Trg dr. Franje Tuđmana po četvrti put domaćin je popularnog Pizza Festivala u Zagrebu. Ove godine festival se održava se od 8. do 18. svibnja, gdje se može pronaći 11 kućica s različitom ponudom. Šest od tih kućica nude pizze, dok se u ponudi na festivalu može probati i tjestenina, slastice i razni kokteli.
Obišli smo sve kućice, provjerili cijene, probali većinu pizza i ovo su naši favoriti ovogodišnjeg izdanja Pizza Festivala.
NAJBOLJE TIJESTO
Ova kategorija vrlo je tijesna, dvije su se kućice istaknule s odličnim tijestom. Međutim, pizza koja se pokazala našim favoritom svakako je Mortadela (15,5 €) s kućice Pizza Re. Klasične izvedbe s pestom, mljevenim pistacijama, aceto kremom, maslinama, bosiljkom i, naravno, mortadelom, pizza je baš odlična. Tijesto koje fermentira od dva do tri dana vrlo je prozračno, lagano i ukusno. I ostale pizze koje smo probali iz Pizze Re su sasvim dobre, a cijene im se kreću od 11,5 do 15,5 eura. Jedina naša zamjerka je upravo cijena, za koju mislimo da bi trebala biti niža jer je 15,50 eura za pizzu, iako odličnu, na festivalu gdje se jede za visokim stolovima i bez adekvatnog pribora, ipak malo previše.
NAJKREATIVNIJA PIZZA
Pojeli smo nekoliko odličnih, kreativnih pizza na festivalu i opet je bilo vrlo tijesno pri odabiru pizze. Međutim, Picante 2.0 (15,5 €) s kućice Al Dente najviše nas je iznenadila. Nastavak je njihove poznate Picante i ova verzija donosi kombinaciju pikantne kobasice, odličnog dimljenog meda, ljutih žutih papričica u octu (pepperdrops) i dehidriranih kalamata maslina. Tijesto je također odlično, pufasto i lagano. Završni dodatak mente na pizzu, iako nam je zvučao neobično, se pokazao odličnim jer donosi svježinu na ovu ljutkastu pizzu. No, još više od Pizze Re – mislimo kako bi trebali malo spustiti cijene. Obična Margherita na Al Dente kućici košta 14 eura, što je apsolutno previše, dok im najskuplja pizza košta visokih 18,50 eura.
NAJFINIJA MORSKA PIZZA
Kućica Zagyland nudi samo četiri pizze, ali sve su vrlo kreativne. Primjerice, za pizzu Grašizza koju posvećuju Zagorju osmislili su preljev od graševine i grožđa te su graševinu dodali u samo tijesto. Posebno nam se svidjela pizza Cezar (11 €) s inćunima, kaparima, aceto kremom, čipsom od pancete, kalamata maslinama i dressingom za Cezar salatu. Zbog dodatka čipsa od pancete pizza je vrlo hrskava i zabavna, a kapari dodatno obogaćuju pizzu. Iako, tijestu bi odgovaralo možda nešto duže fermentiranje jer je malo teže za jesti, žilavije i kruhasto. No, cijene su im svakako korektnije od većine kućica, kreću se od 10 do 13 eura.
DRUKČIJI STIL PIZZE
Kućica Rougemarin, koja je poznata po svojoj pizzi sicilijani, ove godine ima neke novitete. Mi smo od tih noviteta probali pizzu Vesuvio (15,5 €) koja nas je itekako zasitila. Dolazi u dvije varijante, manjoj i većoj – s umakom od rajčice, mozzarelom, roastbeefom, tonattom, ukiseljenom rotkvicom, kaparima i rikulom. Budući da se radi o sicilijanskom stilu tijesta, koje je dosta bucmasto, ali i prozračno, ova pizza nije za svakoga. No, ono što treba pohvaliti jest njihova izvedba toga stila jer ne osjećate toliku težinu nakon što pojedete komad ili dva ove zbilja zasitne pizze. Roastbeef bismo istaknuli kao glavni adut na pizzi, koji je baš sočan. Cijene ostalih pizza (velikih) kreću se od 10,8 € do 15,5 € , dok su male od 5,5 do 7,8 €. Iako se velike pizze čine skupima, ova pizza dovoljna je da se i do dvije osobe pošteno najedu.
NAŠ FAVORIT
Pizza Social Club, čiju smo Parmigianu prošle godine proglasili jednim od glavnih favorita, i ove godine nam je najdraža kućica. Prije svega, cijene na kućici su najniže (pizze se kreću od 8,5 do 10 €). Uz to, ove godine dodali su odličnu pizzu Cacio e Pepe (10 €), s podlogom od ricotta kreme, mozzarelom, dimljenom pancetom, pecorinom, paprom i debelim šparogama. Pizza je vrlo skladna, lagana i ukusna. I ove godine Parmigiana je odlična, kao i pikantna Pepperoni Nduja.
ŠTO SLATKO PROBATI?
Ove godine se na Pizza Festivalu nudi nekoliko slatkih opcija, ali nitko ih ne priprema kao kućica Gdje je Jura?. Inspiriran talijanskim ‘brainrot‘ memovima, imena deserata vrlo su marketinški kreativno osmišljena, a dva su nam se baš svidjela. Brr Brr Pistaccino (8,8 €) koji uključuje sladoled od pistacije, s hrskavim biskvitom, kadaifom, mliječnom belgijskom čokoladom i pistacija pastom lijepo je izbalansiran desert. Odličan je za dijeljenje. Uz desert od pistacije još nam se više svidio i Cannolini Bombardini (6,8 €), u kojemu se dobiju tri sicilijanska canolla punjena odličnom, blago kiselkastom kremom od ricotte i bijele čokolade, dok vas sa svake strane čeka berry crumble i pistacija, a na istoj kućici nudi se i Tung tung tung tiramisu, točnije piškote s kavom i čokoladom, kremom i dva umaka ili preljeva.
A ŠTO PITI?
Ove godine glavna tema koktela je bosiljak. Fokusirali smo se na kućicu Gingle Bells, gdje nude Basil Limoncello – vrlo uravnotežen, slatkast i osvježavajuć koktel. Basil Smash nam je bio još i bolji i, ako volite bosiljak (na pizzi i općenito), ovaj bi vam se baš mogao svidjeti.
NA KRAJU...
Četvrto izdanje Zagreb Pizza Festivala donosi raznoliku ponudu hrane i pića. Iako bi cijene hrane trebale biti pristupačnije, nekoliko jela se istaknulo svojim okusom i kvalitetom. Osim gastronomske ponude, festival nudi i dodatne sadržaje.Tako će se i iduće subote, 17. svibnja, s početkom u 18:00 sati, održati Food kviz na temu pizze i Italije, koji će voditi poznati gastro bloger Domagoj Jakopović Ribafish. Stoga, oni koji se zateknu u blizini Trga dr. Franje Tuđmana na Pizza Festivalu mogu, uz kušanje raznovrsnih pizza i drugih specijaliteta, sudjelovati i u različitim zabavnih aktivnostima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....