Stvari se mijenjaju

Opet je živnuo stari zagrebački kvart: Sad ima eko mesnicu, dobru slastičarnicu i trgovine s domaćim proizvodima

Uz brojne novootvorene kafiće i ponuda hrane značajno se promijenila. I zato smo napravili maleni shopping vodič

Keglić,Trg Francuske republike i okolne ulice ovog starog zagrebačkog kvarta zadnjih godina su prilično živnule. Nekada je ovdje bilo otvoreno svega nekoliko kafića i taj dio grada smatrao se poprilično mrtvim i nezanimlijvim. Međutim, danas je potpuno drugačija situacija. Uz brojne novootvorene kafiće i ponuda hrane značajno se promjenila. I zato smo napravili maleni shopping vodič sa zanimljivim mesnicama, trgovinama s kvalitenim OPG proizvodima, te mjestima na kojima možete i nešto ukusno pojesti.

Eko mesnica Keglić

Adresa: Trg Francuske republike 6

Ova simpatično uređena eko mesnica otvorena je prije dvije godine, a u ponudi ima svježe ekološko meso malenih hrvatskih proizvođača koji uzgajaju životinje na ekološki prihvatljiv način. Osim svježeg mesa poput teletine, janjetine, svinjetine i govedine ovdje možete kupiti i odlične suhomesnate proizvode, te mlade i zrele sireve malenih sirana poput istarskog Latusa, krčkog Magriža i Čemeljića iz Mandra na otoku Pagu. Inače, u mesnici rade simpatični mesari Maja i Dominik koji svojim kupcima uvijek pomognu savjetom oko odabira mesa, a o njima smo već pisali ovdje. Radno vrijeme mesnice je od 7 do 19 sati, subotom od 7 do 14 sati, a nedjeljom i ponedjeljkom su zatvoreni.

Mrkvica

Adresa: Ulica grada Mainza 11

Mrkvica je mini lanac od četiri dućana u Zagrebu s namirnicama raznih OPG-ova i malih proizvođača. Ovdje uvijek možete pronaći bogatu sezonsku ponudu voća i povrća iz domaćeg i eko uzgoja, razne suhomesnate proizvode, pa čak i svježe ekološko meso poznatog malog proizvođača Kanurić. No, svježe meso nemaju uvijek u ponudi jer stiže jednom tjedno i često se kroz nekoliko dana rasproda.

Mrkvica ima i odličan izbor sireva i ostalih mliječnih proizvoda od koji bismo izdvojili istarske kozje sireve Vesne Loborike, sireve sirane Latus, te ukusne mliječne proizvode malenog OPG-a Jurkas, smještenog nedaleko hrvatsko-slovenskog graničnog prijelaza Harmica. I o njihovim sirevima i sirani smo svojevremeno pisali, a članak možete pročitati ovdje. Osim voća, povrća, te mliječnih i suhomesnatih proizvoda Mrkvica u svojoj ponudi ima i široki asortiman raznih domaćih kolača, štrudli i kruhova, te zamrznute namirnice poput štrukli, ribe i mesa. Zanimljivo je i da u tako malenom prostoru imaju više od tisuću proizvoda u svakodnevnoj ponudi, a kako pišu na svojim službenim stranicama sve proizvođače osobno obilaze i provjeravaju kvalitetu proizvodnje prije uvrštavanja u svoj asortiman.

Pizzeria Nautic

Adresa: Ulica grada Mainza 6

image
Privatna arhiva

Nautic je godinama bio maleni simpatično uređeni kvartovski kafić u kojem se dolazilo na jutarnje kave, a prije godinu i pol nabavili su veliku krušnu peć, uredili kuhinju i počeli su peći odlične napolitane. Na meniju imaju dvadesetak pizza koje pripremaju s kvalitetnim, često i sezonskim namirnicama, a među najzanimljivijima izdvojili bismo pizzu Barku s mozzarellom, mortadelom i kremom od pistacija, te Falkušu s kremom od vrganja, ricottom, mozzarellom, šunkom i cherry rajčicama. Nautic ima i malenu ugodno uređenu terasu na ulici, a unutarnji prostor ima tek nekoliko stolova, pa se zimi vrlo lako može dogoditi da nećete pronaći slobodno mjesto. No, pizzu možete naručiti i putem dostavnih servisa ili je pokupiti u lokalu.

Torte i to

Adresa: Grahorova 5

Ova mnogima u okolici omiljena slastičarnica na ovoj lokaciji postoji osam godina, a zamišljena je kao mjesto na kojem ćete se opustiti u ugodnom ambijentu uz komad torte i šalicu kave. Njihova najpoznatija slastica i danas je cheesecake, torta inspirirana starim njemačkim kolačem "Käse-Sahne" pripremljenim od mljevenog biskvita i kravljim sirom sa želatinom.

Torte i to u ponudi imaju dvadesetak torti od kojih bismo izdvojili odličnu čokoladu tortu "Crna sa žutom crtom", Ledeni vjetar i Švedsku tortu od badema i breskve. Osim torti već godinama nude i crumble od malina, a sezonski i osvježavajuću kremu od mascarponea sa svježim jagodama.

Voćarna.hr

Adresa: Ulica Grada Mainza 23

Iako su počeli poslovati putem svojeg web shopa vocarna.hr, prije nekoliko godina otvorili su i svoju prvu trgovinu u kojoj prodaju egzotično i sezonsko voće i povrće, a surađuju i s brojnim domaćim proizvođačima i OPG-ovima. Ponuda je zapravo vrlo slična kao i u Mrkvici, pa smo izdvojili nekoliko proizvoda po koje se isplati svratiti u ovaj dućan. Primjerice, ovdje ćete naći proizvode ličke sirane Vedrine, koji u svojim jogurtima i sirevima koriste punomasno mlijeko Jersey krava, i odlične sokove od starih sorti rajčice OPG-a Veselić o kojima smo također pisali. U ponudi imaju i razne suhomesnate proizvode, zimnice, domaća brašna, tjestenine, čajeve i suhe začine.

Kulin Panonis

Adresa: Ilica 154

image
Privatna arhiva

Na mjestu nekadašnjeg Kulin Galovića, poznatog slavonskog proizvođača kulena koji je početkom ove godine ugasio svoju proizvodnju, uselio se Panonis. Riječ je o proizvođaču kulena i ostalih slavonskih delicija iz Slavonskog Broda, a u njihovom malenom dućanu možete kupiti razne suhomesnate proizvode poput kulena, švargla, krvavica, slavonskih čvaraka, šunke ili dimljene slanine. Ovdje, baš kao i nekad u Kulin Galoviću, možete kupiti i poklon pakete s njihovim suhomesnatim delicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:57