VODIČ KROZ PRIPREMU

Kreće sezona pite od jabuka! Od prhkog tijesta do sočnog punjenja, ovdje je sve što vam treba

 Deborah Rainford/Unsplash/
Donosimo nekoliko provjerenih recepata i savjete uz koje će vaša iduća pita biti najbolja koju ste do sada napravili

Prve tmurne, kišne jesenske dane volimo popraviti kakvom dobrom slasticom, a s dolaskom hladnijih dana i krajem sezone omiljenih nam šljiva i smokava, logično je da se okrenemo kraljici svih pita - prhkoj piti od jabuka. Postoji nekoliko varijanti ove svevremenske slastice poput, primjerice, starinske pite koja se prekriva i s gornje strane, a unutra sadrži nježan nadjev od ribanih jabuka, američka varijanta s kockicama jabuka prekrivenih mrežom od tijesta, slastan galette ili pak klasična otvorena pita. Bez obzira na koji se način pripreme odlučili, trebat će vam dobar recept za prhko tijesto i malo osjećaja za začine kako biste napravili najfiniji nadjev. U nastavku ostavljamo nekoliko dobrih recepata i savjeta.

image
Tenor/

KAKO NAPRAVITI PRHKO TIJESTO?

Kod pripreme prhkog tijesta najvažnije je unaprijed pripremiti sve sastojke i raditi brzo. Trebat će vam brašno, maslac, malo vode (po potrebi), šećer, a dodati se može i jaje ili samo žumanjak.

Formula za prhko tijesto je 1:2:3, što znači da na jedan dio šećera dodajete dva dijela maslaca (masnoće) i tri dijela brašna. Tijesto će vam biti prhkije što je veći udio masnoće u odnosu na brašno. Također, za slatko tijesto, kakvo vam je potrebno za izradu pite od jabuka, birajte šećer u prahu jer i on pridonosi prhkosti vašeg tijesta. Za ovu vrstu tijesta nije potreban prašak za pecivo.

MAMINA PITA OD JABUKA

image
Cropix/

Kod same pripreme, važno je tijesto umijesiti brzo kako ne bi postalo žilavo, pa tako, kada ste u zdjelu dodali brašno i šećer, dodajte listiće hladnog maslaca i mijesite dok ne dobijete mrvice, a potom i kuglu tijesta. Umotajte ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na barem sat vremena kako bi se dobro stisnulo, a potom ga valjajte na pobrašnjenoj podlozi.

Prhko tijesto lako puca pa, ako radite jednu veliku pitu, radije razvaljajte na manju dimenziju, a zatim ostatak raširite prstima po kalupu. Tijesto također možete valjati između dva komada prozirne folije ili papira za pečenje te ga zatim jednostavno preseliti u kalup.

image
Tenor/

Tijesto najprije možete ispeći na slijepo kako biste bili sigurni da je pita gotova i kako biste izbjegli gnjecavo dno. Jednostavno ga prebacite u kalup, na njega stavite papir za pečenje, a zatim suhi grah ili neku drugu namirnicu koju ćete i ubuduće koristiti za ovu namjenu. Pecite 10-20 minuta na 180 stupnjeva, izvadite iz pećnice pa dodajte nadjev i vratite u pećnicu.

RECEPT ZA PRHKO TIJESTO SLAVICE ŠAGOLJ

Trebat će vam:

250 g glatkog brašna
125 g hladnog maslaca
pola žličice soli
vanilin šećer
1 jaje
100 g šećera u prahu

Priprema:

Suhe sastojke stavite u posudu, dodajte na listiće narezan hladan maslac, jaje te prstima lagano umiješajte tijesto. Ne mijesite ga previše, tek toliko da se maslac pod toplinom prstiju spoji s ostalim sastojcima. U protivnom će tijesto biti žilavo, a ne prhko. Prekrijte ga folijom i stavite u hladnjak da odstoji najmanje sat vremena. Razvaljate u oblik kalupa, stavite nadjev i pecite.

image
Didi Miam/Unsplash/

PRIJE NEGO DODAJEMO NADJEV...

Prije nego što na tijesto dodate nadjev, razmislite i o podlozi koja će dijeliti vaše tijesto i jabuke i spriječiti da dno postane gnjecavo. Dobra ideja bit će krušne mrvice, ali i kakav dobar džem ili pekmez. Koristite li kiseliji voćni namaz, slastici bi mogao dati još jednu novu dimenziju pa svakako razmislite i o tome.

