Nepretenciozne istarske konobe sve je teže naći. Izdvojili smo pet mjesta koja su naši osobni favoriti, a spadaju u kategoriju agroturizma. Ugostiteljski objekti poredani su abecednim redom i u svakom ćete se dobro osjećati. Hrana je jako ukusna, cijene nisu prenapuhane, u mnogi mjestima možete pronaći i dodatan sadržaj, a sva su jednako dobra opcija i za obiteljski izlet s klincima i romantičan bijeg zaljubljenog para.
Agroturizam OPG Familija Ferlin, Žminj
Gržini 2, Žminj
Obitelj Ferlin već dugi niz godina vodi agroturizam smješten u selu Gržini nedaleko Žminja. Kod Ferlina se jako dobro jede i upravo je riječ o jednoj uzornoj, nepretencioznoj konobi gdje obavezno morate probati njihove domaće pašte, peku, istarsku maneštru, ombolo, kobasice, a gosti jako hvale i tortu od mrkve. Ovdje možete doći i na žmul vina, kvalitetan istarski pršut i sir, a prave i domaći kruh. Ovdje možete i noćiti, ali je rezervacija obavezna. Odlaskom na ručak u Ferlinov agroturizam možete napraviti sadržajan izlet jer uz njihovo imanje postoje opcije za one koji imaju afinitete prema jahanju, bicikliranju, dugim šetnjama, a zanimljiva je i špilja Feštinsko kraljevstvo.
Agroturizam Fatorić, Ferenci
Agroturizam Fatorić je još jedna divna istarska konoba. Supružnici Fatorić sve pripremaju sami, obavezno treba probati istarski pjat, a gosti hvale i njoke od boškarina te fuže s tartufima. Od ostalih jela izdvajamo njoke u šugu od domaće kokoše te domaće kobasice i ombolo. Rezervacija je obavezna!
Agroturizam Jadruhi
Jadruhi 11, Jadruhi
Konobu Jadruhi drži obitelj Šimonović koja se dugi niz godina bavi ugostiteljstvom, prvu gostionu Vižinada otvorili su 1995. godine, a današnji agroturizam Jadruhi prije nešto više od desetak godina. Danas u vođenju i kuhanju pomaže i sin Marko Šimonović pa se radi o lijepoj obiteljskoj priči. Poznati su po svojim majstorskim kobasicama, kosnicama i pršutu za koje su dobili razne nagrade. Ipak, priznanja ne znače mnogo, ako se u njihovoj kući ne osjećate ugodno i ne guštate svim osjetilima dok isprobavate njihovu spizu.
Agroturizam Selo Mekiši, Vižinada
Mekiši kod Kaštelira, Mekiši kod Vižinade
Ovdje je prekrasno sjediti na terasi zaklonjenoj krošnjom maslina. Poseban gušt je uživati u njihovom pršutu, ali vrijedi probati i domaće kobasice, pancete, salamine i ombola. Specijalizirani su za meso i zato ovdje treba naručiti fine domaće pašte ili se pogostiti fiorentinom. Ovdje imate dojam da ste u gostima kod obiteljskih prijatelja, a ne u restoranu Vižinada je povijesno jako zanimljiva i možda je najpoznatija po uskotračnoj povijesnoj pruzi Parenzana, izgrađenoj na početku 20. stoljeća. Najatraktivniji dio na nekadašnjoj trasi pruge i danas je onaj koji se od Oprtlja i Završja spušta pa potom diže prema Motovunu i Vižinadi. Taj dio Istre sada je dostupan kao pješačka i biciklistička staza.
Agroturizam Tončić, Zrenj
Čabarnica 42 Zrenj
Tončiće je prilično jednostavno naći ako se ne zapričate u vožnji ili pokušavate ukrotiti talijanske radiopostaje koje se preklapaju. Morate proći kroz Oprtalj, a zatim pratite navigaciju ili intuiciju za Zrenj. Kad smo već pomislili da su priče o popularnosti našeg odredišta napuhane, shvatili smo koliko smo u krivu pokušavajući ugrabiti malo hlada na popunjenom parkiralištu. Kad stignete na prostranu terasu s koje vam puca pogled na Buzet, rijeku Mirnu i okolna brda. Pogled je stvarno očaravajući. Tončići sve što nude, rade sami ili nabavljaju iz susjednih kuća i domaćinstava. Njihova tjestenina i kruh su domaći, a kako potječu iz obitelji lovaca i tartufara, ovdje toga ne manjka te sami rade i suhomesnate proizvode. Takvu srdačnost i gostoljubivost rijetko ćete gdje pronaći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....