IMA I RECEPATA!

Dvije prijateljice kreirale fantastičan besplatan priručnik koji će isplanirati vaš tjedni meni

Prijateljice i blogerice Iva Finderle i Mateja Zvirotić Andrijanić kreirale su pdf priručnik "Jedem pametno, kuham odgovorno"
Na fotografiji: Iva Finderle
 Privatna Arhiva

Vjerujemo kako ste se i vi, baš kao i mi, nebrojeno puta našli u situaciji odlaska u trgovinu bez prethodnog plana ili sastavljenog popisa koja bi zatim rezultirala košaricom punom nepotrebnih namirnica. Potom bi istu tu hranu spremili negdje u dubinu polica i na nju naprosto zaboravili. Isto tako, nisu rijetke situacije u kojima kod pripreme ručka ili večere skuhamo prevelike količine koje zatim završavaju u smeću ili pak one u kojima pronalazimo otvorene namirnice s isteklim rokom upotrebe negdje u pozadini hladnjaka. S istim su se problemima susrele i nutricionistkinja i blogerica Iva Finderle i food blogerica i fotografkinja Mateja Zvirotić Andrijanić i upravo su ih navedeni razlozi potakli da se bace u stvaranje priručnika koji bi danas mogao pomoći daleko većem broju ljudi nego što su to u početku mogle zamisliti.

image
Mateja Zvirotic

Njihov priručnik "Jedem pametno, kuham odgovorno" zbirka je savjeta i recepata koji će na jednostavan način svakome od nas pomoći da o namirnicama koje kupujemo, a zatim i koristimo u pripremi odabranih jela, razmišljamo racionalnije i zdravije, iskoristimo njihov puni potencijal i, na kraju, da svojim kulinarskim pothvatima pristupamo odgovornije. Listajući njihov priručnik, inače besplatno dostupan za preuzimanje na Matejinom blogu Food and Mood, i same nas je zainteresirala ideja o takvom, osvještenijem načinu razmišljanja o hrani koju konzumiramo pa smo kontaktirali Ivu i Mateju i saznali detalje o njihovom projektu.

"Na ideju smo došle sasvim slučajno. Ne bih rekla da smo bile baš frustrirane količinom hrane koja nepotrebno završi u smeću, već da smo duboko zabrinute i da tu temu doživljavamo vrlo osobno, barem što se mene tiče. Naime, kada si stalno u doticaju s namirnicama kao mi, kad sam uzgajaš hranu ili kupuješ direktno od naših OPG-ovaca vidiš koliki je trud uložen u uzgoj. Baš zato smo željele sva naša iskustva, savjete i ideje objediniti na jedno mjesto, što se pokazalo kao pun pogodak", pojasnila nam je Mateja nastanak priručnika. Dodala je i kako je upravo ova tematika spojila dvije autorice nakon Ivinog webinara "Pametno jedi, prirodu štedi", koji je početkom godine odradila na poziv studentske udruge Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

image
Na fotografiji: Mateja Zvirotić Andrijanić
Privatna Arhiva

Nutricionistica po struci i osoba koja, između ostalog, pažnju voli obraćati na teme poput zero waste načina života, dodaje Iva, odmah je prihvatila Matejin poziv i zajedno su krenule u stvaranje svog malog, a zapravo tako velikog i značajnog priručnika. 

"U priručniku smo sažele neka naša iskustva i stvari koje primjenjujemo u našem kućanstvu. Ideja priručnika je bila da na jednom mjestu sakupimo praktične, konkretne i lako primjenjive savjete kako smanjiti nastajanje otpada od hrane", dodala je Iva koja i inače na svom blogu Healthy Little Tooth dijeli praktične savjete te je, kako nam je rekla, i sama već dugo razmišljala o seriji postova na temu smanjenja otpada od hrane.

Kroz šest su mjeseci zapisivale svaku ideju, dijelile je jedna s drugom i razrađivale, a zatim svojim pratiteljima predstavile priručnik koji je, kako kažu, prava mješavina njih dvije i njihovih razmišljanja. Kako pametno obavljati kupovinu, kako planirati obroke, sastavljati popis, provjeravati stanje u hladnjaku i smočnici te kako zatim isti taj hladnjak i smočnicu pretvoriti u saveznike u čuvanju hrane, kako pravilno zamrznuti, pasterizirati, kiseliti, fermentirati i sušiti hranu u kućnoj radinosti te, na kraju, kako na najukusniji način iskoristiti ostatke od kuhanja, pitanja su koja su i njih same dugo vremena mučila.