TRADICIONALNA PITA OD JABUKA

image
Cropix/

U NADJEVU JE TAJNA

Postoje brojne varijante punjenja za pitu od jabuke, a sigurni smo da ste i vi već pronašli svoje provjerene omjere začina. Ipak, razmislite o tome da u nadjev, ako ga prethodno kuhate, dodate i žličicu gustina koji će ga učiniti ljepljivim, gustim i sočnim. Gustin se najčešće koristi kod pripreme američkih pita kako bi se dobio gusti sirup i voće učinio još slasnijim. Osim toga, zaigrati se možete i začinima. S jabukama se uvijek dobro slaže nezaobilazni cimet, a dodati možete i druge tople začine poput klinčića, anisa, muškatnog oraščića, đumbira...

PITA OD JABUKA PO RECEPTU LUCIJE TOMAŠIĆ ŠARIĆ

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Elvira Petak, koja stoji iza brenda Friday Pie Shop, svojevremeno nam je otkrila i kako je jabuke za pitu bolje rezati na polovice, jer sitni i oštri rubovi kockica voća stvaraju grbav izgled pite, a mogu i probušiti gornji dio tijesta. Također, dodala je, nadjev od jabuka najbolje je prvo prokuhati, a zatim ga prohladiti prvo na sobnoj temperaturi, dok para izlazi van, a onda i desetak minuta u hladnjaku. Nikako ga se ne stavlja toplog na tijesto jer ga može rastopiti.

Osim toga, nadjevu od jabuka možete dodati i dodatke poput keksa (speculas ili keksi od badema ovdje posebno dobro funkcioniraju), alkohol poput, primjerice, malo slatkastog bijelog vina, ali i drugo voće po želji, ovisno o teksturi i okusu koji želite postići.

PITA OD JABUKA, KRUŠAKA, ŠLJIVA I ČOKOLADE

image
Berislava Picek/cropix/

Na kraju, po vrhu nadjeva možete posipati i malo ribanog prhkog tijesta kako biste dobili hrskavi element. Cijela stvar bit će još bolja ako posipu na vrhu dodate i orašaste plodove po želji, primjerice lješnjake ili bademe.

NA ŠTO VALJA PAZITI PRIJE PEČENJA I KADA PITU UBACITE U PEĆNICU?

Elvira Petak iz Friday Pie Shopa također nam je rekla i kako je za zlatnu boju tijesta pitu najbolje nekoliko puta premazati žumanjkom i posuti šećerom, a dobar je izbor za premazivanje i otopljeni maslac, koji daje i posebno dobar okus.

U slučaju da vam pri pečenju rubovi poprime boju prije nego je pita gotova, prekrijte ih komadićima folije i nastavite peći. Prekriti ih možete već u početku pa zadnjih 15 minuta odstraniti foliju i pustiti da se i rubovi zarumene.

Dobro je dodati i kako se u staklenim i keramičkim kalupima pite peku najdulje, posebno one voćne, i dno se najteže ispeče. U metalnim i aluminijskim kalupima provod topline je najbolji, a i pita se peče ravnomjerno.

image
Marko Miscevic/Cropix

Elvira je dodala i pokoji savjet koji bi vam mogao pomoći nakon pečenja. Ako koristite kalup za pitu ili quiche s odvojivim dnom, pred kraj pečenja dobro je podići pitu iz kalupa i staviti je u pećnicu samo s dnom kako bi i bočna strana poprimila lijepu boju, a može ju se i blago premazati jajetom kako bi porumenila. Ako koristite standardni kalup od keramike ili stakla, iz njega može biti malo zahtjevnije izvaditi pitu, posebno prvi komad. Zato se prije pečenja mogu napraviti dvije trakice od aluminijske folije, dugačke oko 15 centimetara, i staviti na dno kalupa. Važno je da krajevi trakica vise iz kalupa. Potrebno ih je premazati uljem, pobrašniti i na njih složiti tijesto, a kada se pita ispeče, pomoću tih trakica jednostavno je možete podići i izvaditi iz kalupa.

CIJELU PRIČU O FRIDAY PIE SHOPU MOŽETE PROČITATI OVDJE

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:37