JEFTINIJE, A FINIJE

Proizvodi robnih marki nekad su bolji od onih razvikanih: Gdje kupujemo dobar ajvar, bučino ulje i mliječne proizvode?

Pet proizvoda koji su jednako dobri ili bolji od onih razvikanijih marki, a na kojima možete uštedjeti

Nije baš nikakva novost da su cijene u posljednjih godinu dana drastično porasle pa se mnogi pri tjednoj nabavci namirnica odriču donedavno omiljenih proizvoda odabranih marki. Prijatelji su nam se tako nedavno požalili kako su svojedobno morali odustati od ajvara poznatog proizvođača jer ga koriste u velikim količinama i to si više ne mogu priuštiti, a čuli smo i komentare da se namirnice poput dobrog maslinova ili bučina ulja koriste što manje kako bi potrajale što dulje.

Srećom, na našim testiranjima često sasvim neočekivano zablistaju upravo proizvodi robnih marki pa smo zato u nastavku odlučili izdvojiti nekoliko dobrih preporuka. Gdje i po kojoj cijeni kupujemo ajvar, a gdje se nudi najbolje bučino ulje, tko drži najbolje sardine, a tko sirni namaz i mozzarellu za svačiji ukus? Sve to saznajte u nastavku.

GDJE KUPUJEMO DOBRO BUČINO ULJE?

Na posljednjem testiranju Dobre hrane glavna tema bilo je bučino ulje. Na jednom smo mjestu skupili sve primjerke koje smo u manjim i većim trgovinama mogli pronaći, održali slijepo testiranje i na kraju se prilično iznenadili rezultatom. Među top bučina ulja uvrstili smo čak dva istog proizvođača, s time da je jedno bilo Lidlova robna marka Okusi zavičaja. Za 250 mililitara tada smo izdvojili 4,89 eura.

"Lijepe je boje, gusto. Iako nije na prvu zavodljivo kao neka jača ulja koja smo prethodno kušali, decentno je, ali opet i duboko. Ugodno je u ustima, a na trenutke se činilo kao da je posoljeno te se na grlu naknadno osjeti i malo pikantnosti. Definitivno jako dobar izbor", opisali smo bučino ulje iz Lidla, proizvođača Poljo Posavec.

Cijelo testiranje čeka vas ovdje.

image
Ranko Suvar/Cropix

SARDINE ZA GABLEC?

U sklopu testiranja sardina iz konzerve, među najbolje uvrstili smo Spar jadranske sardele u biljnom ulju s limunom. Posebno nam se svidjelo što su imale okus pravog limuna, a i to što se, uz još pokoji dodatak, vrlo lako pretvore u dobru salatu.

"Imaju okus pravog limuna, on ih je jako omekšao pa se meso ribe baš fino osjeća. Otvoriš, dodaš povrće, imaš salatu. Limuna nema previše, ali se lijepo osjeća, baš kako treba", bio je komentar naših kušača.

Cijelo testiranje pronađite ovdje.

image
Darko Tomas/Cropix/

A MLIJEČNI PROIZVODI?

Ako za doručak najviše volite uživati u tostu sa sirnim namazom, možda će vam dobro doći informacija da je jedan od najboljih na našem testiranju bio upravo onaj Lidlove robne marke Pilos. Prozvali smo ga sirnim namazom ‘za svačiji ukus‘ i uvrstili u sam vrh najbolje ocijenjenih.

"Najviše ima miris po siru, jako ukusan. Kremast, ali nema prejake začine niti je premastan. Može ga se kombinirati uz različitu drugu hranu", bio je naš zaključak.

Cijelo testiranje pročitajte ovdje.

image
Marko Miscevic/cropix/

Među mliječnim proizvodima svakako bismo izdvojili i K-Plus mozzarellu, koja je svojevremeno bila pobjednik kušanja u sklopu kojeg smo isprobali čak 24 primjeraka iz supermarketa. Bila je jedna od najjeftinijih koje smo pronašli, ali i fina, mekana, prozračna i nježno slatkasta. Trenutna cijena joj je 1,05 eura.

"Ova jeftina i izvrsna mozzarella najveće je iznenađenje kušanja: fina, mekana, prozračna, nježno slatkasta, ujednačene teksture, dovoljno čvrsta ali se topi u ustima, idealna za caprese. Nakon pobjede u pripetavanju s nekoliko favorita otkrili smo da je od običnog kravljeg mlijeka, pod Konzumovom robnom markom, a ne dolazi iz Italije, nego iz Njemačke - proizvodi je Bayernland", napisali smo tada.

image
Vedran Peteh/Cropix/

Osim ove, visoko na listi najboljih našla se i K-Classic mozzarella iz Kauflanda. U pitanju je ponovno bio njemački proizvod, a prema mnogima ova mozzarella imala je najbolju teksturu. Proglasili smo je ‘best buy‘ mozzarellom.

"Ugodno mliječna, odličnog okusa, prema sudu nekih kušača najbolje teksture. Topi se u ustima i ostavlja vrlo lijep aftertaste. I da nije na sniženju, imala bi, uz pobjednicu, najbolji omjer kvalitete i cijene. I ova je, kako sugerira slogan ‘nach italianischer Art Classic‘, opet njemački proizvod."

Cijelo testiranje pogledajte ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix/

I NA KRAJU – AJVAR!

Otkad smo otkrili da K-Plus ajvar iz Konzuma zbilja može konkurirati mnogim razvikanijima i skupljima, često mu se vraćamo. Kada nam ponestane domaćeg, upravo nam ovaj prvi pada napamet, a i cijena mu je, u usporedbi s ostalim ajvarima koje bismo rado ponovili, prilično dobra. Trenutno košta 4,99 eura.

"Izgled nas je oduševio: kao domaći ajvar, a gotovo crne mrvice dale su naslutiti da je zaista izrađen od pečenog povrća na otvorenoj vatri. Kad smo ga zagrabili žličicom za kušanje, bili smo zadovoljni njegovom punom, kremastom strukturom. - Fini je, dapače, vrlo fini. Da ga se isprazni iz ove i stavi u drugu staklenku, moglo bi ga se podvaliti pod domaći ajvar, koji bismo željeli obilato namazati na kruh i uživati u njemu. S velikim smo ga uživanjem kušali“, opisali su svojevremeno kušači na našem testiranju ovaj ajvar.

Cijelo testiranje čeka vas ovdje.

image
Marko Miscevic/cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:12