Nakon radnog dana, u onom prijelaznom trenutku između posla i večeri, odlučili smo si priuštiti nešto više od obične šalice kave. U 17 sati stigli smo u zagrebački Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar te otišli na pravo malo putovanje okusima.
Povod nije bio bilo kakav: hotel ove godine slavi 100. rođendan, a tim su povodom osmislili limitirano izdanje popodnevnog čaja inspiriranog legendarnim Orient Expressom. I zaista, kako su stizali estetski veoma primamljivi zalogaji, činilo se kao da sjedimo u vlaku koji nas vodi kroz Pariz, Veneciju, Zagreb i Istanbul. Sve servirano na elegantnom etažeru u dobro odmjerenim porcijama za dvoje.
Najveće iznenađenje došlo je iz Venecije, jer talijansku kuhinju zaista je teško ne voljeti. Iako smo se unaprijed veselili klasičnoj Esplanadinoj štrukli, bez sumnje jednoj od najboljih u Zagrebu - lijepo zapečenoj, toploj i kremastoj, venecijanski dio zalogaja bio je odličan. Burrata u kombinaciji sa sušenim rajčicama u hrskavoj košarici topila se u ustima te je za ljubitelje slanih mediteranskih zalogaja stvarno više nego dobar izbor. Venecija je ispreplela okuse srdela, grožđica, pinjola... a u svakom se zalogaju osjetila se Italija, rustikalna, a opet tako profinjena.
Nakon slanih talijanskih zalogaja i odličnih vrućih zagrebačkih štrukli, morali smo probati i slatku Veneciju. Najviše nas je privukao tiramisu s jagodama i proseccom omotan u čokoladni ogrtač, koji je bio pun pogodak. Konkretna tiramisu kocka bila bi sama po sebi dovoljan slatki šut koji bi zadovoljio i one najzahtjevnije.
Pariz nas je dočekao s klasikom, mini brioš s guščjom jetrom i marmeladom od kruške bio je baš onakav kakav treba biti: bogat, topiv, slatko-slani. Desertni dio tu nije završio, macaron s limun kremom (ne presladak - hvala!), choux punjen čokoladom i rumom, i naš favorit ravno iz Istanbula - orijentalna slastica s kadaifom, pistacijama i ružinom vodicom te rahat lokum sa sušenom ružom i orasima.
Orijentalni dio puta nije zanemario ni slani dio s okusima za‘atara, humusa, jogurta i mente, a dok smo došli do njih već smo bili poprilično siti. No ljubazan konobar nam je objasnio kako je čajanka i onako iskustvo koje traje satima, tako da ne sumnja da ćemo probati i zadnje stanice našeg putovanja do kraja ovog iskustva. I bio je u pravu, uz smijeh, dobro društvo i još bolje okuse, između gutljaja čaja, nestali su i zadnji zalogajčići.
Inače, čaj birate sami, a mi smo na preporuku osoblja izabrali bijeli s aromom breskve – u velikim čajnicima, uz med, limun, slasticu od maka i onaj osjećaj da ne moraš žuriti nigdje.
U jednom trenutku za stol nam je stigla i knjižica s pričom o povijesti hotela te razglednica koju osoblje može poslati na tvoju adresu ili bilo gdje u svijetu - što smo i napravili. Iako to djeluje kao detalj, baš nas je to raznježilo, kao da si dio nekog starog, elegantnog vremena kada su se putovanja dokumentirala perom i poštanskim markicama.
Na kraju, dok smo pili posljednje gutljaje čaja i gledali kako se večer polako spušta nad Zagreb, razmišljali smo kako si ovakve trenutke treba češće priuštiti - bez žurbe i s okusima koje ćemo pamtiti.
Grijeh bi bio ne spomenuti da se cijelo iskustvo može upotpuniti i s čašom hrvatskog pjenušca, talijanskog prosecca ili francuskog šampanjaca, koji smo probali negdje između Venecije i Zagreba.
Za kraj, popodnevni čaj poslužuje se svakog dana od 12:30 do 18:30 u Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Baru ili na terasi Oleander. Cijena je 45 eura, a uključuje etažer sa selekcijom zalogaja i slastica za dvoje, mini zapečenu štruklu po osobi te čaj za dvoje po izboru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....