SAMO ZA GURMANE

Volimo dobar fiš i perkelt, ali ovo su naša nova omiljena mjesta za dobar ručak u Osijeku

Sada nudi puno više od tradicionalne hrane! Ovo je popis mjesta za najveće gurmane u gradu

Osječka scena napokon se budi. Dugo godina, reći će vam oni koji je pohode, nudila se uglavnom tradicionalna hrana, a sada se ponuda širi i na kuhinje kao što su azijska, talijanska, a nedavno je otvoren i plant based restoran. Pa, iako nemamo ništa protiv dobrog fiša, perkelta ili smuđa u pivskom tijestu, širenje scene doživjeli smo kao itekako pozitivnu i vrlo poticajnu stvar pa smo upravo zato odlučili izdvojiti mjesta koja u Osijeku trenutno vrijedi posjetiti ako volite isprobati nešto novo ili već poznato, ali napravljeno na malo drugačiji način. Potražite ih u nastavku.

AZIJA U SLAVONIJI

Dugo nismo čuli toliko pohvala za jedan osječki restoran kao što je to slučaj s Lulu Fusionom, smještenom u Sunčanoj ulici na broju 5. Ovdje se spajaju azijski i okusi drugih internacionalnih jela s domaćim okusima pa tako chef Marko Alilović kuha ramen, green curry te nekoliko varijanti zdjela s piletinom, svinjetinom i tofuom. Jela izgledaju bogato, šareno, ukusna su i zasitna, a cijene se kreću između 10 i 17 eura. Ponudu možete pogledati na njihovim društvenim mrežama ili službenoj stranici.

image
Lulu Fusion Bistro Facebook/
image
Lulu Fusion Bistro Facebook/
image
Lulu Fusion Bistro Facebook/

GDJE U OSIJEKU NA STVARNO DOBRU PIZZU?

O pizzeriji Pepe također se već dugo govori kao jednoj od onih koja u Osijeku, uz SportHouse i Ventidue, služi najbolje pizze u gradu. Lokal je smješten u prizemlju Hotela Osijek, moderno i ugodno je uređen, a na meniju se nudi 13 pizza i nekoliko predjela te glavnih jela. Kada smo Pepe svojevremeno posjetili isprobali smo njihovu pizzu sa stracciatellom di bufalom, fior di latte mozzarellom, pesto genoveseom, šunkom, polusušenim rajčicama i bosiljkom, zatim pizzu s kulenom, kobasicom i sušenom slaninom te pizzu s pancetom, pršutom, pikantnom salmom i lardom - i niti jedna nas nije razočarala. Pizza je inače napolitanskog stila i tijesto je lagano i prozračno. Ne sjeda teško, što je veliki plus, posebice ako u obzir uzmete i jače, masnije dodatke koji se na pizzama nude. Cijene se kreću od 7,90 eura za margheritu do 12,50 eura za pizzu s kremom od tartufate i pršutom. Jelovnik možete provjeriti ovdje.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

VEGANI NAPOKON DOŠLI NA SVOJE

Nedavno smo pisali i o novom plant based restoranu koji se u Osijeku otvorio ovih dana. Nakon što je zatvoren iznimno popularan Vege Lege, YES rebel bites postaju jedno od zbilja rijetkih mjesta gdje Osječani mogu uživati u jelima pripremljenih isključivo na biljnoj bazi, što je itekako velika i dobra vijest za tamošnju scenu. Restoran se nalazi na adresi Ulica Hrvatske Republike 19h, u blizini Tvrđe i nudi svakodnevna jela kao što su mlinci, ražnjići i sojini odresci, kremasti špinat i različite juhe, salate, pa čak i perkelt s njokima na veganski način. Cijene dnevnih jela kreću se od 3,40 do 6,90 eura. Više detalja potražite ovdje.

image
Boris68/yes Rebel Bites Facebook/
image
Boris68/yes Rebel Bites Facebook/
image
Yes Rebel Bites Facebook/

RESTORAN KOJI NA SCENU UNOSI SVJEŽINU

Osječki Lipov hlad, smješten na adresi Trg bana Josipa Jelačića 2, također je nedavno doživio preporod. U kuhinju je, naime, ušao Ivan Đukić, izmijenio meni, uveo novitete i ovo mjesto pretvorio u jedno od popularnijih u gradu. Nude kombinaciju suvremene gastronomije i tradicionalnih jela, a meni se sastoji od salata, juha, preporuka i klasika kuće, veganskih jela i pizza. Samo neka od jela su kroketi punjeni poširanim filetom šunke, zatim janjeća kofta, juneći obrazi, piletina na nekoliko načina, flamanski gulaš s junetinom i Guinness Stout pivom i tofu tempura na salatu. Jela izgledaju primamljivo, a nakon što smo Lipov hlad nedavno i sami posjetili, zaključili smo kako ovo mjesto svakako unosi toliko željenu svježinu na gastronomsku scenu cijele Slavonije. Ponudu možete provjeriti ovdje.

image
Privatna arhiva
image
Ivan Đukić/Privatna Arhiva
image
Marko Mrkonjic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 16:28