
Prije nekoliko dana počeli su radovi u zagrebačkoj Teslinoj ulici. Sve terase su uklonjene i kada prolazite ovim kratkim potezom, između Masarykove, Tesline i Gajeve, prepunom restorana, shvatite koliko je, zapravo, ovdje uvijek dosad bilo živo, pa čak i kada te iste terase nisu bile u potpunosti ispunjene. Kako saznaje Jutarnji, radovi će trajati sve do početka rujna, a zanimljivo je dodati i da je većina ugostitelja vijest o uklanjanju terasa dobila gotovo u posljednji tren, što im je, naravno, stvorilo probleme. Cijeli tekst i sve informacije o radovima možete pročitati ovdje, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko dobrih ideja za ručak u centru grada, gdje još uvijek možete uživati u dobrom ručku na otvorenom.
Jedna vrijedna preporuka iz Tesline
U Teslinoj ulici jedan je restoran, čija se terasa sakrila u dvorištu, uvijek dobra preporuka. Vinodol je mjesto koje vole ljubitelji klasike, jer ovdje možete pojesti odličan brudet, fuže, soparnik, štrukle i zagrebački s krumpir salatom, dok se na tjednom meniju nalaze inovativna jela koja nas nerjetko ostave ugodno iznenađenima. Trenutačno u Vinodolu za ručak tako možete pojesti, primjerice, janjeća jetrica sa žara, grah salatu na njihov način i grillane padron papričice. Chef Kristian Godinić, koji ovdje vodi kuhinju, u tjednim menijima ozbiljno se igra i što god odaberete, vjerujemo da nećete ostati razočarani.
Gdje na terasu u Masarykovoj?
Jedna od skrivenih terasa, udaljena od buke s ulice, nalazi se i u Masarykovoj na broju 11. Beštija je mjesto gdje se igraju s okusima na tanjurima i gdje možete zaboraviti na klasike. Uvijek vole prezentirati nešto drugačije pa tako trenutačno na meniju imaju tikvice s halloumi sirom, pistacijom i mentom, zatim rižoto s ‘ndujom, paprikom i čilijem te kombinacije kao što su crna slavonska svinja, školjke, bosiljak i limunska trava te tjesteninu s hobotnicom, butargom i krušnim mrvicama s limunom.
Dobro je dodati i da od 15. srpnja pa do 15. kolovoza bistro Beštija radi po skraćenom, ljetnom radnom vremenu, i to od utorka do nedjelje, od 17 do 23 sata.
Što još se nalazi u blizini?
Na ručak možete svratiti i u restoran Boban u Gajevoj ulici, gdje nude odličnu tjesteninu, ali i druga riblja i mesna jela. Nedavno smo ovdje jeli top pacchere s raguom od janjetine, ali i vrlo dobre janjeće kotlete i panirani teleći kotlet. Boban je jedna od onih adresa u centru gdje ćete rijetko ostati razočarani, posebice ako ste zbilja gladni i sve što tražite je ukusan, obilan ručak na koji ste spremni potrošiti koji euro više nego za klasičan gablec.
Također, i oni imaju skrivenu terasu u dvorištu pa se vrlo lako ovdje možete skloniti od gužve koja uvijek vlada u centru grada, a sada i od buke koju stvaraju radovi.
A ako se spustite do Petrinjske
Želite li se, pak, počastiti tanjurima inspiriranim azijskom kuhinjom, spustite se do Petrinjske u Torikayu, gdje možete uživati u ramenu, gyozama ili noodlesima. Nedavno smo ovdje jeli odlične rezance s junetinom i indijskim oraščićima, a kada je u pitanju piće, toplo preporučujemo da na vrući dan odaberte kombuchu brenda Crobucha ili neki od koktela, koji zvuče baš dobro.
Osim toga, odmah do terase ramen bara Torikaya, nalazi se i Sol tapas na hrvatski, koji je uvijek pun i dobra opcija za one koji hranu žele dijeliti. Također, Sol tapas na hrvatski je dobra ideja za malo drugačiji ručak u centru, koji na kraju nećete platiti previše, upravo zahvaljujući njihovim tjednim menijima od tri slijeda po 25 eura. Pronaći ih možete na njihovim društvenim mrežama.
Važno je dodati i kako ručak u Soli neće biti dostupan u periodu od 3. do 18. kolovoza, kako su nam rekli, zbog godišnjih odmora.
Komentari
1