Shopping u Italiji

U Trstu poznata tjestenina košta 79 centi, riža je jeftinija 2 eura, a Grana Padano čak 20 eura jeftiniji nego kod nas

U posjeti Trstu nezaobilazno je bilo i punjenje košarice trajnim namirnicama poput konzervi tunjevine, tjestenine, ali i sira. I sve su bile puno jeftinije tamo nego kod nas

Otkad smo prešli na euro puno je lakše pratiti i uspoređivati iznos kupovine kod nas s kupovinom preko granice. Premda su Talijanima u prosjeku plaće veće (prema podacima Eurostata, prosječna plaća iznosi 1212 eura), neki su im artikli značajno jeftiniji nego kod nas. Osim svježeg voća i povrća na tršćanskoj tržnici, o čemu smo već pisali, prehrambene namirnice poput tjestenine i sira puno su jeftinije. Posjetili smo poznato trgovačko izletište Istrijana - Famillu i u nastavku donosimo dojmove.

image
Privatni album

Iako ćete gotovo svu tjesteninu platiti oko 1,35 eura (ne više od 2), za pola kilograma tjestenine brenda Barilla izdvojit ćete pola tog iznosa, odnosno 79 centi (točnije 6 kuna, ako još preračunavate). Premda je ta cijena označena kao posebna ponuda, vrlo je vjerojatno cjelogodišnja - jer svaki put u proteklih par mjeseci kada smo došli, naišli smo na istu. I ono najbolje, ponuda vrijedi na sve oblike tjestenina, a ima ih zbilja puno (mini penne rigate, pipette rigate, sedani rigati, farfalle...).

image
Privatni album

Ako ste ostali zatečeni cijenama poznate talijanske tjestenine, koju kod nas po toj cijeni ne možete kupiti pa čak ni na najvećoj rasprodaji, onda će vas i cijena riže vjerojatno natjerati da razmislite o šopingu preko granice. Scotti riža slovi kao jedna od boljih riža i na našim joj je policama cijena gotovo 5 eura za kilogram, dok ćete je u Italiji platiti gotovo dva eura manje. Iako je Scotti riža puno jeftinija, cijena riže trgovačke marke je donekle slična cijenama u našim supermarketima.

image
Privatni album

Od davnina se znalo da se tunjevina, pogotovo Rio mare, ne kupuje kod nas, jer je kod Talijana jeftinija. I ta teorija i dalje stoji. Osim velikog izbora tunjevina (u svim vrstama ulja, dijetalnih, začinjenih...) svidjet će vam se i cijena ovih konzervi. Dok ćete u našem poznatom supermarketu četiri manje konzerve (od 52 grama) platiti gotovo 8 eura, u Familli ćete četiri velike konzerve istog proizvoda platiti gotovo jedan euro manje, ali čak 112 grama više. Cijene trgovačkih marki tunjevine slične su cijenama Rio mare i nude ekonomičnija pakiranja.

image
Privatni album

Kada pričamo o jeftinijim proizvodima, valja se dotaknuti i ulja. Iako je suncokretovo ulje kod nas jeftinije 40 centi (zbog antiinflacijskog paketa mjera), ekstra djevičansko maslinovo ulje je ipak tamo jeftinije. Primjerice, dok ćete pola litre Monini ulja ovdje platiti 9,49 eura, u Trstu ćete to platiti više od tri eura jeftinije. Ipak, kako uglavnom kupujemo maslinova ulja naših malih proizvođača, za takav premium proizvod nije nam teško izvojiti i koji euro više.

image
Privatni album

Cijena maslina donekle je ista kao kod nas, a isto je i sa rajčicama, čija je cijena također slična našim cijenama, ali su i plodovi puno slađi.

image
Privatni album
image

trst trgovina

Privatni Album/

U kvalitetu talijanskog sira ne treba uopće zalaziti. Za kilogram Grana Padana morat ćete izdvojiti 10,80 eura, što je u prosjeku čak dva puta jeftinije nego u našim trgovačkim centrima. Cijena mozarelle se ne razlikuje mnogo, ponajviše zbog posebnih ponuda. Kilogram buratte platit ćete gotovo devetnaest eura, dok ćete Parmiggiano Reggiano platiti 16,90 po kilogramu.

image
Privatni Album
image
Privatni album
image
Privatni album

U Famili možete pronaći i talijansku kavu. Većina je pakirana ekonomično, u dva paketa po 250 grama, a cijene se kreću između 5 i 7 eura, dok ćete u Hrvatskoj za samo jedno pakiranje od 250 grama kave platiti po cijeni dva paketa u Trstu.

image
Privatni album
image
Privatni album

S obzirom na to da smo u Trstu bili netom prije Uskrsa, većina asortimana slastica bile su tradicionalne colombe i čokoladna jaja. Colombe s ili bez kandiranog voća, sa čokoladom ili pistacijama nudile su se po 4,90 eura za komad, a čokoladna jaja su bila ipak nešto skuplja - točnije desetak eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:16