ISTRAŽILI SMO ŠTO SE NUDI

Na Asian Street Food Festivalu vlada prilična gužva, ali i dobra atmosfera, ovo su jela koja vrijedi isprobati

Najviše nam se svidio burger, piletina na sendviču i naanu, hrskavi zalogaji te kokteli

Kada smo ove subote posjetili prvi zagrebački Asian Street Food Festival, negdje oko 14 sati, najprije nas je iznenadio velik broj posjetitelja kojima ni visoke temperature, ni dugački redovi ispred kućica nisu smetali da toga dana upravo ovdje uživaju u svom ručku. Jedva ugrabivši jedan slobodan stol, odlučili smo isprobati jela s nekoliko kućica kako bismo provjerili ponudu i potencijalno pronašli favorite koje ćemo ponoviti u idućih tjedan dana, koliko festival još traje. S gotovo svake kućice odabrali smo po jedno ili dva jela i u nastavku donosimo detalje o onima koja su nam se svidjela najviše.

image
Sandro Sklepic/

TEKUĆA OSVJEŽENJA ZA POČETAK

Za početak, dok smo po prilično jakom suncu napokon uspjeli doći do Trga Josipa Jurja Strossmayera, bili smo toliko žedni da smo odmah svratili do Picnic Craft Bar kućice i, po preporuci gurmana od kojih rado primamo savjete, odmah naručili jedan Wabi Sabi. Osvježavajuć, lagan, taman sladak i kiselkast, ovaj koktel koji, između ostalog, rade i s Old Pilot‘s votkom, sakeom, mirinom i trešnjama, prilično nam se svidio pa smo zaključili da, osim s hranom (sjetite se njihovih focaccia sendviča s nedavno održanog Pizza Festivala), ova ekipa očito dobro barata i shakerom.

Uz koktele, ove subote svoj je štand imao i Soccnjak, ekipa koja se bavi prodajom svježeg egzotičnog voća, te su svi zainteresirani za samo 5 eura mogli kupiti mladi, svježi kokos pa slamčicom iz njega ispijati taman ohlađenu kokosovu vodu. Top ideja i apsolutni hit među posjetiteljima! Inače, više o ekipi iz Soccnjaka možete čitati u sutrašnjem Nedjeljnom Jutarnjem, a uskoro i na webu Dobre hrane te ih zapratiti na društvenim mrežama.

image
Lidija Lončarić/

TOP BURGER

Nakon što smo se osvježili, krenuli smo s hranom. Isprobali smo nekoliko vrsta sushija, gyoze, pad thai i mochi, a najveći favoriti, na naše iznenađenje, bila su dva sendviča. Najprije nas je teksturom, sočnim mesom i dodacima kao što su gochujang majoneza i kimchi osvojio burger s kućice Asian Burger Institut by Mate Janković.

Nosi naziv Spicy Korean i, kako su nam objasnili na kućici, dodaju mu i tanko rezano pečeno carsko meso, a sve zajedno pakiraju u meka, lagana brioche peciva. Burger je bogat, sočan, zbilja slastan i definitivno je jedno od jela koje bismo ovdje rado ponovili. Osim za Spicy Korean, preporuke smo dobili i za Thai Surf ‘n‘ Turf u kojem spajaju junetinu s o thai coleslaw salatom, mariniranim kozicama i green curry majonezom, a nude i Japan Umami s junetinom, kupusom, krastavcima, đumbirom i wasabi majonezom. Cijene na ovoj kućici kreću se od 8,50 do 10 eura.

image
Privatna Arhiva/

KATSU U DVIJE VARIJANTE, PLUS SLADOLEDNI MOCHI ZA OSVJEŽENJE

Na kućici Full Circle Katsu by Marko Palfi pronašli smo drugog favorita – katsu sendvič s piletinom. U porciji se dobiju dva sendviča napravljena od hrskavog, zapečenog tost kruha, piletine u panko mrvicama s tonkatsu umakom, japanskom majonezom s curryjem i ribanim mladim kupusom, a kako smo saznali od simpatičnog osoblja, piletinu nabavljaju od malih proizvođača i, budući da je u pitanju prilično jednostavno jelo, pažnju posvećuju svakom detalju.

image
Asian Street Food Festival Instagram/

Piletina je ostala sočna iznutra, a zbog panko mrvica i super-hrskava izvana, curry majoneza sendviču je dala lijepu aromu, a kupus je bio itekako dobrodošlo osvježenje. Osim pilećeg, isprobali smo i katsu s mesom crne slavonske svinje, koju nabavljaju s farme "Sin ravnice", uz koju su kombinirali umak od miso paste i zrnatog senfa te ponovno mladi ribani kupus. Oba sendviča preporučili bismo onima koji u jelu vole osjetiti različite teksture i više slojeva okusa. Cijena katsu sendviča s piletinom je 8, s crnom svinjom 11 eura, a nude i katsu s lososom koji će vas koštati 11 eura te s wagyu govedinom za 25 eura.

Na istoj kućici isprobali smo i mochi punjen sladoledom brenda Little Moons, koji nude u četiri okusa. Najviše nam se svidio kokos. Prodaju ga po cijeni od 2 eura po komadu.

image
Lidija Lončarić/

PILETINE NIKAD DOSTA

Nakon piletine, još piletine! Naime, Karaage piletinu s kućice Purple Monkeyja također smo ubrojili među favorite prvog Asian Street Food Festivala, i to zbog divno hrskave korice, sočnog zabatka i ukusnog naan kruha na kojem je piletina poslužena. Kod ovog jela voljeli bismo samo da je wasabi coleslaw salata bila malo žešća no za one koji ne vole previše ljuto, ali vole zagristi u komad superslasne piletine, ovo bi mogao biti pun pogodak. Osim piletine, Purple Monkey nudi i gyoze s nekoliko vrsta punjenja; od povrća, piletine, svinjetine i patke, do slatke varijante s jabukom. Porcija od šest gyoza ovdje će vas koštati 8 eura, od 12, 15 eura, a 24 komada platit ćete 29 eura. Cijena Karaage piletine je 9 eura.

image
Lidija Lončarić/
image
Asian Street Food Festival Instagram/

JOŠ JEDAN CHEF OSVAJA PUBLIKU

Veliki hit na festivalu su i mali zalogaji (ponovno) pržene riže s različitim nadjevima, koji se nude na kućici Bite of Fun by Melkior Bašić. Isprobati možete četiri varijante; s tunom, lososom, brancinom i tofuom, a naš favorit je taman dovoljno začinjena kombinacija đumbira, graška i dimljenog tofua. Cijena po porciji je 10,90 eura.

image
Lidija Lončarić/

NA KRAJU...

Iako su na račun Asian Street Food Festivala i prije samog početka stigle brojne kritike, ponajviše zbog izostanka velikih imena kao što je Saralee Madnui iz Saralee‘s Thai Street Food ili ekipe iz SOI-a i KAI-a, vrijedi spomenuti kako, ako je suditi po današnjem gužvovitom danu, interesa definitivno ne nedostaje, atmosfera je dobra, većina jela dolazi u poštenim porcijama, a ona koja smo izdvojili kao favorite zbilja su ukusna te bismo ih voljeli ponoviti. U obzir svakako vrijedi uzeti i kako je ovo prvi festival s isključivo azijskom ponudom jela u Zagrebu pa je kao takav, s ovom količinom zainteresiranih koju smo zatekli danas, rekli bismo, već sada prilično uspješan. Festival traje do 25. lipnja, a sve detalje možete pronaći ovdje i na njihovim društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:06