Ovog četvrtka, 4. rujna, na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana, otvoren je još jedan, već 10. po redu Burger Festival Zagreb. Na 10-ak kućica nude se burgeri, sendviči, šiš ćevapi, krumpirići i deserti, a baš kao i svake godine, i ove smo okupili ekipu amaterskih kušača i zaputili se u potragu za najboljim. Kušali smo burgere sa svake kućice i u nastavku donosimo favorite.
ZA LJUBITELJE KLASIČNOG FAST FOODA
The Spot kućica prvi puta se pojavljuje na Burger Festivalu i, sigurni smo, odmah će osvojiti ljubitelje klasičnog fast fooda, što im je i cilj, kako smo saznali iz kratkog razgovora s vlasnikom Ivom Despotom. Nude pet burgera, ali naša preporuka ide Classic Smashu, koji rade od junetine, sira u listićima, dodaju kisele krastavce te ljubičasti luk, kečap i senf. Ovo je klasičan cheeseburger koji će vas okusom podsjetiti na onaj iz poznatog fast food lanca, ali još sočniji i moćniji. Cijena ovog burgera je 9 eura. Osim toga, ovdje smo naručili i krumpiriće, koji su pravi domaći, hrskavi i slasni i prodaju se po cijeni od 3 eura.
Što još nude: Baby smash za samo 6 eura, Oklahoma Smash s Worcestershire umakom, Special smash s dodatkom salate i Tabasca i Hot Spot s dodatkom srirache, krumpirići i prženi batat
Cijene: od 6 do 9,80 eura za burgere, prilozi su 3 i 4 eura
ZA ONE KOJI VOLE LJUTO
Posebno dobar, ljutkasti burger jeli smo na kućici Instituta za burgere by Mate Janković. Cheesy Chili Smash je novitet u ponudi ove, festivalskoj publici već prilično popularne ekipe, a sadrži junetinu iz lokalnog uzgoja, cheddar sir, spicy mustard umak, sir s čilijem, rikulu i grilani luk. Burgere ove ekipe i inače volimo, jer su sočni, slasni i tope se u ustima, a ovaj je bio pun pogodak za dio kušača koji i inače preferiraju ljutu hranu. Cijena je 10 eura.
Što još nude: Bacon Cheese i Onion Cheese smash burgeri, krumpirići (klasični i special s majonezom s češnjakom, parmezanom i vlascem),
Cijene: 10-ak eura za burgere, 4,50 do 5,50 eura za krumpiriće
ZA ONE KOJI VOLE TARTUFE U SVEMU
Prvi puta na festivalu pojavila se i ekipa koja je trenutačno iznimno popularna među mlađom populacijom u Zagrebu - Chubby Chuk‘s. Na ovoj kućici, na preporuku ekipe u maloj improviziranoj kuhinji, naručili smo Truffle Bacon Smash s junetinom iz lokalnog uzgoja, cheddar sirom, pancetom, karameliziranim lukom, majonezom s tartufima (surađuju s Karlić tartufima) i prahom od bijelih tartufa. Iako inače izbjegavamo jela s tartufima na festivalima, jer najčešće se koriste prejaka, umjetno aromatizirana ulja, ovaj burger nam se prilično svidio. Nije imao onaj umjetan okus tartufa, već je bio lijepo aromatičan, krasno kremast iznutra i ostao je sočan. Cijena je 10,50 eura.
Što još nude: Jalapeno smash i Chuks classic, obični krumpirići
Cijene: 9 i 10,50 eura za burgere i 2,90 eura za krumpiriće
POŠTENI BURGER NAKON KOJEG NEĆETE OSTATI GLADNI
Na kućici ekipe iz dubrovačkog Diversa, koja je na zagrebački festival također stigla po prvi put, naručili smo i pojeli vrlo dobar, bogat i jedan od većih smash burgera, koji bi zasitio i one stvarno gladne. Naš odabir bio je burger pod nazivom ‘Lito ide mala‘, koji je bio blago ljutkast, ali nije bio prejak ni pretežak i zapravo je odličan odabir za klasičare. Posebno nam se svidjela čipka na rubovima mesa, koja je bila lijepo karamelizirana i hrskava, dok je sredina ostala sočna. Cijena je 9,50 eura, a osim junetine, ovaj burger sadrži i luk, pancetu, kisele krastavce i pikantni umak.
