OMILJENI PRILOG UZ ROŠTILJ

Testirali smo pečene paprike iz supermarketa! Neke bismo jeli same, neke uz roštilj, a nekima se više nikada ne želimo vratiti

Većina paprika na kušanju porijeklom je iz Sjeverne Makedonije, a u jednu su staklenku stigle čak iz Perua

Za mnoge ljubitelje mesa s roštilja nema boljeg priloga od pečenih paprika. Bile pečene na roštilju, gril-tavi ili u pećnici, miris i okus pečene paprike ništa ne može zamijeniti. Iako će ih svaka klasična roštiljarnica, ali i drugi tradicionalni restorani nuditi kao salatu tijekom cijele godine, ljeto je njihovo pravo vrijeme. Na vrućoj rešetki ljetnog roštilja redovito će se uz meso naći i povrće, a paprika je mnogima prvi izbor (uz patlidžane, tikvice, luk, rajčice…).

image
Milanexpo/Getty Images

Osim što je od sveg povrća, kad se ispeče, najaromatičnija, nju je i najjednostavnije ispeći. Treba je samo oprati, osušiti krpom i spustiti na rešetku te povremeno uhvatiti za peteljku i okrenuti da baš previše ne zagori, premda ni to nije neki grijeh jer će prvo zagorjeti kožica koju ćemo ionako ukloniti prije serviranja. A da bismo je lakše skinuli, paprike treba ostaviti da se prohlade u poklopljenoj posudi ili plastičnoj vrećici - tako će se upariti i kožicu će biti lakše ukloniti, kao i grozd sjemenki.

Iako se peći mogu sve vrste, najčešći je i po mnogima najbolji izbor crvena rog paprika. Treba birati čvrste i sjajne plodove, što mesnatije i bez ikakvih oštećenja. U pećnici, zagrijanoj na 200 - 220 C, paprike će se ispeći za 40-ak minuta. Kad uklonimo kožice i sjemenke, papriku začinimo po želji - najčešće će to biti malo ulja i sitno sjeckanog češnjaka, peršina, ali vrijedi se poigrati i drugim začinima poput vlasca, majčine dušice, mente, gorušice, malo aceta balsamica… Za one koji nemaju uvjeta ili iz bilo kojeg razloga - a gotovo svaki je pogrešan! - za lijepih ljetnih dana nemaju običaj roštiljati, ne pali im se pećnica u ovo doba godine ili im jednostavno smeta intenzivan miris koji je iz stana teško ukloniti satima, pečene paprike široko su dostupne na policama supermarketa.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

U šest najvećih domaćih trgovačkih lanaca kupili smo točno deset staklenki pečenih paprika, koje smo onda redom kušali uz vrlo dobar Mlinarov kruh od kiselog tijesta, taralle s koromačem, punomasni polutvrdi Zdenački sir i čašu belgijskog piva. Jer, da ne bismo pogrešno zaključili kako joj je mjesto samo uz roštilj i meso, pečena paprika široko je primjenjiva - odlična je u sendvičima, uz kajganu ili omlet, kao i uz lagana ljetna jela od kuskusa ili bulgura, uz rižoto ili pilav…

Sva je paprika u staklenkama bila prelivena sličnim preljevom od octa, iznimno uz dodatak ulja, sa soli, šećerom i začinima, uglavnom češnjakom. I sva je paprika osim jedne bila upravo rog, a na većini je kao zemlja porijekla navedena Sjeverna Makedonija, dok je na jednoj staklenci navedeno kako je plod porijeklom iz Perua, ali ne znamo je li i konačan proizvod.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Indikativno je da je najbolji uzorak na kušanju, kako to često - ali ne uvijek - biva, ujedno i najskuplji, što nismo znali tijekom kušanja. Kasnije smo ustanovili i da je riječ o međunarodno prepoznatom makedonskom brendu koji svoje proizvode izvozi diljem svijeta, a na svojoj stranci specificiraju i vrstu rog paprike koju za svoje proizvode uzgajaju u makedonskoj regiji Pelagonija: ime joj je kurtovska kapija. Ipak, uz nju, koja se na ovom testu pokazala u svakom smislu superiornom, istaknuli smo i jednu koja je, iako manje lijepa i nekako neurednija, po mišljenju žirija - idealna uz roštilj.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

K Plus paprika pečena 680 g/2,79 eura, Konzum

Na prvi pogled uočavaju se crni tragovi pečenja. Boja je kombinacija žute i crvene, uz vidljive komadiće češnjaka. Okus je kiselkasto-slatkast i nježan, s blago hrskavom teksturom i košticama, nije mlohava što je plus.

