DOBRA PREPORUKA

Ovih 7 kuharica pomoći će vam da kuhate pametnije i zdravije, neke su čak i besplatne

Sve navedene kuharice možete pronaći u domaćim knjižarama, a neke su čak i besplatne

S početkom nove godine, priznajemo, i sami smo se odlučili okrenuti zdravijim navikama. Odbacili smo tako barem nakratko ćevape i burek za gablec i još uvijek, već treći tjedan u godini, svakodnevno na posao donosimo jela s puno povrća i (malo) manje ugljikohidrata. U slučaju da je i vas zahvatio nezaobilazni val želje za zdravijim jelima, a inspiraciju teško pronalazite, možda vam u tome mogu pomoći kuharice domaćih autorica koje su u fokus stavile laganija, povrtna, a još uvijek ukusna jela. Osim hrvatskih autorica, tu je i nekoliko stranih preporuka, a ono najvažnije, sve ih možete pronaći u domaćim knjižarama ili čak preuzeti besplatno.

image
Quinton Coetzee/unsplash/

KUHAJTE ZDRAVIJE UZ JEDNU OD NAJPOPULARNIJIH DOMAĆIH KUHARICA

Maja Brekalo autorica je kuharice "Moja sretna hrana", koja se, nakon što je 2020. godine izdana, odmah našla na listi najprodavanijih u Hrvatskoj. Napisana je za sve one koji se žele hraniti jednostavno, a ukusno i zdravo pa tako sadrži velik broj recepata za slane i slatke doručke, jela na žlicu i deserte. Maja je izdala i zbirku recepata "Moji sretni kolači", a kada smo u lipnju 2021. godine s njom razgovarali o njezinim kuharicama, s nama je nekoliko odabranih i podijelila. Pronaći ih možete ovdje.

Kuharicu "Moja sretna kuhinja" možete kupiti na web stranicama Znanja, ali i u knjižarama Školske knjige te Planetopiji. Cijene se kreću oko 20 eura. Kuharicu "Moji sretni kolači" također možete kupiti u Planetopiji po cijeni od 20-ak eura.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

KAKO NAPRAVITI JOŠ BOLJI DORUČAK?

Svestrana Edita Šimić, koja stoji iza bloga Kuživancija, 2018. i 2019. godine izdala je PDF kuharice "Doručak" koje sadrže, kako ona sama kaže, zdravije recepte za najvažniji obrok u danu. Ove zbirke recepta pomoći će vam tako da napravite domaću granolu, još bolji smoothie, krekere, kruščiće, chia puding, vlastito sezamovo mlijeko i džemove. Kuharice "Doručak" možete besplatno preuzeti na Editinom blogu Kuživancija. Dobro je dodati i kako je Edita Šimić 2020. godine izdala kuharicu "Jutra uz Kuživanciju" u tiskanom izdanju, koju smo dostupnu pronašli samo ovdje, ali je posuditi možete i u knjižnicama grada Zagreba.

SLASTICE BEZ GRIŽNJE SAVJESTI

Još jedna kuharica posvećena veganskoj prehrani je i "Slatki vegan" autorice Dunje Gulin. Keksi, kremasti kolači, savijače, prhke pite, dizana tijesta i torte napravljene od prirodnih sastojaka i s prirodnim zaslađivačima, bez mliječnih proizvoda, samo su dio onoga što vas očekuje u ovoj zbirci recepata. Bez obzira jeste li više fan sirovih torti ili se povremeno ipak volite zasladiti zapečenim palačinkama i Sacher tortom, ovdje ćete pronaći recepte za sve pobrojano u malo zdravijoj varijanti.

Kuharicu "Slatki vegan možete pronaći u Planetopiji po cijeni od 20-ak eura.

JEDITE PAMETNIJE, KUHAJTE ODGOVORNIJE

U slučaju da vam je plan za novu godinu, uz zdraviju prehranu, uvesti i pametnije promišljanje o hrani, svakako razmislite i o listanju PDF priručnika Ive Finderle i Mateje Zvirotić Andrijanić "Jedem pametno, kuham odgovorno". Riječ je o zbirci savjeta i recepata koji će vam na jednostavan način pomoći da o namirnicama koje kupujete, a zatim i koristite u pripremi jela, razmišljate racionalnije i zdravije te iskoristite njihov puni potencijal, a na kraju i da kulinarskim pothvatima u vlastitoj kuhinji pristupate odgovornije. Priručnik je besplatan i preuzeti ga možete na Matejinom blogu Food and Mood.

image
Mateja Zvirotic/

NAPRAVITE SVOJ (JOŠ BOLJI) KRUH

Ako se, pak, želite hraniti zdravije, ali ne želite odustati od kruha, razmislite o pripremi vlastitih sourdough štruca. Iako je proces pripreme takvog kruha nešto složeniji od one na koju ste vjerojatno navikli, majstorica Anita Šumer i njezine dvije knjige "Kvasomanija" i "Slana i slatka kvasomanija" pomoći će vam da stvari postanu jasnije. Naime, svojim vas knjigama uvodi u danas prilično popularan svijet pečenja s domaćim kvasom koji ćete napraviti sami od samo brašna i vode. I vjerujte, takav ćete kruh znati puno više cijeniti, a dodatan plus je i to da, pravilno skladišten, može stajati i do tjedan dana.

Kuharice Anite Šumer možete pronaći u većini domaćih knjižara po cijeni od 26, odnosno 36 eura. No, svakako vrijedi spomenuti, knjižara VBZ trenutno nudi popust pa tako "Kvasomaniju" možete kupiti već po cijeni od 18,58 eura, a "Slanu i slatku kvasomaniju" po cijeni od 28,54 eura.

image
Marko Uzelac/

VEGANSKE KUHARICE KOJE VOLE I MESOJEDI

Još jedan autor čije recepte za bezmesna jela volimo je i Gaz Oakley. Još uvijek pamtimo njegov burger s kukuruzom i malo drugačiji guacamole koje smo napravili za jedno druženje s prijateljima i brojne upite za recept koje smo dobili nakon što je iz tanjura nestao i zadnji trag popularnog umaka od avokada. Dobra vijest je da je Oakley do sada izdao već tri kuharice, a njegove "Moja zelena kuhinja" i "Vegan 100 posto" u domaćim su knjižarama dostupne po cijeni od 20-ak eura.

OMILJENI CHEF I NJEGOVE KUHARICE

Na stranicama domaćih knjižara pronašli smo i nekoliko kuharica chefa Yotama Ottolenghija. Po njegovim jelima često i sami kuhamo te nam se sviđa što je fokus uglavnom na povrću od kojeg zatim nastaju totalno pomaknuta jela koja pršte okusima. Ottolenghi je jedan od popularnijih autora kuharica upravo zato što su njegovi recepti uglavnom prilično jednostavni, a na stol donose sasvim neočekivane spojeve svakodnevnih namirnica. Početnicima svakako preporučujemo njegovu "Simple", koju smo na stranicama knjižare Znanje pronašli po cijeni od 39,68 eura, a dobra ideja je i "Obilje".

image
Yotam Ottolenghi Facebook/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:55