BOGATA TRPEZA

U vinariji Papak u Iloku održan 6. Pjenušavi doručak u vinogradu Srijem

Stotinjak hedonista okupilo se na još jednom nezaboravnom izdanju Pjenušavog srijemskog doručka, događanju koje sve više postaje nezaobilazan ljetni ritual u Srijemu

Šesto hedonističko druženje uz srijemske pjenušce, domaće specijalitete, glazbu pod stoljetnim orahom i ove je godine privuklo stotinjak gostiju koji su pravovremenom rezervacijom stigli na pjenušavi srijemski doručak u subotu, 28. lipnja 2025.! Doručak je održan kod Vina Papak Ilok, na najistočnijem vinogradarskom položaju Radoš, u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije i Salona pjenušavih vina Zagreb.

image
/Foto: Domagoj Sever I Vedran Čuljak

Ove je godine TZ dodatno razveselila nekolicinu gostiju koji su se ukrcali u besplatni turistički vlakić, dovezavši se od Iloka do vinarije Papak kroz zelenilo srijemskih vinograda i polja suncokreta. Nakon nezaobilaznog i već tradicionalnog slikanja među suncokretima, počelo je kušanje pjenušavih vina s raskošnim srijemskim doručkom uz glazbu „Dva i pol muškarca“.

image
/Foto: Domagoj Sever I Vedran Čuljak

Na stolu je bilo delicija koje možete naći samo u Srijemu - kod lokalnih OPG-ova, poput domaće pogače i „čvarkaša“, paštete od pačjih prsa i pileće jetrice sa spačvanskim tartufom. Od mesnih narezaka kušala se tanka kobasica, debela kobasica, kulin, šunka odležana 2 godine, bilo je raznih sireva i voća - lubenice, breskve, šljive, domaći pekmezi i jogurti, a posebna atrakcija je bio veliki kotao u kojem su se pripremali čvarci!

image
/Foto: Domagoj Sever I Vedran Čuljak
image
/Foto: Domagoj Sever I Vedran Čuljak

Na vinskoj radionici „Slatko i plavo“ tražilo se mjesto više, naslijepo su se kušala predikatna vina - Traminac Iločkih podruma IBB 2019 i Graševina Papak IBB 2019 uz francuske plave sireve (Roquefort i Bleu d‘Auvergne) i jedan poseban istarski s tartufima. U toj su sirnoj kombinaciji ipak pobijedili Francuzi, iako je bijela čokolada s okusom ruže također bila posebno zanimljiva za nepce uz traminac koji miriše na ružu.

image
/Foto: Domagoj Sever I Vedran Čuljak
image
/Foto: Domagoj Sever I Vedran Čuljak

Tijekom doručka održala se i vođena radionica slikanja Feel good & Paint, a u 13:00 održan je "En primeur Srijem", gdje su vinari predstavili neke nove (ili nedavno nagrađivane) berbe na tržištu (Chardonnay Čobanković, Graševina Lisca Buhač, Frankovka Papak i Cabernet franc Trs). Pjenušavi srijemski doručak događaj je o kojem se dugo priča cijelo ljeto, a od jeseni ponovno iščekuje novi datum za 2026.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 20:02