ISTARSKI VODIČ

Ovo je pet jako dobrih, a nepretencioznih istarskih agroturizama s domaćom hranom i nenapuhanim cijenama

 Agroturizam OPG Familija Ferlin Facebook Page/
Sva navedena mjesta su jednako dobra opcija i za obiteljski izlet s klincima i romantičan bijeg zaljubljenog para

Nepretenciozne istarske konobe sve je teže naći. Izdvojili smo pet mjesta koja su naši osobni favoriti, a spadaju u kategoriju agroturizma. Ugostiteljski objekti poredani su abecednim redom i u svakom ćete se dobro osjećati. Hrana je jako ukusna, cijene nisu prenapuhane, u mnogi mjestima možete pronaći i dodatan sadržaj, a sva su jednako dobra opcija i za obiteljski izlet s klincima i romantičan bijeg zaljubljenog para.

Agroturizam OPG Familija Ferlin, Žminj

Gržini 2, Žminj

052 823 515, 098 639 561

Obitelj Ferlin već dugi niz godina vodi agroturizam smješten u selu Gržini nedaleko Žminja. Kod Ferlina se jako dobro jede i upravo je riječ o jednoj uzornoj, nepretencioznoj konobi gdje obavezno morate probati njihove domaće pašte, peku, istarsku maneštru, ombolo, kobasice, a gosti jako hvale i tortu od mrkve. Ovdje možete doći i na žmul vina, kvalitetan istarski pršut i sir, a prave i domaći kruh. Ovdje možete i noćiti, ali je rezervacija obavezna. Odlaskom na ručak u Ferlinov agroturizam možete napraviti sadržajan izlet jer uz njihovo imanje postoje opcije za one koji imaju afinitete prema jahanju, bicikliranju, dugim šetnjama, a zanimljiva je i špilja Feštinsko kraljevstvo.

image
Agroturizam OPG Familija Ferlin Facebook Page/

Agroturizam Fatorić, Ferenci

052 446 146, 091 5837954

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Agroturizam Fatorić je još jedna divna istarska konoba. Supružnici Fatorić sve pripremaju sami, obavezno treba probati istarski pjat, a gosti hvale i njoke od boškarina te fuže s tartufima. Od ostalih jela izdvajamo njoke u šugu od domaće kokoše te domaće kobasice i ombolo. Rezervacija je obavezna!

Agroturizam Jadruhi

Jadruhi 11, Jadruhi

052 446 184

Konobu Jadruhi drži obitelj Šimonović koja se dugi niz godina bavi ugostiteljstvom, prvu gostionu Vižinada otvorili su 1995. godine, a današnji agroturizam Jadruhi prije nešto više od desetak godina. Danas u vođenju i kuhanju pomaže i sin Marko Šimonović pa se radi o lijepoj obiteljskoj priči. Poznati su po svojim majstorskim kobasicama, kosnicama i pršutu za koje su dobili razne nagrade. Ipak, priznanja ne znače mnogo, ako se u njihovoj kući ne osjećate ugodno i ne guštate svim osjetilima dok isprobavate njihovu spizu.

image
Jadruhi Facebook Page/
image
Jadruhi Facebook Page/

Agroturizam Selo Mekiši, Vižinada

Mekiši kod Kaštelira, Mekiši kod Vižinade

091 568 8635

Ovdje je prekrasno sjediti na terasi zaklonjenoj krošnjom maslina. Poseban gušt je uživati u njihovom pršutu, ali vrijedi probati i domaće kobasice, pancete, salamine i ombola. Specijalizirani su za meso i zato ovdje treba naručiti fine domaće pašte ili se pogostiti fiorentinom. Ovdje imate dojam da ste u gostima kod obiteljskih prijatelja, a ne u restoranu Vižinada je povijesno jako zanimljiva i možda je najpoznatija po uskotračnoj povijesnoj pruzi Parenzana, izgrađenoj na početku 20. stoljeća. Najatraktivniji dio na nekadašnjoj trasi pruge i danas je onaj koji se od Oprtlja i Završja spušta pa potom diže prema Motovunu i Vižinadi. Taj dio Istre sada je dostupan kao pješačka i biciklistička staza.

image
Selo Mekiši Facebook Page/
image
Selo Mekiši Facebook Page/

Agroturizam Tončić, Zrenj

Čabarnica 42 Zrenj

091 206 0512

image
Privatna arhiva/
image

Privatna arhiva

Tončiće je prilično jednostavno naći ako se ne zapričate u vožnji ili pokušavate ukrotiti talijanske radiopostaje koje se preklapaju. Morate proći kroz Oprtalj, a zatim pratite navigaciju ili intuiciju za Zrenj. Kad smo već pomislili da su priče o popularnosti našeg odredišta napuhane, shvatili smo koliko smo u krivu pokušavajući ugrabiti malo hlada na popunjenom parkiralištu. Kad stignete na prostranu terasu s koje vam puca pogled na Buzet, rijeku Mirnu i okolna brda. Pogled je stvarno očaravajući. Tončići sve što nude, rade sami ili nabavljaju iz susjednih kuća i domaćinstava. Njihova tjestenina i kruh su domaći, a kako potječu iz obitelji lovaca i tartufara, ovdje toga ne manjka te sami rade i suhomesnate proizvode. Takvu srdačnost i gostoljubivost rijetko ćete gdje pronaći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:20