Što još nude: burger s pancetom, ljutim BBQ umakom i chutneyem od luka, zatim smash s blagim umakom, burger s tri vrste sira i hrskavim lukom, te burger s guacamole umakom i cheddarom s dimljenom paprikom, ljuti i klasični krumpirići
Cijena: 9,50 eura za burgere, 3 i 4,50 eura za krumpiriće
ZA ONE KOJI VEĆ TUGUJU ZA VRUĆIM LJETNIM DANIMA
Već dio stalne postave na ovakvim festivalima je i kućica Ivana Pažanina, koji je i sam stigao na otvorenje festivala u Zagrebu. Probali smo njegov burger s rajčicom i, iako ljeto još traje, totalno nas je podsjetio na dane provedene na plaži i miris salate od rajčice kada se umorni, nakon cijelog dana plivanja, vratimo na terasu i poželimo fine večere. Pravi ljetni, lagan, svjež, idealan za one koji žele nešto poznato, ali se istovremeno žele odmaknuti od klasičnih kombinacija junetine, kečapa i krastavaca.
Što još nude: Crispy kapula i ostali klasici
Cijene: 10-ak eura
ZA ONE KOJI VOLE EKSPERIMENTIRATI
Ako ste od onih koji uvijek vole isprobati nešto novo, mogao bi vam se svidjeti burger na Noelovoj kućici, iza koje ponovno stoji Ivan Temšić sa svojim timom. Njihov Noel Signature je prava mala bomba okusa. Rade ga od odležane junetine, brie sira, kečapa od marelica, kandiranih oraha (ekipi za stolom ovo se posebno svidjelo) i rukole, a sve to pakiraju u pecivo od krumpira. Cijena ovog burgera je 12 eura.
Što još nude: Smash 2.0 s jajem na oko, ukiseljenim krastavcima i karameliziranim lukom, Noel Fried Chicken s pohanim mariniranim zabatkom, sweet chili umakom, majonezom s limunom i špinatom, kukuruzna rebarca i spicy chips
Cijene: 10 do 12 eura za burgere, rebarca od kukuruza 8 eura i čips 3,50 eura
ZA ONE KOJI NE ŽELE OSTATI RAZOČARANI
Još jedan klasik Burger Festivala je i Blackie burger ekipe iz Picnic Mingle&Fun. Ovo je provjereno dobar burger, izgledom jako uredan, okusom klasičan, ali u najboljem mogućem smislu. Rade ga od junetine, umaka od senfa i meda, dodaju i cheddar sir, karamelizirani luk i čips od pancete. Mekan je iznutra, topi se u ustima, s finim, glatkim pecivom koje na mjestu drži sve sastojke pa je i uživanje u Blackie i praktično. Za ovakav burger uvijek smo raspoloženi. Cijena mu je 9 eura.
Što još nude: burger s umakom od tartufa, burger s dimljenom majonezom, salatom, krastavcima i cheddarom, burger s kozicama, krumpirići s grana padanom i tartufima, smokey i klasični krumpirići
Cijene: od 9,50 do 10,50 eura za burgere, od 4 do 5,50 eura za krumpiriće
FAVORIT KUŠANJA
U slučaju da još niste čuli, na Burger Festival vratio se Ivan Zidar sa svojim Mason burgers&stuff burgerima i donio novitet, kojim će se krajem godine predstaviti i na važnom natjecanju. O svemu više možete čitati u Nedjeljnom Jutarnjem, a onda i na webu Dobre hrane, a do tada, isprobajte baš taj novi burger i znat ćete da na priču vrijedi čekati. Zidar ovdje spaja junetinu s umakom od smeđeg maslaca s koji kulturom, a dodaje i mladi trapist i kisele shiitake gljive. Rezultat je apsolutna eksplozija okusa u ustima, umami na svim razinama i burger koji nećete tako lako zaboraviti. Cijena je 11,20 eura.
Što još nude: Mason burger s pancetom i jajem, slavni Špaleta burger, burger s dimljenim sirom i majonezom s pancetom, zatim burger s odležanim mesom, karameliziranim lukom i plavim sirom i Butter burger
Cijene: 8,80 do 11,20 eura
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....