"Naše prehrambene odluke uvjetovane su našim načinom života i svime što nas okružuje. Hrana je svima nama više od izvora hranjivih tvari, ona je često okosnica druženja, razlog za sreću, a ponekad i utjehu. Mislim da nije stvar u tome da ljudi griješe kod odabira namirnica nego da se precijene i često kupe puno više od onoga što im realno treba i što će iskoristiti u sljedećih nekoliko dana. Zbog toga se dogodi da hrana jednostavno stoji u frižideru ili špajzi, na nju se zbog užurbanog životnog tempa zaboravi te se ona zbog toga često i pokvari.

image
Začinske kocke u maslinovom ulju
Privatna Arhiva

Osim toga, velika količina hrane se baci jer se pripremi veliki obrok koji se ne pojede u potpunosti pa ostane ostataka s kojima se može pripremiti novo jelo, a ljudi ne znaju što bi točno pripremili jer im nedostaje inspiracije. Mislim da prvenstveno ljudi moraju osvijestiti razloge zbog kojih bacaju hranu, popratiti što im najčešće završava u kanti i zapitati se zašto je određena hrana odbačena. U stvaranju dobrih navika uvelike pomaže planiranje jelovnika za nekoliko dana ili za recimo tjedan dana unaprijed", rekla je Iva osvrnuvši se na najčešće probleme pri odabiru namirnica i skladištenja istih.

Dodala je i kako smatra da će u njihovoj pdf knjižici baš svatko pronaći nešto za sebe te kako je sigurna da će svatko najprije krenuti od nekih lakše primjenjivih savjeta koji će dati brže, vidljivije rezultate.

"Možda je netko primijetio da često skuha preveliku količinu hrane pa će raditi na tome da bolje procijeni porcije. To ga pak može dovesti do toga da shvati da možda ide u nabavku prečesto pa će početi bolje planirati kupnje. Jedna pozitivna promjena lako dovodi do druge."

Zanimalo nas je kako je uopće moguće stati na kraj navikama poput one da se kupuje više "za svaki slučaj", a onda se taj višak najčešće baca te kako sami sebi možemo objasniti, posebice u ovoj, trenutno neizvjesnoj situaciji kada skladištenje hrane dolazi nekako prirodno.

"Nekako se nadam da se situacija iz proljetnog lockdowna, kada je kvasac i obično bijelo brašno bilo jako teško pronaći u nekim trenucima, neće više ponoviti. Frižider i špajz puni hrane u ovim nepredvidivim vremenima nekim ljudima pružaju barem prividnu mogućnost kontrole i sigurnosti pa vjerujem da je to najveći krivac za stvaranje zaliha koje se ne mogu potrošiti. Ujedno, dio indirektne krivnje svakako leži i u činjenici da ljudi rjeđe obavljaju kupovinu zbog straha od širenja virusa pa kada ju već obavljaju, nakupuju puno toga odjednom. Kupuje li se bez popisa i bez prethodne 'inspekcije' namirnica koje već imaju doma, vrlo lako se dogodi da se kupe nepotrebne stvari. To nije toliko problematično s konzerviranim i suhim namirnicama koliko sa svježim voćem i povrćem, mesom te mliječnim proizvodima", rekla je Mateja.

image
Jedem pametno, kuham odgovorno

S obzirom na to da je u pitanju zbilja opširan priručnik s velikim brojem savjeta, zanimalo nas je pridržavaju li se i one same baš uvijek svih uputa koje su navele.

"Najteže mi pada biti redovita s planiranjem tjednog jelovnika i definitivno sam kriva za poneku neplaniranu kupnju na Dolcu. Teško odolijevam svim onim mirisima i bojama na placu! S obzirom na to da se bavim razvojem recepata i fotografiranjem hrane, nekada mi recepti koje taj tjedan pripremam za blog ili za klijenta diktiraju obroke pa mi je onda lakše planirati što ćemo jesti za manje dana", rekla je Mateja, a s njom se složila i Iva. Dodala je i kako i sama ponekad zaboravi da joj nešto stoji na polici u hladnjaku, no kako je generalno zadovoljna s onime što poduzima da smanji otpad od hrane. Zna da, dodaje, čini barem malu razliku te smatra kako će utjecaj biti veći ako svatko od nas napravi jednu malu promjenu nego da samo jedna osoba živi zero waste način života.

Kako su na račun svog priručnika primile velik broj pohvala, što je i vidljivo na njihovim Instagram profilima, na kraju nas je zanimalo možemo li uskoro očekivati i ukoričeno izdanje "Jedem pametno, kuham odgovorno".

"Velika nam je želja naš online priručnik imati i u drugom, proširenom tiskanom izdanju. Naime, dobile smo iznenađujuće puno upita vezanih uz to hoće li se “Jedem pametno, kuham odgovorno” moći pronaći ukoričeno, što nas posebno veseli! Imamo još jako puno ideja, savjeta i recepata koje nismo uključile u ovo prvo izdanje. Mi si zato držimo fige i nadamo se da će nam se želja nekada uskoro i ostvariti. Dream big, zar ne?", rekle su na kraju Iva i Mateja.



 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2020 14:23