica. Ovo je dobar primjer kako ramen ipak može doći u dobrom stanju čak i ako ga naručite preko dostave.

KAKO JE NASTAO RAMEN

Iako postoje brojne teorije kako je ramen nastao, vjeruje se kako korijene vuče iz Kine, odakle potječe kultura izrade rezanaca zvanih soba. Iako postoje brojne teorije o tome kako je ramen došao u Japan, prema njujorškom profesoru, znanstveniku i autoru knjige "Neispričana priča o ramenu" Georgeu Soltu, za njegovu pojavu u obliku koji poznajemo danas najvjerojatnije je zaslužan restoran Rai-Rai Ken u Tokiju otvoren 1910. godine. Naime, njegov vlasnik nekada je bio carinik u kineskoj četvrti Yokohame te stoga neprestano u doticaju s kineskim specijalitetima. U svom restoranu zaposlio je kineske kuhare koji su pripremali shina soba, jušno jelo s rezancima, umakom na bazi soje, svinjetinom i nori algama.

Kao izvozno jelo instant ramen 70-ih i 80-ih postao je nezaobilazni dio prehrane američkih studenata, a upravo je tako mnogima izvan SAD-a ramen i postao prepoznatljiv, jer ga je ostatak svijeta prvotno upoznao u njegovom instant obliku, preko američkih filmova i serija, pripremljen na brzinu, u mikrovalnoj pećnici i s okusom koji dolazi iz vrećice. Tek je 1980-ih ramen polako postao cijenjeni specijalitet, sa specijaliziranim restoranima ispred kojih su se stvarali redovi obožavatelja ramena koji strpljivo čekaju na svoju zdjelu punu umamija. Više pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:49