INSPIRIRANO ORIENT EXPRESSOM

Popodnevni čaj u Esplanadi jedno je od onih iskustava koje si želite priuštiti, evo kako sve zajedno izgleda

Kako su stizali estetski veoma primamljivi zalogaji, činilo se kao da sjedimo u vlaku koji nas vodi kroz Pariz, Veneciju, Zagreb i Istanbul...

Nakon radnog dana, u onom prijelaznom trenutku između posla i večeri, odlučili smo si priuštiti nešto više od obične šalice kave. U 17 sati stigli smo u zagrebački Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar te otišli na pravo malo putovanje okusima.

Povod nije bio bilo kakav: hotel ove godine slavi 100. rođendan, a tim su povodom osmislili limitirano izdanje popodnevnog čaja inspiriranog legendarnim Orient Expressom. I zaista, kako su stizali estetski veoma primamljivi zalogaji, činilo se kao da sjedimo u vlaku koji nas vodi kroz Pariz, Veneciju, Zagreb i Istanbul. Sve servirano na elegantnom etažeru u dobro odmjerenim porcijama za dvoje.

image
/Esplanade

Najveće iznenađenje došlo je iz Venecije, jer talijansku kuhinju zaista je teško ne voljeti. Iako smo se unaprijed veselili klasičnoj Esplanadinoj štrukli, bez sumnje jednoj od najboljih u Zagrebu - lijepo zapečenoj, toploj i kremastoj, venecijanski dio zalogaja bio je odličan. Burrata u kombinaciji sa sušenim rajčicama u hrskavoj košarici topila se u ustima te je za ljubitelje slanih mediteranskih zalogaja stvarno više nego dobar izbor. Venecija je ispreplela okuse srdela, grožđica, pinjola... a u svakom se zalogaju osjetila se Italija, rustikalna, a opet tako profinjena.

image
/Privatna Arhiva

Nakon slanih talijanskih zalogaja i odličnih vrućih zagrebačkih štrukli, morali smo probati i slatku Veneciju. Najviše nas je privukao tiramisu s jagodama i proseccom omotan u čokoladni ogrtač, koji je bio pun pogodak. Konkretna tiramisu kocka bila bi sama po sebi dovoljan slatki šut koji bi zadovoljio i one najzahtjevnije.

image
/Privatna Arhiva

Pariz nas je dočekao s klasikom, mini brioš s guščjom jetrom i marmeladom od kruške bio je baš onakav kakav treba biti: bogat, topiv, slatko-slani. Desertni dio tu nije završio, macaron s limun kremom (ne presladak - hvala!), choux punjen čokoladom i rumom, i naš favorit ravno iz Istanbula - orijentalna slastica s kadaifom, pistacijama i ružinom vodicom te rahat lokum sa sušenom ružom i orasima.

image
/Privatna Arhiva

Orijentalni dio puta nije zanemario ni slani dio s okusima za‘atara, humusa, jogurta i mente, a dok smo došli do njih već smo bili poprilično siti. No ljubazan konobar nam je objasnio kako je čajanka i onako iskustvo koje traje satima, tako da ne sumnja da ćemo probati i zadnje stanice našeg putovanja do kraja ovog iskustva. I bio je u pravu, uz smijeh, dobro društvo i još bolje okuse, između gutljaja čaja, nestali su i zadnji zalogajčići.

image
/Privatna Arhiva

Inače, čaj birate sami, a mi smo na preporuku osoblja izabrali bijeli s aromom breskve – u velikim čajnicima, uz med, limun, slasticu od maka i onaj osjećaj da ne moraš žuriti nigdje.

image
/Privatna Arhiva

U jednom trenutku za stol nam je stigla i knjižica s pričom o povijesti hotela te razglednica koju osoblje može poslati na tvoju adresu ili bilo gdje u svijetu - što smo i napravili. Iako to djeluje kao detalj, baš nas je to raznježilo, kao da si dio nekog starog, elegantnog vremena kada su se putovanja dokumentirala perom i poštanskim markicama.

Na kraju, dok smo pili posljednje gutljaje čaja i gledali kako se večer polako spušta nad Zagreb, razmišljali smo kako si ovakve trenutke treba češće priuštiti - bez žurbe i s okusima koje ćemo pamtiti.

Grijeh bi bio ne spomenuti da se cijelo iskustvo može upotpuniti i s čašom hrvatskog pjenušca, talijanskog prosecca ili francuskog šampanjaca, koji smo probali negdje između Venecije i Zagreba.

image
/Esplanade

Za kraj, popodnevni čaj poslužuje se svakog dana od 12:30 do 18:30 u Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Baru ili na terasi Oleander. Cijena je 45 eura, a uključuje etažer sa selekcijom zalogaja i slastica za dvoje, mini zapečenu štruklu po osobi te čaj za dvoje po izboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 12:37