Zemlja porijekla: Sjeverna Makedonija

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Paprika pečena K-Favourites, 680 g/3,29 eura, Kaufland

Intenzivne crvene boje, očišćena od koštica i lako se odvaja i reže, što je vrlo praktično za konzumaciju. Okus je slatkast, no unatoč lijepom mirisu, osjeti se blaga sapunasta nota i pretjerana slatkoća. Tekstura podsjeća na proizvode koji su bili prethodno smrznuti, a okus djeluje umjetno.

Porijeklo paprike: Peru

image
Vanesa Pandzic/Cropix

POBJEDNICA KUŠANJA

Gurmano pečena paprika 490 g/4,19 eura, Konzum

Blaga pečena paprika dolazi u staklenci s dodatnim plastičnim poklopcem koji osigurava da paprika ostane na mjestu. Boje su svjetlocrvena, žuta i narančasta. Paprika je očišćena od sjemenki, vrlo je hrskava i svježa. Komadi paprike su tanji, ali nisu uveli, već su čvrsti i sočni, bez mlohavosti. Okus je ugodno blago sladak, s finom aromom pečenosti.

Zemlja porijekla: Sjeverna Makedonija

image

+

Vanesa Pandzic/Cropix

Benita Paprika pečena 680 g/2,59 eura, Kaufland

Paprika je prilično debela, što joj daje puniji i sočniji dojam, a lako se reže na komade. Vidljivi su ostaci sjemenki. Ima snažan, intenzivan miris s karakterističnim crnim tragovima pečenja. Tekstura je žilava, a okus kiselkast, što je čini odličnim izborom za one koji vole kiselije paprike.

Zemlja podrijetla: Sjeverna Makedonija

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Paprika crvena pečena Campo 690 g/2,89 eura, Plodine

Komadići začina jasno se vide pri otvaranju staklenke. Mesnata je, bez koštica, narančaste boje i prilično mekana. Međutim, previše je mlohava i ne ostavlja poseban dojam, lako se zaboravlja. Pečena je jedva primjetno, a na kraju okusa ostaje blaga gorčina.

Zemlja porijekla: Sjeverna Makedonija

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Sunny nature, fileti pečene crvene paprike, 380 g/2,05 eura, Eurospin

Boje su smeđe, narančaste i crvene, ali za razliku od ostalih na kušanju, očito nije riječ o klasičnoj rog paprici. Jedina primjetna karakteristika je kiselost, dok dublji okus nedostaje. Crveni komadi paprike su žilaviji od zelenijih. Ne bismo je ponovno kupili.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Podravka, pečena paprika, 650 g/3,99 eura, Spar

Paprika nije potpuno očišćena, a vidljivi su crni tragovi od pečenja. Ima izražen kiseo okus i dobar vizualni dojam, no u suštini ne ostavlja snažniji utisak. Osim izgleda, nije nas posebno oduševila.

Zemlja porijekla: Sjeverna Makedonija

image
Vanesa Pandzic/Cropix

NAJBOLJA UZ ROŠTILJ

Madre Natura pečena paprika 550 g/3,16 eura, Plodine

Trobojna paprika u nijansama narančaste, crvene i zelene, na prvi okus donosi izraženu količinu papra. Unatoč neurednom izgledu, ima snažan okus i karakter. Slatkasta je i kiselkasta istovremeno, s odličnim balansom. Idealan izbor uz roštilj.

Zemlja porijekla: Sjeverna Makedonija

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Pečena paprika Freshona, 689 g/2,79 eura, Lidl

Paprika je uredno posložena i dolazi sa zaštitnom plastikom. Izgledom je privlačna, no na okus ne ostavlja dojam - bezlična je, tvrda i bez izraženog okusa. Eventualno bi se mogla koristiti za salatu u kombinaciji s drugim povrćem.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Eridanous pečena paprika, Greek style, 670 g/2,59 eura, Lidl

Paprika je uredno posložena sa začinima, a komadi su različite tvrdoće. Okus ne impresionira - kiselkast je i gorak. Origano je najizraženiji začin, dok ostali začini kao da su ovdje da bi maskirali pravi okus. Gorčina predugo ostaje u ustima.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 07:31