GABLEC U ZAGREBU

Na ovih 5 adresa naručujemo zdraviji gablec, od salate i poke zdjele do zasitnih juha

 Biljana Blivajs/
Ćevape, pizzu i burgere ostavite po strani i godinu započnite sa zdravijim navikama

U slučaju da ste u novu godinu zakoračili s novim odlukama, poput one da se s prvim danima siječnja okrećete zdravijim navikama barem kada je u pitanju ručak usred radnog vremena, donosimo dobre vijesti. Napravili smo listu s nekoliko adresa koja nude zdravije, ali još uvijek ukusne opcije idealne za gablec. Isprobano i provjereno dobro!

Osim toga, na dane kada baš i niste raspoloženi za dostavu, svakako razmislite da napravite neki od gableca koje smo sami osmislili te koji su potom prošli opasan sud redakcije Dobre hrane. Recepte potražite ovdje.

JUHA I TACOSI PO DOBROJ CIJENI

Osim odličnog burgera o kojem smo već pisali u nekoliko navrata, ali koji ipak, iako ga rade na bazi povrća, ne bismo svrstali na listu najzdravijih gableca, Plant Punk nudi i bogate salate, vrlo dobre tacose te juhu od leće. U pitanju su lagana jela od kojih se nećete osjećati teško, ali niti ostati gladni. Tacosi i juha često dolaze i u kombinaciji po promotivnim cijenama pa svakako popratite situaciju na dostavnim servisima.

image
Biljana Blivajs/
image
Darko Tomas/Cropix/

ZDJELA S POVRĆEM I RIBOM

Različiti poke bowlovi također mogu biti dobra opcija za zdraviji ručak. Sadrže rižu, svježe i ukiseljeno povrće te svježu ribu, a različite varijante možete pronaći u nekoliko restorana u gradu. Odličan tuna poke nedavno smo jeli u Izakayi. Dolazi u kombinaciji sa sushi rižom, mariniranom tunom, ljubičastim lukom, daikonom, fantastičnim krastavcima sa šafranom te ukiseljenim đumbirom i kikirikijem. Osim tune, u Izakayji možete naručiti i losos poke.

Odlične poke zdjele nude i uvijek dobri SOI fusion bar u Ilici i TORI Streetfood u Španskom, a iako ga ne možete iz svih restorana naručiti putem dostavnih servisa, vjerujte, zbog dobrog pokea isplati se odvojiti 20-ak minuta i otići na drugi kraj grada. No, moramo napomenuti, jedini nedostatak poke zdjela jest činjenica da u boljim zagrebačkim restoranima mogu koštati i do stotinjak kuna.

image
Privatna Arhiva/

ZASITNA MESNA SALATA

U našoj je redakciji često viđena i Good Food salata s ramstekom, salatom, ciklom, cherry rajčicama, feta sirom, bademima, brusnicom, narančom i domaćim umakom. Porcija je više nego pristojna, svih sastojaka ima u dovoljnoj količini, a dio salate na kraju bi vam mogao ostati i za večeru. Cijena salate je 7,20 eura ili oko 55 kuna.

DETOX SIJEČANJ

Jedan od relativno novih zagrebačkih restorana, Punkt street food, smješten u Koranskoj ulici na broju 1, gostima je početkom godine predstavio svoj Detox meni. Dobar odabir upravo sve one koji godinu žele započeti sa zdravijim navikama tako će biti njihova gusta juha od čičoke i poriluka, ajngemahtec s pirovim noklicama, juhe bogate korjenastim povrćem, različita variva od mahunarki, žitarica i povrća. Punkt je otvoren svakim radnim danom od 9 do 15 sati pa, ako se nalazite u blizini i zaželite se toplog ručka na žlicu, ovo je adresa na koju možete svratiti.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/

SMOOTHIE ZA DORUČAK, JUHA ZA RUČAK

Nedavno otvoren lokal Smoothiekaša također će biti dobar odabir za brzi gablec. Osim zasitnih smoothieja koji su ipak bolji odabir za doručak, ovdje možete naručiti dnevnu krem juhu po cijeni od 3,19 eura (24 kune) ili njihovu Sandokan salatu po cijeni od 6,11 eura ili 46 kuna. Nude i veganski te sendvič od dimljenog lososa u pecivu od bučinih sjemenki cijene kojih se kreću od 5,31 do 6,11 eura. Cijelu priču i Smoothiekaši pročitajte ovdje.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:36