NEMA IM RAVNIH

Na pitanje gdje pojesti dobre stare ražnjiće, sve je teže odgovoriti, ovo su 3 najbolja mjesta

Privatna arhiva

 Privatna Arhiva/
Još ima čuvara plamena čija se imena prenose preko gladnih usta, a ove adrese koje smo posjetili ljubitelji ražnjića baš vole.

Ražnjići su oduvijek bili i neizostavan dio roštilja u vlastitoj režiji, na njima bi domaćin pokazivao maštovitost nižući na štapiće naizmjence komade mesa, raznog povrća, gljive, u špek umotana jetrica, kolutiće kobasica, suhe šljive, komadiće ananasa i tko zna što sve ne. Takve bi kombinacije uvijek bile zabavne, no zapravo bi maskirale izvedbu, odnosno umijeće pečenja samog mesa.

Gdje su danas ražnjići? Pomalo kao relikt prošlosti, iz ponude su ih djelomično istisnule druge roštiljske forme i žanrovi, pa je u našem gradu, primjerice, sada brojnija ponuda burgera. Na nekim mjestima gdje bi bilo njihovo prirodno stanište, više ih nema - recimo u Batak Grillu, pivnicama Medvedgrad (iako ih imaju na reklamnom panou), čak ni u Placu, roštiljarnici na polukatu tržnice Dolac. I dok su američka barbecue rebrica sve češće u grill ponudi, na pitanje gdje pojesti dobre stare ražnjiće, sve je teže odgovoriti.

Ipak, još ima čuvara plamena čija se imena prenose preko gladnih usta, a ove zagrebačke adrese koje smo posjetili ljubitelji ražnjića posebno vole. I ubrzo smo postali svjesni da, bez obzira na to što su u ponudi i druga, danas mnogo popularnija roštiljska jela, prije svega ćevapi i pljeskavice, dobar dio publike dolazi upravo radi ražnjića. Za njih nema boljeg roštilja.

BUFFET K VILIMU

Anina 26, Rudeš

Cijena: 39 kn

Bez obzira na zaguljenu lokaciju, nedostatak parkinga i prilično opskuran ambijent, ova je roštiljarnica u obiteljskoj kući i dvorištu na Rudešu omiljen izbor ljubiteljima ražnjića. Uz njih, ovdje nude još i ćevapčiće i odreske svinjske vratine - i to je, uz salate i pomfrit, uglavnom sve - no većina gostiju za susjednim stolovima, baš kao i oni koji su nazivali radi dostave, naručuje upravo ražnjiće. Gospođa za roštiljem u kućici uz naš stol ne posustaje - bez predaha isporučuje mirisno meso, što za goste, što za dostavu. Na tanjuru stižu tri ražnjića s velikim, sočnim komadima svinjske vratine i narezani luk srebrenac. Odmah se potvrđuje ono što nam je reklo više fanova: ovi su ražnjići perfektno pečeni, savršeno sočni i ukusni. Među komadima mesa, koji bi mogli biti malo manji, naiđe se i na poneki koji treba malo dulje žvakati, ali većina je ipak meka i podatna, nimalo suha. A kad je o omjeru cijene, kvalitete i količine riječ, nema im ravnih.

image

Privatna arhiva

Privatna Arhiva/

KRČMA KOD MARKA

Ul. dr. Franje Tuđmana 21, Rakitje

Cijena: 42 kn

Krčma Kod Marka svojevrsni je zagrebački gastronomski fenomen. Neki od nas k njoj redovito hodočaste, neki su bili jednom i ne pada im na pamet ikad više doći. Ipak, oni prvi ustvrdit će da se baš nigdje drugdje ne mogu pojesti takvi ćevapi i ražnjići. A drugo niti ne nude, čak ni salatu ili pomfrit. Tri nevelika ražnjića stižu na tanjuru uz luk, koji ovdje uvijek pomno biraju, te s košaricom kruha popečenog na roštilju. Izgledaju dobro, a mirišu još bolje. Već na prvi zagriz jasno je da su od svinjetine, ali ne od vratine - riječ je vjerojatno o kareu. Ali taj suši komad mesa, narezan na komadiće čvrsto natiskane jedan na drugi na kraćem drvenom ražnjiću, uopće nije bio suh. Štoviše, bio je sočan i mekan, iako zapečen i hrskav po rubovima. Osim intenzivnog mirisa dima i pečenog mesa, nismo naslutili nikakvu marinadu. Ali, tko bi znao, jer ne pada im na pamet otkrivati tajne zanata.

image

Privatna arhiva

Privatna Arhiva/

TVORNICA PLJESKAVICA TPK

Cvjetna cesta 15

Cijena: 58 kn

Ražnjići od svinjske vratine u TPK na Cvjetnom naselju među najboljim su ražnjićima koje smo kušali i za svaku su preporuku. Na stol vam dolaze dva dugačka štapića gusto naslaganog mesa, uz dodatak usitnjenog luka. Ujednačene debljine, sjajno pečeni bez isušenih dijelova i doista neočekivano sočni, ovi su se ražnjići s lakoćom jeli izravno sa štapića. Meso je bilo tako meko da se topilo u ustima, a usto je bilo suzdržano začinjeno tako da se osjetila lijepa aroma pečenja i rastopljene masnoće.

image

Privatna arhiva

Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:54