APSOLUTNI HIT

Mali kvart postao je gastro-meka Zagreba: Ovdje se nalaze restorani, slastičarnice i pekarnice

Izdvojili smo pet adresa za gurmane koje ne zaobilazimo kada se nađemo na Knežiji

Osim što posljednjih godina slovi kao kvart itekako poželjan za život, Knežija je jedan od onih dijelova grada gdje se sve češće otvaraju dobri restorani, pekare, slastičarnice i kafići. Izdvojili smo zato nekoliko onih kojima se i sami rado vraćamo kada svratimo na Knežiju te vam donosimo adrese na kojima možete kupiti odlične kroasane, pojesti predobar kolač ili pokupiti, prema mnogima, najbolju pizzu za van u gradu. Potražite ih u nastavku.

KRUH, KROASANI I SENDVIČI ZA DOBRO JUTRO

Iako postoje oni koji će reći kako pekarnica Kukuriku, smještena na zagrebačkoj Savskoj, na broju 156 službeno ne pripada Knežiji, morat će priznati kako se nalazi u neposrednoj blizini što je čini idealnim odabirom za nabavku doručka. Kukuriku nudi odličan sourdough kruh i focaccie, od kojih uvijek najradije biramo one kukuruzne, rade i odlične sendviče, a otkad su u prosincu otvorili svoja vrata, slove i kao pekarnica s najboljim kroasanima u gradu. Ovdje smo isprobali i preukusno lisnato čokoladno pecivo s višnjama inspirirano popularnom Schwartzwald tortom pa, ako ste ljubitelj bogatih slatkih zalogaja, toplo preporučujemo da pri idućem posjetu isprobate i tu slasticu.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

GDJE NA KAVU I KOLAČ?

Jedna od najpoznatijih u gradu i najpopularnija među stanovnicima Knežije, slastičarnica Jolie Petite, smještena u ulici Tina Ujevića na broju 17, mjesto je gdje se odlazi za malo drugačije kolače, brunch ili kavu. Za brunch preporučujemo njihove slasne sendviče, dok nam je među desertima apsolutni favorit od samog početka njihova Nina Mia. Nedavno su izbacili i malo drugačiju kremšnitu koju i sami jedva čekamo isprobati.

image
Jolie Petite Patisserie Instagram

INDIJSKA HRANA ZA RUČAK

Nakon doručka, kave i kolača, vrijeme je za ručak. Do sada smo već isprobali sve zagrebačke restorane koji nude indijsku hranu i Namaste na Selskoj cesti (na broju 217) naš je favorit. Ovdje su cijene pristupačne, porcije dovoljno velike i cijelo iskustvo pruža dobru vrijednost za novac. U Namaste gotovo uvijek naručujemo butter chicken s predobrim, hrskavim i slasnim naan kruhom s češnjakom i nikada ne ostajemo razočarani. Volimo i njihov curry i samose, a svakako vrijedi spomenuti i kako nude i nekoliko odličnih veganskih i vegetarijanskih opcija pa ovdje bez problema na ručak ili večeru možete dovesti šaroliko društvo.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

PIZZA ZA VEČERU

Od samog otvorenja prošle godine pa do danas, Goat To Go! pizza slovi na najbolju iz dostave u gradu. Isprobali smo je i s tom se tvrdnjom svakako slažemo. Ovdje je rade u tipu pala romana, dolazi u duguljastoj formi, a kvalitetni sastojci raspoređeni su po dugo fermentiranom, ukusnom tijestu koje hrskavo ostaje čak i nakon što neko vrijeme provede u kutiji za dostavu. Naš favorit je klasična margherita, a odlična opcija je i pizza Gaia s tikvicama i polusušenim rajčicama. Goat! pizzu možete naručiti putem dostavnih servisa, no uvijek je bolja opcija zaputiti se u Papovu ulicu do broja 6 i pizzu podići sami.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

KOKTELI I NEŠTO SLATKO NA KRAJU DANA

Na kraju dana, kada se zaželite dobre atmosfere i malo odmora, svratite u A most unusual garden, počastite se kakvim dobrim koktelom, a uz to svakako naručite i slastice ekipe iz Neka jedu kolače. Ovdje uvijek biramo koktele na bazi gina i choux kolače, odnosno one hrskave primjerke napravljene od kuhanog tijesta i okusom punih krema. No, važno je dodati kako ih narednih mjesec dana neće biti u ponudi zbog preseljenja proizvodnje u veći prostor, ali nakon toga, slastice Ivane Čuljak ponovno možete pronaći u vitrini A most unusual gardena. Više pročitajte ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:19