VIKEND IZLET

Vodič kroz Rim: iskoristite dobre cijene avionskih karata, ovdje se stvarno odlično jede i pije

 Josh Hild/Unsplash
Uputite se na vikend-istraživanje velegrada koji će vas zaprepastiti kaosom, ali i oduševiti sladoledom, tjesteninom...

Svi putovi vode u Rim, dobro je poznata, neki bi rekli već i izlizana povijesna rečenica koja je ovog ljeta za Hrvate ponovno postala aktualna zahvaljujući povoljnim letovima za glavni grad susjedne nam Italije. Odlučite li iskoristiti niske cijene karata koje nude popularne niskobudžetne aviokompanije te se ove jeseni uputiti u hektični Rim, naša je topla preporuka da se dobro pripremite kako biste što manje lutali ovim moćnim velegradom. Vjerujte nam, Google Maps vam je najbolji prijatelj, s ažurnim informacijama o linijama autobusa i metroa koje će vas dovesti do željene točke za samo nekoliko eura, iako mu baš nemojte vjerovati za sva radna vremena koja vam prikazuje.

BRZI ZALOGAJI

Stignete li jako gladni u Rim, radije izbjegnite nervozu i uđite s bočne strane na glavni rimski kolodvor Roma Termini. Ako ste se povezli busom od aerodroma, velike su šanse da će vas ostaviti na pravoj strani, pa potražite Mercato Centrale Roma i prošetajte naokolo da izvidite što vam se od hrane sviđa.

image

Mercato Centrale Roma

/Privatna Arhiva
image

Mercato Centrale Roma

/Privatna Arhiva

Imajte na umu da u dnu ove tržnice imate visoke i niske stolove za koje možete sjesti kako biste pojeli odabranu hranu. Samu hranu morate naručiti izravno na kioscima smještenima uokolo, a za piće će do vas doći konobari, kojima možete odmah i platiti za osvježenje. Odličnu vrijednost za novac nudi kiosk Trapizzino. Trapizzino je krušni džepić od tijesta za pizzu s različitim punjenjem, a parmigiana, odnosno trapizzino s patlidžanom, jako je dobar izbor. Za to ćete izdvojiti pet eura po komadu, a ako niste izrazito gladni, bit će dovoljan i jedan da vas nahrani do vaše iduće postaje.

image

Mercato Centrale Roma - Trapizzino

/Privatna Arhiva

Ako želite nešto konkretnije pojesti u blizini, dobro će vas poslužiti u restoranu Le Caveau. Svakako preporučujemo klasične lazanje s bezbroj tankih i mekih slojeva tijesta, rastopljenim sirom i aromatičnom rajčicom. Nemojte pritom zaboraviti da većina rimskih restorana radi dvokratno, pa se potrudite doći prije nego što se restoranska kuhinja zatvori, što je većinom oko 15 sati.

SLATKA PAUZA

Odlučite li se radije za "gelato", nemojte propustiti Gelateriju La Romana, koja nudi okuse kakve nije lako svagdje pronaći, a među njima su, primjerice, slatke kreme kakve su posluživali i prije sedamdesetak godina, koliko postoji ova slastičarnica. La Romana ima nekoliko lokacija, a jedna je nedaleko od Panteona, pa spojite obilazak ovog spomenika sa slatkom stankom od hodanja.

image

Gelateria La Romana

/Privatna Arhiva

Kada smo već kod sladoleda, dvije provjereno dobre adrese su L‘Arena del gelato, mala slastičarnica nedaleko od Vatikana, pa nakon obilaska Bazilike sv. Petra i Vatikanskih muzeja prošećite i probajte kremastu pistaciju i lješnjak, veganske voćne sladolede ili tiramisu. Šećete li prema Piazzi del Popolo, usput vam je i Gelateria dei Gracchi, koju su nam preporučili jer u svojim sladoledima koriste svježe i kvalitetne namirnice kao što su pistacije iz Brontea, a rade i sladoled od kestena koje prvo sami peku.

image

Vatikan - L‘Arena del gelato

/Privatna Arhiva

Tražite li mjesto za piće i večeru, uputite se nedaleko od vrta zvanog Giardino degli Aranci, u kojem su, pogađate, stabla gorkih naranči, a pogled koji iz njega ostavit će vas bez daha. Svakako rezervirajte stol u restoranu Da Oio a casa mia, koji je desetak minuta udaljen od vrta, a u kojem možete isprobati brojne rimske specijalitete.

image

Tjestenina alla Gricia u Da Oio

/Privatna Arhiva

Budući da u drugoj smjeni radi tek od 19 sati, prvo popijte koktel ili craft pivo u zabavnom baru na otvorenom zvanom Tram Depot. Šareni kiosk radi svaki dan od jutra, pa možete navratiti i na kavu ako vam je draže, no piće prije večere također je sjajna ideja.

image

Tram Depot bar

/Privatna Arhiva

Nemojte samo pretjerati, kako biste s lakoćom mogli uživati u Da Oio a casa mia, koji je udaljen tek nekoliko minuta pješice. Na meniju ovog popularnog restorana brojna su tradicionalna rimska jela od iznutrica u kojima možete uživati ako ste tome skloni (isprobali smo rimsko predjelo koje uključuje nervette ili kuhane tetive, salamu od goveđeg jezika i grah), a za sve koji igraju na sigurno, tu su njihove popularne mesne polpette u umaku od rajčice i tipične tjestenine alla Gricia s komadićima guancialea, slanine od sušenih svinjskih obraza, ili pak carbonara. I kušajte pravi talijanski espresso kada god stignete, stojećki, za barom. Neki će vas nužno razočarati, neki će vam spržiti jezik jer ste bili nestrpljivi, a neki će vam dati snagu da nastavite istraživati grad. No, u cijeloj toj žurbi ne zaboravite se prepustiti i onom najboljem iz Italije, a to je "dolce far niente" - slatko uživanje u nečinjenju.

image

Hrana u Da Oio

/Privatna Arhiva
image

Mesne polpete u Da Oio

/Privatna Arhiva

Adrese i korisne informacije

MERCATO CENTRALE ROMA

Via Giovanni Giolitti, 36

Otvoreno svaki dan od 7.30 h do ponoći

LE CAVEAU RISTORANTE

Via Conte Verde, 6

Otvoreno svaki dan od 12 do 15 h te od 18.30 do 23 h

DA OIO A CASA MIA

Via Galvani, 41/43/45

Otvoreno svaki dan od 12 do 15 h te od 19 do 23 h

TRAM DEPOT TESACCIO

Via Marmorata, 13 (ali ima više lokacija)

Otvoreno svaki dan od nedjelje do četvrtka od 8 do ponoći, u petak i subotu od 8 do 2 ujutro

LA GELATERIA DEI GRACCHI

Via di Ripetta, 261 (ali ima više lokacija)

Otvoreno svaki dan od 12 do najmanje 21 h, a nekim danima i dulje

GELATERIA LA ROMANA

Piazza di S. Andrea della Valle, 1 (plus više lokacija)

Otvoreno svaki dan od 12 h do ponoći

L‘ARENA DEL GELATO

Via di Porta Castello, 8, Borgo Pio, 1

Otvoreno svaki dan do 11 do najmanje 22 h, a nekim danima i dulje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:39