Stop bacanju hrane

Novi život starog kruha: pripremite od njega knedle, krutone ili desert!

 Freshsplash/Getty Images
Koliko vam se puta dogodilo da otkrijete osušeni okrajak ili zaboravljenu krišku suhog kruha? Pretvorite ih u nove namirnice i jela

Tijekom blagdanskih okupljanja uvijek se trudimo da našim gostima ničega ne nedostaje, osobito kada je riječ o ponudi hrane na stolu. S obzirom na to koliko je Hrvatima važan kruh, gotovo da nema obroka tijekom kojeg se on ne pojavljuje tako da nije neuobičajeno da nam koja narezana kriška ostane viška u košarici. Ako se skupi više takvih usamljenih komada, a primijetite da nitko baš ne poseže za njima, udahnite im novi život tako što ćete ih pretvoriti u nešto drugo, bilo da je to slani prilog, hrskavi dodatak jelima ili pak desert!

image
Yuuji/Getty Images/istockphoto

Izradite od starog kruha krušne mrvice! Njih možete iskoristiti potom za paniranje mesa ili ribe, pripremu punjenja peradi, posipanje tjestenine, slaganje mesnih ili ribljih okruglica i sličnih jednostavnih, a brzih specijaliteta. Mrvice pripremite tako što ćete suhi kruh narezati na kockice i dodatno isušiti u pećnici na niskoj temperaturi. Zatim komade ubacite u sjeckalicu te obrađujte sve dok ne dobijete mrvice željene veličine. Tako pripremljene mrvice možete držati u hladnjaku do dva mjeseca, a ako ih smrznete, mogu stajati i do pola godine.

image
Karpenkovdenis/Getty Images/istockphoto

JOŠ HRSKAVIJA PILETINA

Ako u svojim jelima volite uvijek imati nešto hrskavo, stariji kruh pretvorite u krutone. Narežite ga na komade, polijte s malo ulja, posipajte solju i začinima kao što su ružmarin, origano ili majčina dušica te pecite deset minuta u pećnici. Za ekstra hrskavost isprobajte i opciju pečenja pod ventilatorom kako biste ih dodatno isušili. Spremite ih u vrećicu sa zatvaračem i potrošite što prije kako ne bi izgubili na hrskavost, a ubacujte ih u juhe ili razne salate.

PET PRAVILA ZA SAVRŠENU SALATU

image
Yelenayemchuk/Getty Images/istockphoto

Umjesto hrskavih kockica, zašto ne biste izradili meke krušne kugle? Idući put kad radite gulaš, spremite i ukusne knedle od kruha. Za to će vam dobro doći upravo ostaci koje prvo trebate namočiti, a zatim nadopuniti s drugim namirnicama poput začina, usitnjenog špeka, luka i slično.

RECEPT ZA KNEDLE OD KRUHA

image
Olga Mazyarkina/Getty Images/istockphoto

Cijele kriške kruha možete iskoristiti tako da ih uredno poslažete u dublji lim za pečenje, prelijete umakom i dopunite svojim omiljenim namirnicama. Ono što morate odlučiti jest želite li spremiti fino slano jelo ili jednostavan, a bogat desert. Ako ste više raspoloženi za slano, usitnite slaninu i dodajte kruhu, ubacite razno povrće i napravite složenac od kruha koji ćete zapeći u pećnici. Želite li ipak spremiti slatkiš, pripremite umak od vanilije i začine i bacite se na posao!

SLATKI PUDING OD KRUHA I VANILIJE

image
Bartosz Luczak/Getty Images/istockphoto

HRSKAVI ZAPEČENI OSTACI KRUHA

image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:53