GDJE ZA VIKEND?

Izlet na rijeku, festival rajčica i morski gušti, 7 adresa koje ovog vikenda ne želite zaobići

 Dnevni Boravak Na Rijeci Facebook/
Od Zagreba do Medulina, napravili smo popis događaja koje niti jedan gurman ovog vikenda ne želi propustiti

Vikend pred nama prepun je gastro događaja, kako u Zagrebu, tako i u ostatku zemlje. Pripremili smo vam zato mali vodič kako biste se bolje snašli, organizirali kakav uzbudljiv izlet i, na kraju dana, uživali u dobrim zalogajima. Od festivala koji slavi rajčice, do onog za ljubitelje ribljih specijaliteta, u nastavku smo ih pobrojali baš sve.

FESTIVAL RAJČICA

Od 24. do 27. lipnja na području prelijepog parka s jezerom u Svetoj Nedjelji (Kipišće) održat će se festival posvećen rajčicama pod nazivom Paradajz from paradise. U sklopu festivala braća Marin i Josip Nekić ponudit će neke od svojih kultnih klasika kao što je sočan pulled pork sendvič. Osim braće Nekić, u subotu, 25. lipnja, na festivalu gostuje i David Skoko, koji će za posjetitelje pripremati varijantu balik ekmeka, glasovitog turskog uličnog jela. Braći Nekić i Davidu Skoki na festivalu će se pridružiti i Marko Gržin, entuzijast iz Lovrana koji se više od šest godina bavi uzgojem rajčica u kojem spaja biodinamiku, permakulturu i hortikulturu. Više informacija pročitajte ovdje, a događaj možete potražiti i na Facebooku.

image
Tdr/Domenikana Facebook
image
Tdr/Domenikana Facebook
image
Domenikana Facebook/

DNEVNI BORAVAK NA RIJECI

Ove godine ponovno je otvoren Dnevni boravak na rijeci. Riječ je o manifestaciji koja posjetiteljima pruža mogućnost uživanja u probranim jelima u divnom, zelenom ambijentu uz samu Mrežnicu i Kupu. Dnevni boravak na Mrežnici održava se već treću, a na Kupi, gdje se smjestio na gradskom kupalištu u Ozlju, drugu godinu za redom.

Ovogodišnji program je bogat pa tako organizatori svakog vikenda pripremaju nova iznenađenja. Kako su najavili na svojoj Facebook stranici, ove subote posjetitelje u Dnevnom boravku na Kupi očekuje party na kojem mogu degustirati pjenušac Srebrnu Radgonsku peninu. Ovdje se često održavaju predstave i program za najmlađe pa svakako svratite na njihove profile na društvenim mrežama kako biste saznali više.

image
Dnevni Boravak Na Rijeci Facebook/
image
Dnevni Boravak Na Rijeci Facebook/

BUVLJAK PRED ZATVARANJE

Kako smo pisali početkom tjedna, zatvara se jedno od najdražih mjesta kavopija na Trešnjevci - kafić Karibu Kaaawa. Tim povodom vlasnici su odlučili napraviti buvljak na kojem će se prodavati stvari iz samog kafića. Na rasprodaji su tako stolovi, stolice, jastuci, aparati, klupe, šalice, pa čak i šank. Detalje potražite na njihovom Instagram profilu.

PIZZA FESTIVAL

Ovog četvrtka počeo je prvi Pizza Festival na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana. Iako organizatori prve godine u priču nisu uvodili velike pizza igrače, već su se odlučili držati provjerenih izlagača publici poznatih s različitih do sada održanih street food festivala, ponuda je i dalje zbilja raznovrsna i ovdje svatko može pronaći nešto za sebe. Tako u iduća dva tjedna na Kegliću možete isprobati pizze iz RougeMarina i Beg's Plant Based Butchery, ekipe koja se premijerno predstavila na posljednjem Fuliranju kod Esplanade. Osim njih, tu su još dvije kućice - Picnic ekipa iz Zadra te Institut za pizze. Nudi se napoletana iz prave peći, bogate siciliane, pizze s najhrskavijom koricom i plant based opcije, a sve detalje možete pronaći ovdje.

Ulaz na festival je besplatan za sve posjetitelje, a radno vrijeme je od 12 do 2 sata.

image
Sandro Sklepic/
image
Sandro Sklepic/

MEDULIN HOOK&COOK

Mladi i talentirani chefovi Marko Turković (chef zagrebačkog bistroa Sopal) i Jorg Zupan iz slovenskog restorana Atelje (jedna Michelinova zvjezdica) gostuju na fenomenalnom festivalu Hook & Cook u Medulinu ovog petka i subote, 24. i 25.lipnja. Cilj ovog festivala je promocija kvalitetne riblje prehrane i održivog lokalnog ribarstva. U sklopu već održanih izdanja Hook & Cook festivala posjetitelji su mogli uživati u jelima kao što su, primjerice, svježe ulovljene pa konzervirane sardine na focacci od kiselog tijesta s lemon-ricotta kremom, domaćim ukiseljenim crvenim lukom, svježim koprom, koricom limuna i domaćim istarskim maslinovim uljem, stoga itekako vrijedi vidjeti što priprema duo Turković-Zupan. Ovaj prekrasan festival održat će se na ribarskom mulu u Medulinu. Početak oba dana zakazan je za 19 sati, za glazbu će se pobrinuti Forbidden Dance Records, Samuele Pagliai i Pepi Jogarde. Dodatne informacije potražite na društvenim mrežama festivala ili u tekstu najave na našem webu.

image
Hook & Cook Festival/
image
Hook & Cook Festival/
image
Hook & Cook Festival/

FOOD TRUCK FESTIVAL RIJEKA

Nakon što je protekle godine izazvao velik interes posjetitelja, jedan od najpopularnijih street food koncepata ponovno se vraća u Rijeku. Na prostoru čitavog Nugentovog parka ispred Trsatske gradine ovog petka smjestilo se šest food truckova predvođeni truckom Damira Tomljanovića - poznatog chefa i člana žirija kulinarskog showa Masterchef. Park će od 24.06. do 16.07. bit će scenografski uređen u festivalskom štihu, a osim gastro ponude, nudit će i bogat glazbeni program i druge aktivnosti za posjetitelje. Više informacija potražite ovdje.

image
Food truck festival Rijeka Facebook

FANTAŽIJA O' RIBE

Četvrti po redu festival Fantažija o' ribe, kojeg organizira Turistička zajednica Općine Sutivan kako bi promovirala ribarsku baštinu Sutivana i Brača, ali i potakla veću konzumaciju ribe i drugih morskih proizvoda, počeo je u četvrtak, 23. lipnja. U protekla dva dana posjetitelji su mogli zaviriti u tradicijski život ribara pa večer završiti uz zabavni glazbeni program, dok ih danas, u subotu od 21 sat, očekuje besplatna projekcija filma "Gori more" u ljetnom kinu Sutivan. Kako su najavili organizatori, kroz četiri dana festivala i ukupno osam njegovih izdanja tijekom dvije godine, posjetitelji i lokalci mogu uživati u raznolikom programu s mirisom soli i okusom ribe. Cijeli festival završava u nedjelju, Pjatom o´srdele i izložbom dječjih radova maritimne tematike u Kavanjinovim dvorima, s početkom u 20.00 sati. Više informacija potražite na Facebooku.

image
Hrvoje Gabric/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:55